Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE Rusko útočilo na plynárenské zariadenia: Situácia na fronte sa zhoršuje, uviedol Syrskyj

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Dnešný vzdušný útok ruských síl na energetickú infraštruktúru Ukrajiny cielil na plynárenské zariadenia, ktoré sú dôležité pre dodávky do Európskej únie. Podľa agentúry Reuters to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 793

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 793 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vlani v decembri povedal predsedovi Snemovne reprezentantov USA Mikeovi Johnsonovi, že bez americkej podpory môže Kyjev odraziť ruské útoky len do marca alebo apríla, informovalo 26. apríla Politico s odvolaním sa na svoje nezverejnené zdroje.

21:35 Súd v Moskve vzal v sobotu na dva mesiace do väzby ruského novinára Konstantina Gabova, ktorý je obvinený z extrémizmu za to, že pomáhal vytvárať videá pre kanál Navaľnyj LIVE vysielajúci na strímovacej platforme YouTube. Informovala o tom agentúra AFP.

21:23 Ruský útok proti Ukrajine začiatkom 27. apríla sa zameral na zariadenia plynárenskej infraštruktúry skupiny Naftogaz, uvádza sa v tlačovej správe spoločnosti.

21:04 V najbližších týždňoch môžu delostrelecké granáty a iná munícia pomôcť stabilizovať front, zatiaľ čo zásoby protivzdušnej obrany môžu pomôcť lepšie chrániť ukrajinské mestá a infraštruktúru.

20:27 Dnešný vzdušný útok ruských síl na energetickú infraštruktúru Ukrajiny cielil na plynárenské zariadenia, ktoré sú dôležité pre dodávky do Európskej únie. Podľa agentúry Reuters to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

20:21 Ruské útoky proti okresu Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti z 27. apríla zranili dve ženy vo veku 88 a 40 rokov, uviedol guvernér Serhii Lysak.

19:55 Ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne vo februári nedal priamy rozkaz na vraždu opozičného vodcu Alexeja Navaľného vo väzenskej kolónii, informoval 27. apríla denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na zdroje oboznámené s hodnoteniami amerických spravodajských služieb.

19:34 Ukrajinská 47. samostatná mechanizovaná brigáda odmietla 27. apríla správu agentúry Associated Press (AP), v ktorej sa uvádza, že ukrajinské sily stiahli z frontu tanky Abrams dodané USA pre hrozbu ruských bezpilotných lietadiel.

19:08 Volodymyr Maibozhenko, náčelník okresnej vojenskej správy Brovary v Kyjevskej oblasti, bol odvolaný zo svojej funkcie podľa prezidentského dekrétu vydaného 27. apríla.

18:43 Ruským silám sa podarilo preniknúť a uchytiť sa v časti Ocheretyne, frontovej dedine v Doneckej oblasti, uviedol 27. apríla hovorca skupiny síl Chortycja Nazar Voloshyn.

18:23 Po mesiacoch odkladov a frustrácie americká vojenská pomoc opäť smeruje na Ukrajinu vo výrazných množstvách. Medzi prvými, ktorí prídu, bude balík zbraní a vybavenia v hodnote 1 miliardy dolárov z amerických zásob, oznámil Pentagon 24. apríla.

17:52 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskyj v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

17:36 Austrálska vláda oznámila nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 100 miliónov austrálskych dolárov 27. apríla po stretnutí medzi premiérom Denysom Shmyhalom a austrálskym ministrom obrany Richardom Marlesom vo Ľvove.

17:18 Pri útoku ruského bezpilotného lietadla na kamión v Charkovskej oblasti sa zranil 52-ročný vodič nákladného auta, informoval 27. apríla guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov.

16:47 Slovenskí aktivisti vyzbierali 3,9 milióna eur na českú muničnú iniciatívu pre Ukrajinu za 12 dní po tom, čo slovenská vláda odmietla účasť.

16:16 Americké tajné služby dospeli k záveru, že ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne priamo nenariadil zabiť predáka ruskej opozície Alexeja Navaľného. Uviedol to dnes americký denník The Wall Street Journal (WSJ). Navaľnyj v Rusku patril k najostrejším Putinovým kritikom. Jeho spolupracovníci Putina vinia, že nechal Navaľného zavraždiť, a uviedli, že na podporu svojho tvrdenia predloží dôkazy, pripomenula agentúra Reuters.

15:44 Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod "dočasné vedenie" štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:20 Ďalší tadžický občan bol vzatý do väzby kvôli jeho údajnému spojeniu s útokom na radnicu Crocus z 22. marca, uviedol moskovský súd z 27. apríla.

14:43 Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev navrhol zaviesť do ruskej legislatívy možnosť konfiškácie majetku cudzích osôb z „nepriateľských krajín“.

14:19 Dobytie Chasiv Yar je kľúčové pre väčšiu ruskú ofenzívu na východe, ktorá sa očakáva v máji alebo júni, pričom rozmiestnenie elitných ruských výsadkových jednotiek v tejto oblasti podčiarkuje význam mesta pre strategické ciele Moskvy.

13:50 Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať prípadné sankcie, ktoré by Európska únia mohla uvaliť na jeho aktivity v oblasti skvapalneného zemného plynu (LNG). Uviedol to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý takéto sankcie označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takéto sankcie by mali negatívne dopady na európsky priemysel.

13:30 Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že zasiahla ruský radarový systém za 5 miliónov dolárov. Ukrajinská vojenská spravodajská služba (HUR) a 15. samostatná delostrelecká prieskumná brigáda zasiahli ruskú radarovú stanicu Podlet-K1, informoval HUR 27. apríla.

13:10 Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

12:15 Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:00 Kanada venuje takmer 12 miliónov dolárov na ukrajinskú výrobu bezpilotných lietadiel, českú iniciatívu v oblasti munície. Je to prvýkrát, čo Kanada priamo prispela k výrobe vojenských dronov na Ukrajine.

11:20 Toto video zverejnené ukrajinským ministerstvom energetiky údajne ukazuje výbuch v ropnej rafinérii v ruskom Krasnodarskom regióne, ktorý bol napadnutý v noci 27. apríla.

10:35 SBU zasiahne ropné rafinérie, vojenské letisko v ruskom Krasnodarskom kraji.

10:00 Rusko cez noc zaútočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, informovali o obetiach.

9:28 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 27. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:45 Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a okupovaným Krymským polostrovom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

8:00 Shmyhal: Ukrajina dostala tento rok medzinárodnú pomoc vo výške 12 miliárd dolárov na pokrytie rozpočtového deficitu. Zdôraznil nedávny príjem 1,5 miliardy eur od EÚ a poznamenal, že takmer 8 miliárd dolárov pochádza z balíka pomoci USA, ktorý prešiel tento týždeň.

7:10 Ruská armáda zostrelila v noci na dnes na rôznych miestach Krasnodarského kraja viac ako desať dronov ukrajinských ozbrojených síl. Podľa ruskojazyčnej služby stanice BBC to dnes uviedol gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondraťjev. Drony podľa neho mierili na ropné rafinérie a rôzne zariadenia infraštruktúry.

6:13 Nórsko vyčlení 13,7 milióna dolárov na údržbu ukrajinského tanku 2A4 Leopard v Poľsku. Finančné prostriedky budú pokrývať podporu a opravy poskytnutého vybavenia, pričom technickú pomoc bude spravovať poľské stredisko údržby.

6:00 Spojené štáty nakúpia pre Ukrajinu rakety do protivzdušných batérií a ďalšie vojenské vybavenie v hodnote šesť miliárd dolárov, oznámil dnes americký minister obrany Lloyd Austin. Niektoré americké médiá hovoria o doteraz najväčšom balíku vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej ozbrojenej agresii. Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Ruské útoky zničili všetky tri hlavné elektrárne

Dvadsaťročná Lilija Kornevová práve počítala hotovosť v charkovskej kaviarni, kde pracuje, keď neďaleko vybuchla silná ruská bomba. Ohlušujúca explózia ženu zrazila na podlahu. "Neviem slovami opísať, aký to bol pocit, bolo to desivé," povedala Kornevová. Sama zranená nebola, hoci dvor, kam bomba dopadla, bol zničený a podľa mestských činiteľov zahynul muž, ktorý prechádzal neďaleko na bicykli. O deň neskôr bola kaviareň opäť otvorená.

Funguje aj samotný Charkov, a to napriek pretrvávajúcemu bombardovaniu, ktoré patrí medzi najničivejšie za celú vojnu, a rastúcim obavám, že by Rusko mohlo začať ďalšiu ofenzívu s cieľom mesto dobyť.

Ruské útoky zničili všetky tri hlavné elektrárne, ale obyvatelia žijú a pracujú, hoci elektrinu majú k dispozícii len niekoľko hodín denne a jej dodávky sú často nepredvídateľné. Viac ako 100 škôl bolo poškodených alebo zničených, ale vyučovanie pokračuje, v staniciach metra hlboko v podzemí. Desiatky hasičských a záchranárskych staníc vyleteli do povetria, čo denne ohrozuje záchranárov, ale neodrádza ich to od práce.

"Keď udrie raketa, do troch až štyroch hodín je všetko sklo upratané, všetky centrálne cesty sú vyčistené," povedal Andrij Dronov, deväťdesiattriročný zástupca veliteľa charkovských hasičov. "Do rána to vyzerá, akoby sa nič nestalo a k žiadnym výbuchom nedošlo. "

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu