Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Predĺženie odvodovej úľavy pre potravinárov môže stabilizovať ceny potravín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM) víta vládny návrh na predĺženie odvodovej úľavy pre potravinárov do 30. júna tohto roka. Je to totiž jedno z dlho očakávaných systémových riešení pre stabilizáciu cien potravín. Uviedla to výkonná riaditeľka SZSM Eva Forrai.

"Rok 2023 bol z pohľadu historicky najvyššieho nárastu cien bravčového i hovädzieho mäsa ako hlavnej suroviny pre odvetvie spracovania mäsa veľmi náročný, preto samotné zavedenie, ako i následné predĺženie odvodovej úľavy pre potravinárov, je jedným z dlho očakávaných systémových riešení pre stabilizáciu cien potravín,"  uviedla Forrai.

archívne video

Štát sa konečne postará o to, aby ceny potravín nestúpali, hovorí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na cenotvorbu potravín vyrobených na Slovensku priamo vplýva výška odvodového zaťaženia. V ďalšom období by preto malo Slovensko podľa Forrai zvážiť jej reformu. Z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu (10. 1.) schválila vláda, vyplýva, že obdobie uplatňovania si tzv. odvodovej úľavy pre potravinárov sa môže predĺžiť do 30. júna 2024. Zamestnávatelia v poľnohospodárskom a potravinárskom priemysle mali od 1. augusta minulého roka do 31. januára 2024 odpustené odvody najviac v sume 700 eur za každého zamestnanca. 

Po schválení novely by sa však predĺžil tento termín do 31. januára

Išlo by o sumu najviac 750 eur mesačne za každého zamestnanca, čiže vo výške minimálnej mzdy platnej v roku 2024. Má sa tiež rozšíriť okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore o oblasti vinohradníctva, zeleninárstva, ovocinárstva či o chov hospodárskych zvierat s rastlinnou výrobou.  Na rozšírený okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore by sa daňová úľava mala uplatňovať od 1. februára. Vlády návrh novely zákona musia ešte schváliť poslanci Národnej rady (NR) SR.

Viac o téme: úľavaStabilizáciaPotravináriCeny potravín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu