Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Penzisti dostanú tento rok na Vianoce aj 14. dôchodky: Koľko dostane každý?

Milan Krajniak
Milan Krajniak (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, bude dávka tento rok vyplatená aj druhýkrát. V decembri však jeho výška bude krátená, a to koeficientom 0,7. Plénum Národnej rady (NR) SR v utorok schválilo novelu zákona o 13. dôchodku, o ktorej rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Návrh zákona podporilo všetkých 139 prítomných poslancov.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ocenil, že všetci poslanci, ktorí boli prítomní v parlamente, zahlasovali za vyplatenie tejto pomoci dôchodcom. Považuje to za signál, že pomoc navrhli férovo. "Férovo v tom zmysle, že to chápeme ako sociálne opatrenie a najviac prispievame tým dôchodcom, ktorí majú najnižšie dôchodky," skonštatoval.

Poslanci schválili úpravu štátneho rozpočtu, príjmy aj výdavky sa zvýšia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vzhľadom na výrazný rast cien tovarov a služieb sú doposiaľ prijaté opatrenia pre poberateľov dôchodkových dávok nepostačujúce," zdôvodnilo návrh ministerstvo práce. Rezort pripomenul, že na začiatku tohto roka boli dôchodkové dávky zvýšené o 1,3 %. Následne bol v júli predčasne vyplatený 13. dôchodok v diferencovanej sume, od 50 do 300 eur. V tradičnom termíne na konci roka pôvodne už nemal byť vyplatený.

Poberateľom dôchodku, ktorí budú mať v decembri 2022 nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku, teda viac ako 1,44 miliónu poberateľom dôchodku, Sociálna poisťovňa podľa rezortu práce vyplatí tzv. 14. dôchodok automaticky spolu s ich dôchodkom. Suma tzv. 14. dôchodku je v decembri 2022 najviac 210,00 eur a najmenej 35,00 eur. Presnú sumu si môžu seniori zistiť v predstihu, a to z kalkulačky Sociálnej poisťovne, ktorá bude čoskoro dostupná na webovom sídle Sociálnej poisťovne.

Spotrebiteľské ceny sa im zvýšili o 12,6 %

Tieto opatrenia podľa rezortu práce čiastočne kompenzovali zvýšenie cien tovarov a služieb pre poberateľov dôchodkových dávok za 1. polrok tohto roka. V tomto období miera inflácie za domácnosti dôchodcov dosiahla 11,8 %.

"Aj v 2. polroku pokračuje výrazný rast inflácie za domácnosti dôchodcov, pričom na základe makroekonomickej prognózy IFP z júna 2022 sa očakáva 12,4-percentná miera inflácie za uvedené obdobie. Za prvých osem mesiacov roka sa spotrebiteľské ceny za domácnosti dôchodcov medziročne v priemere zvýšili o 12,6 %," vyčíslilo ministerstvo.

Pôvodne sa navrhovalo opätovné vyplatenie 13. dôchodku už v novembri. Plénum však schválilo pozmeňujúci návrh poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina), podľa ktorého bude vyplatený až v decembri. Opätovné vyplatenie 13. dôchodku za určených podmienok má zvýšiť náklady rozpočtu verejnej správy o 207,6 milióna eur.

Povinnosť pre ľudí, ktorí poberajú dôchodok nie len od Sociálnej poisťovne

Ak dôchodca poberá dôchodok nielen od Sociálnej poisťovne, ale aj od zahraničného platiteľa dôchodku, musí sumu tohto dôchodku Sociálnej poisťovni oznámiť do 4. novembra 2022. Elektronický formulár je dôležité vyplniť a odoslať do tohto termínu tiež preto, aby tzv. 14. dôchodok nebol vyplatený vo vyššej sume, ako stanovuje zákon. Poberateľ dôchodku, ktorému by sa vyplatil vo vyššej sume, je zo zákona povinný vrátiť sumu, ktorá nemala byť vyplatená.

Viac o téme: DôchodokDôchodcovia Milan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu