Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Poslanci schválili úpravu štátneho rozpočtu: Príjmy aj výdavky sa zvýšia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci schválili novelu zákona o štátnom rozpočte na rok 2022, ktorá bolo tŕňom v oku pre opozíciu. Plénum parlamentu nebolo pre ich obštrukcie viackrát po sebe uznášaniaschopné a vláda tak musela koncom minulého týždňa o 1,5 miliardovom balíku, o ktorý sa má rozpočet navýšiť, hovoriť opakovane. Keďže s novou verziou už súhlasila aj SaS, vládny návrh podporila.

Poslanci si najskôr dopoludnia odhlasovali, že o novele budú rokovať v skrátenom legislatívnom konaní a pár minút na to už zákon posunulu do druhého čítania a to aj s hlasmi opozičnej SaS.  Na základe ich požiadavky totiž novela zákona špecifikuje už aj rozdelenie výdavkov. Predošlý návrh ho, naopak, neobsahoval.

Plénum nakoniec novelu zákona o štátnom rozpočte na rok 2022 schválilo. Za návrh hlasovalo 94 z 97 prítomných poslancov. 

Poslanci schválili úpravu štátneho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa návrhu sa celkové príjmy rozpočtu zvyšujú o 1,497 miliardy eur a o rovnakú sumu sa zvyšujú aj výdavky. Rezort práce dostane 207,6 milióna eur na výplatu 13. dôchodku v novembri a 190 miliónov eur na kompenzácie pre ohrozené skupiny. Ministerstvo hospodárstva SR dostane na pomoc firmám s vysokými cenami energií 900 miliónov eur a v kapitole Všeobecná pokladničná správa zostane na kompenzácie pre verejnú správu 200 miliónov eur.

Poslanci schválili úpravu štátneho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Vláda musela novelu schváliť opakovane

Minulý týždeň muselo byť rokovanie presunuté pre obštrukciu opozície. Plénum opakovane nebolo uznášaniaschopné pri hlasovaní o tom, či pôjde do druhého čítania novela štátneho rozpočtu na tento rok. Smer-SD žiadal zvýšenie rozpočtu len o 207 miliónov eur na opätovné vyplatenie 13. dôchodkov. Liberáli zo SaS zasa označili návrh za bianko šek ministrovi financií Igorovi Matovičovi a žiadali zapracovanie konkrétnych položiek, na ktoré financie pôjdu. 

Vláda koncom týždňa preto zvýšenie príjmov schválila opakovane aj výdavkov štátneho rozpočtu na tento rok približne o 1,5 miliardy eur. Súčasťou materiálu už je aj rozpis výdavkov, na ktoré budú financie použité. Kabinet požiadal parlament o prerokovanie návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

Viac o téme: RozpočetNovela zákonaRokovanie Parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu