Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Meteorológovia informujú: Na východnom Slovensku hrozí silný vietor a na horách platí druhý lavínový stupeň

Ilustarčné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustarčné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - okresoch Brezno, Košice, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Trebišov, Poprad, Prešov, Vranov nad Topľou sa môže v pondelok vyskytnúť silný vietor. Platí preto výstraha prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Meteorológovia pre okres Brezno vydali výstrahu do 17.00 h. Pre okresy Košice, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava a Trebišov platí do 22.00 h. V okresoch Poprad, Prešov a Vranov nad Topľou sa môže silný vietor vyskytnúť do 20.00 h.

Archívne video: Príroda opäť ukázala svoju silu: Zábery z Dubnice nad Váhom, kde silný vietor strhol strechu!

Príroda opäť ukázala svoju silu: Zábery z Dubnice nad Váhom, kde silný vietor strhol strechu! (Zdroj: FB / Polícia SR - Trenčiansky kraj)


Výstrahy 27.2.2023
Zobraziť galériu (4)
Výstrahy 27.2.2023  (Zdroj: SHMÚ)

"Ojedinele sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 45 až 55 kilometrov za hodinu," priblížilo SHMÚ. Táto rýchlosť podľa meteorológov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

SHMÚ zároveň vydali pre rieku Latorica v okrese Michalovce hydrologickú výstrahu prvého stupňa pred povodňou. "Upozorňuje na jav, ktorý môže spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo, škody na majetku menšieho rozsahu. Môže sa vyskytnúť aj niekoľkokrát do roka," skonštatovali meteorológovia.

Výstrahy 27.2.2023
Zobraziť galériu (4)
Výstrahy 27.2.2023  (Zdroj: SHMÚ)

Na horách platí druhý lavínový stupeň

Na horách je aktuálne vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V uplynulých dňoch napadlo 20 centimetrov nového voľného snehu. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Výstrahy 27.2.2023
Zobraziť galériu (4)
Výstrahy 27.2.2023  (Zdroj: Horská záchranná služba)

Bešinský upozornil najmä na vetrom naviate snehové dosky na prevažne východných orientáciách Západných a Vysokých Tatier, ktoré ležia na tvrdom až ľadovom podklade. Ich typickým znakom sú strungy, vlny na snehovej pokrývke. V týchto miestach je podľa neho pravdepodobné uvoľniť lavínu už pri malom dodatočnom zaťažení, a to najmä v miestach, kde sa prudko mení sklon svahu. "Väčšie množstvo snehu je naviate aj popod skalné steny, v úzky strmých žľaboch a muldách. Vplyvom silnejúceho vetra bude lavínové nebezpečenstvo stúpať a rozširovať sa aj na južné orientácie," dodal.

Počasie v pondelok bude polojasné až oblačné, zo severnej strany Tatier bude veľká oblačnosť a ojedinele slabé sneženie. Fúkať má prevažne severovýchodný vietor s rýchlosťou tri až desať, vo vysokých polohách spočiatku do 15 metrov za sekundu. Popoludní bude čiastočne slabnúť. Teplota vo výške 2000 metrov nad morom sa bude pohybovať okolo mínus 11 stupňov Celzia.

Vodiči by si mali v niektorých lokalitách dať pozor na nárazový vietor

Vodiči by si mali dať pozor na nárazový vietor v lokalitách Trenčín, Machnáč, Jelšava a Michalovce. Taktiež aj na horskom priechode Sedlo Besník, kde sa tvoria aj snehové záveje. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Silné sneženie a znížená dohľadnosť do 100 metrov je v lokalite Horný Hričov. SSC zároveň pripomína, že cesta Hontianske Nemce - Tepličky je približne v kilometri 258 z dôvodu pretekania vody cez vozovku uzatvorená do odvolania. Obchádzka je možná po ceste Devičie - Kráľovce-Krnišov. Obchádzka neplatí pre nákladnú dopravu.

Povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, miestami mokrý. V hornatejších oblastiach stredného a severného územia SR sa na vozovkách vyskytuje vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jeden až dva centimetre, ojedinele je to tri centimetre. Na cestách tretej triedy v obvodoch Kremnica a Žiar nad Hronom sa na vozovke nachádza miestami zľadovatený sneh.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, miestami mokrý. Čerstvý sneh sa vyskytuje na horskom priechode Podspády, miestami kašovitý sneh na horskom priechode Makov a Besník. Miestami utlačený sneh je podľa SSC na horskom priechode Huty a miestami zľadovatený sneh sa vyskytuje na HP Vrchslatina.

Viac o téme: PočasieVietorLavínySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu