Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slávny Old Shatterhand zomrel uprostred ulice: Nikto ho nespoznal!

Lex Barker Zobraziť galériu (4)
Lex Barker (Zdroj: Nora Filmverleih)

NEW YORK - Lex Barker zostane každému vrytý do pamäti ako milovaný hrdina Old Shatterhand. Bohužiaľ, herca čakal smutný koniec. Zomrel na ulici v New Yorku a nejaký čas si ho vôbec nikto nevšímal.

Lex Barker, skutočným menom Alexander Crichlow Barker Jr., sa narodil 8. mája 1919 v meste Ray v USA. Športovo založený spoločenský mládenec so záujmom o ochotníctvo vyštudoval diaľkovo stavebné inžinierstvo a pracoval v otcovej firme, čo ho veľmi neinšpirovalo.

Galéria: Lex Barker

V roku 1941 sa dobrovoľne prihlásil do armády a bojoval vo Veľkej Británii, v Alžírsku a Taliansku. Vo vojne ho dvakrát vážne zranili a zo služby so cťou prepustili ako najmladšieho majora americkej armády.

Už na strednej škole hral v predstaveniach školského divadla a svoj sen stať sa hercom začal realizovať hneď po návrate do civilu. Vo svojom vyše 50-ročnom živote stihol Lex Barker okrem stvárnenia mnohých filmových postáv uzavrieť aj päť manželstiev.

Lex Barker
Zobraziť galériu (4)
Lex Barker  (Zdroj: Universal Pictures)

Filmovú kariéru začal hneď po vojne v muzikáli Doll Face, potom sa stal nástupcom Johnnyho Weismullera v piatich filmoch o Tarzanovi. Postava Tarzana mu otvorila cestu najmä do Európy, kde v nasledujúcich rokoch stvárnil viaceré filmové úlohy, najlepšiu z nich vo Felliniho La Dolce vita (Sladký život, 1960) a o rok neskôr úlohu agenta FBI v dvoch pokračovaniach série filmov o Dr. Mabusem.

V roku 1962 prišiel producent Arthur Brauner s veľmi šťastným nápadom ponúknuť Barkerovi úlohu Old Shatterhanda, ktorá mu priniesla nesmrteľnú slávu. Najlepšie mayovky s Lexom Barkerom v hlavnej úlohe sú Poklad na Striebornom jazere (1962) a trilógia Winnetou (1963, 1964, 1965).

Jediný film, kde sa nestretli s predstaviteľom Winnetoua hercom Pierrom Briceom v úlohách pokrvných bratov, je western Peklo Manitoby z roku 1965.

Slávny Old Shatterhand zomrel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Columbia Pictures)

Slávny Lex Barker v polovici 70. rokov 20. storočia nakrútil mnoho rôznych filmov, päť až sedem ročne, a jeho meno zaručovalo obrovskú návštevnosť kín. Jeho najväčším úspechom však stále ostávali filmy mayovskej série.

Herec mal dlhší čas problémy s alkoholom. Zomrel náhle na infarkt 11. mája 1973, teda len tri dni po svojich 54. narodeninách, priamo uprostred rušnej newyorskej ulice. Keď ostal ležať na chodníku bez známok života, trvalo chvíľu, kým sa k nemu vôbec niekto zohol. Slávneho herca nik nespoznal.

Karin Dor a Lex Barker
Zobraziť galériu (4)
Karin Dor a Lex Barker  (Zdroj: Constantin Film)

Viac o téme: Lex Barker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu