Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tragická smrť českého herca (†35): Jeho tvár sa nedala identifikovať!

Petr Svojtka Zobraziť galériu (3)
Petr Svojtka (Zdroj: ČT)

PRAHA - Občas si vypil a tiež mal záľubu jazdiť namiesto vnútri na sedadle na spojnici medzi vozňami električky. A práve to sa zrejme stalo osudným hercovi Petrovi Svojtkovi. Jeho telo identifikovali len podľa dokladov. Dnes je to presne 40 rokov, čo tragicky zahynul.

Petr Svojtka sa narodil 25. septembra 1946 v Prahe. Ako dieťa sa venoval recitácii a po gymnáziu zamieril na DAMU. Neskôr odišiel do Londýna, kde umýval riady. 

Galéria: Herec Petr Svojtka

Po návrate do Československa získal prvý divadelný angažmán. Hoci v auguste 1968 ostro vystupoval proti sovietskej okupácii, neskôr vstúpil do komunistickej strany. Možno si len chcel udržať prácu... 

Na druhej strane v súkromí niekedy až neúmerne riskoval. Vyslúžil si preto prezývku Bláznivý Petríček. Za jazdy vyskakoval z električky, vozil sa na spojnici medzi vozňami alebo sa prechádzal po zábradlí mostu. 

Miroslava Šafránková a Petr Svojtka
Zobraziť galériu (3)
Miroslava Šafránková a Petr Svojtka  (Zdroj: FS Barrandov)

Nakoniec sa mu zrejme takéto riskovanie stalo osudným. 9. mája 1982 popíjal v divadelnom bare. Odtiaľ sa pobral domov električkou, no k manželke a synovi už nedošiel. Na námestí pomerne vzdialenom od divadla, si istý taxikár všimol nehybné telo. Nebolo možné ho identifikovať, totožnosť herca sa zistila až z jeho osobných dokladov. 

Predpokladá sa, že sa opäť zviezol medzi vozňami alebo vystúpil z električky tak nešťastne, že ho strhla pod seba. Šofér si však nič nevšimol. Keď sa dozvedel, že jeden z jeho cestujúcich mu prakticky zahynul pod kolesami, omdlel.

Jana Nagyová a Petr Svojtka
Zobraziť galériu (3)
Jana Nagyová a Petr Svojtka  (Zdroj: ČT)

Petr Svojtka si zahral vo filmoch Noc nevěsty, Radúz a Mahulena, Bratranec Pons, Malá morská víla, Princ a Večernica, Propast. Objavil sa aj v seriáloch Žena za pultom, Inženýrská odysea, Arabela. V rozprávke Tři oříšky pro Popelku nadaboval princa, ktorého hral Pavel Trávníček.  

Viac o téme: Petr Svojtka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu