Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku dnes pribudlo 25 prípadov! V Košiciach preverujú smrť cudzinca

Zobraziť galériu (61)
(Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa, SITA/Jana Birošová, TASR - Vladimír Benko, FB/Polícia SR)

BRATISLAVA - Slovensko momentálne v súvislosti s koronavírusom eviduje 97 pozitívnych prípadov. Po pondelňajšom rokovaní ústredného krízového štábu to povedal premiér Peter Pellegrini. Podľa predsedu vlády doposiaľ prijaté opatrenia štátu ostávajú v platnosti, budú však mierne modifikované. Ústredný krízový štáb bude odporúčať vláde, aby na najbližšom rokovaní rozšírila stav núdze na celý segment zdravotníctva. Situáciu sledujeme ONLINE.


VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse

Koronavírus úrad vlády


Aktuálne platia prísne opatrenia:

  • Zavádzajú sa dočasné hraničné kontroly, (s Poľskom zatiaľ ostávajú otvorené).
  • Na územie Slovenska budú vpustení len ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR a držitelia slovenského pasu.
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk.
  • Zavádza sa povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí.
  • Od pondelka sa na 14 dní zatvárajú školý a školské zariadenia.
  • Obmedzená prevádzka obchodných centier, cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu. 
  • Všetky aquaparky, zábavné parky a iné rekreačné strediská vrátane lyžiarskych centier, ako aj zábavné podniky a diskotéky budú zatvorené.
  • Ministerstvo vnútra (MV) SR obmedzuje úradné hodiny v klientskych centrách, na okresných úradoch, úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny a v pobočkách Sociálnej poisťovne na tri hodiny denne.

Pozrite si zoznam prípadov infikovaných novým koronavírusom

Vážení čitatelia, dnešný ONLINE sa skončil. 

21:00 Dosluhujúci premiér Peter Pellegrin vyzýva k zodpovednosti a disciplíne aj pri poberaní dávok.

20:18 Európska únia v dôsledku pandémie nového koronavírusu zakáže na 30 dní občanom iných krajín vstup na územie svojich 27 členských štátov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

19:37 Záujem o repatriáciu prejavilo približne 2000 ľudí zo všetkých kontinentov. V spolupráci s dopravnými spoločnosťami sa už vracajú Slováci z Mníchova, Budapešti a Ľubľany. Všetci pôjdu po príchode na Slovensko do povinnej karantény pre možnú nákazu novým koronavírusom. Celý článok si prečítate TU >>

19:06 Slováci, ktorí bývajú na maďarskom pohraničnom území, budú môcť cestovať za prácou na Slovensko. Informoval Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra. Dohoda medzi slovenským a maďarským ministerstvom vnútra zabezpečí voľný cezhraničný pohyb občanov Slovenska, ktorí bývajú alebo pracujú na území Maďarska najviac do 30 kilometrov od svojich hraníc a rovnaké pravidlá budú platiť pre občanov Maďarskej republiky, ktorí žijú alebo pracujú na Slovensku. Celý článok si prečítate TU >>

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

18:42 Mesto Žilina zabezpečilo v spolupráci s mestskými poslancami od externej spoločnosti materiál na šitie rúšok, konkrétne 2000 kusov nastrihanej látky zo stopercentnej bavlny a gumičky. Do šitia sa zapoja aj zamestnanci mesta a mestských organizácií. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Doplnil, že samospráva bude rúška prednostne distribuovať pre zamestnancov mesta a jeho organizácií, ľudí bez domova, sociálne slabšie skupiny a starších ľudí, o ktorých sa stará samospráva a jej organizácie.

17:59 Sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare sa pripravuje na masívnejší nárast pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa siete ProCare a Svet zdravia Jana Fedáková.

"Od utorka zastavujeme plánované operácie z dôvodu pripravenosti priestorov a kapacít ľudí v súvislosti so zvládnutím narastajúceho počtu pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19. Pôrody sa uskutočňujú v nezmenenom režime, avšak pri pôrode je zakázaná prítomnosť sprevádzajúcej osoby," uviedla Fedáková. Polikliniky taktiež obmedzujú výkon preventívnych prehliadok.

17:55 Dnes pribudlo 25 prípadov

K dnešnému dňu pribudlo na Slovensku 25 nových pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 (koronavírus). Spolu tak máme 97 pozitívnych vzoriek a 1816 negatívnych. Bližšie informácie poskytneme po skompletizovaní výsledkov z laboratórii zajtra. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

17:44 PSA Groupe aj pred avizovaným zastavením výroby pristupuje k prevencii

Aj pred avizovaným zastavením výroby v automobilke PSA Groupe, ktoré bude od štvrtka 19. marca od 6.00 h predbežne do piatka 27. marca, pristupuje spoločnosť k ďalším opatreniam na zvýšenie prevencie zamestnancov proti novému koronavírusu. Informoval o tom hovorca spoločnosti Peter Švec. "Počas utorka sme napríklad distribuovali ochranné hygienické rúška celoplošne pre každého zamestnanca automobilky. Pristúpili sme aj k úplnému zavretiu podnikovej kantíny. Zamestnanci dostanú stravné lístky," uviedol Švec. Ako o tom ďalej informoval, stále platí, že v samotnej automobilke potvrdený prípad ochorenia COVID-19 nemajú. Všetky opatrenia, ktoré spoločnosť robí, majú preventívny charakter.

17:41 Od stredy počas 10 dní bude Slovenská pošta vyplácať sociálne dávky

Od stredy 18. marca do 27. marca, teda spolu 10 dní, bude Slovenská pošta vyplácať sociálne dávky obyvateľom obcí a miest do vlastných rúk na pobočkách alebo priamo na adresu. S cieľom chrániť svojich zamestnancov a obyvateľov miest a obcí Slovenská pošta prijala prísnejšie ochranné opatrenia a vyzýva obyvateľov, aby ich pri preberaní sociálnych dávok zodpovedne a dôsledne dodržiavali. Celý článok si prečítate TU >>

17:35 Pacientka z bojnickej nemocnice nemá nový koronavírus

Výsledky pacientky podozrivej na COVID-19, pre ktorú skončili desiatky zdravotníkov z bojnickej nemocnice v preventívnej karanténe, sú negatívne. Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach o tom v utorok informovala na svojej stránke na sociálnej sieti. Utorkom sa tak končí i karanténa zdravotníckeho personálu. Ten na preventívnu karanténu nastúpil v pondelok (16. 3.), išlo celkovo o 41 zamestnancov - lekárov, sestry a sanitárov.

Nemocnica s poliklinikou (NsP)
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Pacientka, ktorá od začiatku marca viackrát navštívila bojnickú nemocnicu, cez uplynulý víkend priznala, že sa stretávala so svojou dcérou pracujúcou v Rakúsku. NsP Prievidza spolu s dobrovoľníkmi z civilnej ochrany tiež pri vstupe do areálu postavili stan, ten slúži ako filtračná zóna pre pacientov.

17:32 Seniorom rozdávajú v Banskej Bystrici rúška, imobilným doručia lieky a potraviny domov

Viac než 100 rúšok rozdali zamestnanci banskobystrického magistrátu počas pondelka (16. 3.) osamelým a imobilným seniorom, odkázaným na pomoc druhých. V utorok v tom pokračovali v spolupráci s dobrovoľníkmi Slovenského Červeného kríža (SČK) a pribudla k tomu aj distribúcia potravín a liekov. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

17:28 Ako to dnes vyzeralo v Košiciach? Fotografie nájdete v galérii.

Galéria: Dnes v Košiciach

17:27 Informačno-predajné miesta na niektorých hraničných priechodoch sú zatvorené

Informačno-predajné miesta (IPM) na hraničných priechodoch Brodské, Čunovo, Jarovce a Skalité sú až do odvolania zatvorené. V utorok o tom informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová. Elektronickú diaľničnú známku si môžu vodiči zakúpiť online cez www.eznamka.sk, aplikáciu eznamka pre android a iOS alebo na najbližšej čerpacej stanici. Prevádzka IPM je zatvorená z dôvodu preventívnych opatrení na zamedzenie šírenia nákazy COVID-19 a pre uzavretie hraníc.

17:21 Pošta pozastaví poskytovanie komerčných služieb a predĺži úložnú dobu zásielok

S cieľom ochrániť zdravie zamestnancov v prevádzke, ako aj obyvateľov miest a obcí Slovenská pošta pristupuje k pozastaveniu komerčných služieb. Od stredy (18. 3.) až do odvolania bude zastavený predaj produktov a poskytovanie vybraných služieb Poštovej banky, Poštovej poisťovne, Tiposu, telekomunikačného operátora 4ka, spoločnosti Ticketportal, pozastaví aj predaj produktov ponúkaných v PostShopoch.  

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

17:18 ŠÚKL popiera, že by lieky s obsahom ibuprofénu podporovali množenie COVID-19

Užívanie liekov s obsahom ibuprofénu nepodporuje množenie nového koronavírusu v ľudskom organizme. Informáciu, ktorá sa šíri na sociálnych sieťach, vyvrátil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Prízvukoval, že ide o hoax. Celý článok si prečítate TU >>

17:05 Bratislava začala distribuovať rúška medzi zamestnancov mesta a mestských častí

Mesto Bratislava začalo pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu distribuovať ochranné rúška pre zamestnancov, ktorí dennodenne zabezpečujú chod bratislavskej samosprávy a bratislavských mestských častí. Magistrát nakúpil ochranné rúška vo vlastnej réžii po tom, ako bolo podľa neho zrejmé, že nedokážu byť v tejto chvíli zabezpečené zo strany štátu. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

17:05 V Košiciach preverujú smrť cudzinca s cestovateľskou anamnézou

V jednom z košických hotelov zomrel muž, ktorý mal podľa zdroja Aktuality.sk cestovateľskú anamnézu. Lekári aktuálne zisťujú, či má jeho úmrtie na svedomí nový koronavírus. Ako ďalej informoval portál, hovorca Záchrannej služby Košice Vladímír Hosa ich informoval, že jedna posádka je v karanténe. Tam museli ísť aj hasiči, ktorí za mieste zasahovali. Celý článok si prečítate TU >>

17:00 AKTUALIZOVANÉ Otvorené sú tri hraničné priechody s Rakúskom, osem s Maďarskom, dva s Poľskom a desať s Českou republikou

Podľa aktuálnych informácií sú otvorené tri hraničné priechody s Rakúskou republikou, osem s Maďarskom, dva s Poľskou republikou a desať s Českou republikou. S Rakúskou republikou sú otvorené hraničné priechody Bratislava – Petržalka – Berg, Bratislava – Jarovce – Kittsee (cesta) a Bratislava – Jarovce – Kittsee (diaľnica). S Poľskou republikou sú otvorené hraničné priechody Vyšný Komárnik – Barwinek a Trstená – Chyžné.

Do alebo z Maďarska sa možno dostať cez hraničné priechody Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely, Milhosť - Tornyosnémeti, Milhosť – Tornyosnémeti (R4), Kráľ - Bánréve, Šahy - Parassapuszta, Štúrovo - Esztergom, Medveďov - Vámosszabadi a Čunovo - Rajka (diaľnica).

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Pokiaľ ide o Českú republiku, dostať sa možno cez priechody Svrčinovec - Mosty u Jablunkova, Makov - Bílá-Bumbálka, Lysá pod Makytou - Střelná, Horné Srnie - Brumov - Bylnice, Drietoma - Starý Hrozenkov, Moravské Lieskové - Strání, Vrbovce - Velká nad Veličkou, Skalica - Sudoměřice (nová cesta), Holíč - Hodonín, a Brodské - Břeclav (diaľnica).

16:55 ESET vytvára fond na podporu účinnej diagnostiky ochorenia COVID-19

Spoločnosť ESET v súvislosti so šírením koronavírusu SARS-CoV-2 sa rozhodla zapojiť do boja s epidémiou na Slovensku. Nadácia spoločnosti preto zriadila „Fond na podporu účinnej diagnostiky a prevencie ochorenia COVID-19“, do ktorého prispeje sumou 300.000 eur. Suma bude v prípade potreby neskôr zvýšená.

Cieľom novovzniknutého fondu je v prvej fáze zabezpečiť potrebné vybavenie pre skvalitnenie diagnostiky a zavedenie plošného testovania na Slovensku. Spoločnosť sa od svojho vzniku venuje diagnostike počítačových vírusov a je symbolické, že v tejto situácii podporí diagnostiku biologického vírusu. Aj v takýchto chvíľach sa ukazuje dôležitosť vedy, ktorá môže významne prispieť k riešeniu vzniknutej situácie.

16:48 Prešovská univerzita prešla na núdzový režim, uzatvorila dva internáty

Prešovská univerzita (PU) v Prešove prešla od utorka 17. marca do núdzového režimu a uzatvára všetky objekty s výnimkou tých, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie tohto režimu. Univerzita tiež zatvorila dva zo svojich internátov a študentov presunula na svoj najväčší internát. Zároveň rozhodla, že v prípade nutnosti poskytne budovu študentského domova na Námestí mládeže na účely zriadenia tzv. krízovej nemocnice, respektíve centra. O tejto možnosti univerzita informovala predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského. Uviedla to hovorkyňa PU Anna Polačková.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

16:45 Na situáciu ohrozenia koronavírusom reaguje aj Slovenská katolícka charita

Na situáciu ohrozenia koronavírusom reaguje aj Slovenská katolícka charita (SKCH). Pristúpila tak k viacerým opatreniam v rámci svojich zariadení po celom Slovensku. Príbuzným chorých a seniorov znemožnila vstup do pobytových zariadení a otváracie hodiny iných obmedzila na nevyhnutné minimum alebo na výlučne telefonický či e-mailový kontakt. Informovala o tom hovorkyňa charity Monika Molnárová. Takisto uviedla, že apelujú na štát, aby sa pri distribúcii ochranných zdravotníckych pomôcok pamätalo aj na sociálne odkázaných občanov a tých, ktorí sa o nich starajú.

16:41 UNLP v Košiciach spustila testovanie formou Drive-in

UNLP Košice oddnes spustila taktiež testovanie pacientov s podozrením na koronavírus formou Drive-in. „Je potrebné uviesť, že testovaní budú len pacienti, ktorí sa predtým telefonicky nahlásia na RÚVZ, epidemiológ ich na toto vyšetrenie odporučí a týkať sa bude len pacientov, ktorí sa do nemocnice vedia dopraviť vlastným autom. Do projektu sa zapojili aj študenti posledných ročníkov medicíny,“ uviedla Vaněková.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Suspektný pacient príde v určenom čase do areálu nemocnice na vlastnom aute na určené miesto. Tam sa legitimuje a zdravotnícky personál v potrebných osobných ochranných pracovných pomôckach mu priamo v aute sterom z hrdla či nosa odoberie vzorku, ktorá bude testovaná. „Žiadame širokú verejnosť, aby na toto vyšetrenie nechodila na základe vlastného rozhodnutia. Pacientom, ktorí v ten deň nebudú kontaktovaní nemocnicou, nebude vzorka odobraná, pretože nebudú pripravené všetky potrebné podklady,“ dodala Vaněková.

16:38 Košická nemocnica môže denne spracovať 130 vzoriek pacientov podozrivých na COVID-19

Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) môže od soboty spracovať až 130 vzoriek pacientov podozrivých na ochorenie COVID-19 denne. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková. „Laboratórna diagnostika koronavírusu COVID-19 sa v skúšobnej prevádzke vykonávala od pondelka 9. marca. Potrebné bolo najprv zvládnuť metodiku a vyškoliť personál. Tím je zložení z pracovníkov teoretickej aj klinickej časti pracoviska. Od soboty k prvému diagnostickému stroju pribudol už aj druhý, teda vieme tieto vzorky aj interne skontrolovať,“ uviedla Vaněková.

Tlačová konferencia v Košiciach
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Topky/Miroslav Vacula)

Ako ďalej dodala Vaněková, vzorky sú spracované do podoby pozitívneho, resp. negatívneho výsledku v priebehu troch až štyroch hodín v závislosti od počtu spracovávaných vzoriek. „Naše pracovisko je pripravené poskytovať výsledky trikrát v priebehu 24 hodín. Za predpokladu, že pri dodávke izolačných a diagnostických setov nebudú uprednostňované súkromné laboratória, nemáme problém spracovávať približne 130 vzoriek denne,“ informovala Vaněková.

16:31 Do areálu nitrianskej nemocnice sa bude vstupovať iba cez roztrieďovací stan

Fakultná nemocnica v Nitre realizuje v súvislosti s hrozbou nového koronavírusu nové opatrenia. Od stredy 18. marca bude možné vstupovať do nemocničného areálu iba hlavným vchodom na Rázusovej ulici. Okrem toho každý, kto bude chcieť vstúpiť do areálu nemocnice, bude musieť prejsť červeným, roztrieďovacím stanom, ktorý bude umiestnený na parkovisku pri hlavnom vchode.

Fakultná nemocnica v Nitre
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

16:29 V ŽST Petržalka je zrušená osobná doprava na všetky smery

V Železničnej stanici Bratislava–Petržalka je v súvislosti s opatreniami pre nový koronavírus zrušená osobná doprava na všetky smery. Upozorňuje na to mestská časť Petržalka na sociálnej sieti s tým, že bude uzatvorený aj podchod od Panónskej ulice v smere na Kopčiansku.

Vlak ZSSK Petržalka
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

Došlo aj k zmene otvárania vestibulu petržalskej železničnej stanice, a to v nočnom čase od 20.00 h do 5.00 h. V súvislosti s uzatvorením podchodu Dopravný podnik Bratislava upozorňuje cestujúcich, aby s tým počítali pri prestupoch medzi linkami jazdiacimi po Panónskej ceste a linkami 80 a 99 jazdiacimi po Kopčianskej ulici. "Pešia obchádzková trasa vedie cez nadjazd Rusovská cesta," spresnil dopravca.

16:27 Sukeľ odmieta, že by lekárnici boli priekupníkmi s rúškami

Prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ odmieta, že by slovenskí lekárnici boli priekupníkmi s ochrannými rúškami. Rovnako zavrhuje, že by sa obohatil na respirátoroch, ktoré posielal na vedecký výskum slovenskému profesorovi pôsobiacemu na Univerzite v Pekingu. Uviedol to v otvorenom liste adresovanom predsedovi vlády SR Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), ktorý je zároveň poverený vedením rezortu zdravotníctva.

16:24 Svet po koronavíruse už nebude tým svetom, akým bol pred ním, uviedol Mihók

Keď sa prognózoval vývoj slovenskej ekonomiky, európskej a globálnej ekonomiky na rok 2020, nikto ani na Slovensku, ani v zahraničí nepočítal s takou maličkosťou, akou je malý neviditeľný vírus, ktorý počas niekoľkých týždňov zmenil prakticky všetko. Koronavírus je v súčasnosti určite najskloňovanejším slovom na svete. Je to preto, lebo napriek tomu, že ho nikto nevidí, jeho dôsledky sú fatálne a budú aj dlhodobé. Myslí si to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Celú správu si prečítate TU >>

Peter Mihók
Zobraziť galériu (61)
Peter Mihók  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

16:22 Plynári zatvorili zákaznícke centrá a podateľne

Plynárenské spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a SPP - distribúcia do odvolania zatvorili svoje zákaznícke centrá, zákaznícke kancelárie, podateľne a pracoviská technickej dokumentácie. Klientov vyzvali, aby ich kontaktovali elektronicky alebo prostredníctvom telefonickej linky. Firmy zrušili zahraničné pracovné cesty, obmedzili prítomnosť zamestnancov na pracovisku a SPP - distribúcia upravila pravidlá odpočtu plynomerov.

16:20 Výroba potravín v SR funguje, chýbajú však pracovníci a ochranné rúška

Výroba potravín na Slovensku funguje, žiadny potravinársky závod sa nezatvára. Chýbajú však pracovníci, ako aj ochranné rúška. Uviedol to v utorok na brífingu Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami zavedenými pre nový koronavírus. "Nie je dôvod na paniku. Neexistuje potravinárska fabrika na Slovensku, ktorá by zastavovala výrobu. Netreba vyvolávať paniku a zbytočne sa predzásobovať potravinami. Situáciu to len zhoršuje," priblížil.

Emil Macho
Zobraziť galériu (61)
Emil Macho  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

16:15 Richter chce na vláde hovoriť o možnostiach opakovaného čerpania OČR

Ak by sa nútené voľno pre školy malo predĺžiť, ministerstvo práce chce s vládou hovoriť o možnostiach, aby neboli rodičia zaťažení byrokraciou, ak budú potrebovať opakovane čerpať ošetrovné (OČR). Avizoval to minister práce Ján Richter (Smer-SD) v utorok na tlačovej konferencii. Celú správu si prečítate TU >>

Richter chce na vláde hovoriť o možnostiach opakovaného čerpania OČR

16:07 "Súvislá kolóna kamiónov stojí na D1 už od Senca až do Bratislavy," informuje o tom Zelená vlna. Podľa jej informácií tam stoja už 4 hodiny.  Ako predtým na sociálnej sieti uviedla bratislavská krajská polícia, rozsiahle kolóny nákladných vozidiel súvisia s uzatvorením štátnych hraníc Maďarska so Slovenskou republikou pre všetkých cudzincov a s tým spojených kontrol na maďarskej strane hraničného priechodu Čunovo – Rajka.

Galéria: Kolóny na diaľnici D1 smerom do Bratislavy

16:03 Na trhovisku Miletičova fungujú potraviny v uzavretých predajniach

Návštevníci trhoviska Miletičova v bratislavskom Ružinove si od utorka môžu opäť nakúpiť chlieb, syry, vajíčka, mäso či drogériu, avšak len v uzavretých malých predajniach. Mestská časť však zároveň upozorňuje na striktné bezpečnostné opatrenia a pravidlá v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Povolenie predaja sa netýka pultového predaja ovocia a zeleniny či predaja kvetov.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

15:44 Polícia rieši stovky nezodpovedných Slovákov, ktorým teraz hrozia prísnejšie tresty

Polícia rieši nezodpovedných Slovákov, ktorým teraz hrozia prísnejšie tresty. Ako informovala na sociálnej sieti, príslušníci Policajného zboru nateraz riešili viac ako 250 prípadov. Polícia takisto upozorňuje, že mimoriadna situácia znamená prísnejšie tresty. V jednom prípade banskobystrická krajská polícia rieši trestné stíhanie vo veci trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

V ďalšom prípade ide o priestupok proti občianskemu spolunažívaniu podľa zákona o priestupkoch za zneužitie linky 155. „Konáme ex offo, skúmame podozrenie z trestného činu," vysvetľuje polícia. Týmto sa zaoberá nitrianska krajská polícia. Policajti odstúpili na príslušné regionálne úrady zdravotníctva (RÚVZ) 149 porušení lekárom stanovenej karantény a 101 prípadov, kde boli aj napriek zákazu otvorené reštaurácie či bary. Tieto prípady je RÚVZ oprávnený prejednať a sankcionovať.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

„K trestnej zodpovednosti páchateľa za trestný čin šírenia poplašnej správy je však potrebné zohľadniť aj priťažujúcu okolnosť, a to spáchanie trestného činu zo živelnej pohromy alebo inej mimoriadnej udalosti vážne ohrozujúcej život alebo zdravie ľudí, iné základné práva a slobody, ústavné zriadenie, majetok, verejný poriadok alebo mravnosť. Toto má vplyv na výmeru trestnej sadzby," napísala polícia v statuse. Táto priťažujúca okolnosť sa vzťahuje na každého páchateľa trestného činu, ktorého sa dopustil od 12. marca od 06:00, kedy bola uznesením vlády vyhlásená mimoriadna situácia.

Nezodpovednosť občanov potvrdilo aj ministerstvo vnútra.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo vnútra SR)

15:34 Volkswagen pozastavuje výrobu. Analytik varuje pred čiernym scenárom, bude to mať obrovský dopad na Slovensko >>

15:29 Nákladná kompa do Ostrihomu zostane do odvolania mimo prevádzky

Nákladná kompa medzi slovenským Štúrovom a maďarským Ostrihomom je od utorka mimo prevádzky. „Premávka je od desiatej hodiny pozastavená z dôvodu uzavretia hraníc medzi Slovenskom a Maďarskom,“ upozorňuje prepravcov vedenie mesta Štúrovo. Nákladná kompa zostane mimo prevádzky až do odvolania. Prechod cez hranicu je možný po pozemnej komunikácii na hraničnom priechode Rajka - Čunovo.

15:24 Policajti preverujú aj dodržiavanie karantény

Policajti v týchto dňoch preverujú aj dodržanie povinnej karantény. Ako informovala trenčianska krajská polícia, takmer nepretržite dostáva polícia oznámenia, že ľudia, ktorí sa vrátili zo zahraničia, najmä z Talianska, nedodržiavajú karanténu. Občania oznamujú aj to, že niektoré prevádzky, ako napr. pohostinstvá, dokonca aj kostoly, zostávajú pre verejnosť otvorené. “Každé takéto oznámenie preverujeme a v zmysle zákona budú dotknuté osoby sankcionované,” upozornila polícia. Na ľudí apelujú, aby sa správali zodpovedne. “Situáciu zvládneme iba vtedy, ak sa k nej každý z nás postaví zodpovedne a začne sám od seba. Buďme disciplinovaní a obmedzme svoje kontakty a stretnutia na minimum,” dodáva polícia.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

15:15 Pred lekárňami sa tvoria dlhé rady. Zákazníci musia čakať pred lekárňou z dôvodu požiadavky, aby tam vstupovali jednotlivo, ako opatrenie v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19 spôsobeným koronavírusom na Slovensku.

Dlhý rad pred lekárňou v Sliači
Zobraziť galériu (61)
Dlhý rad pred lekárňou v Sliači  (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

15:07 Seniori v bratislavskom Starom Meste dostanú 500 bavlnených rúšok. Zhotovuje ich pre nich chránená dielňa založená pred desiatimi rokmi občianskym združením Klub Donna Rosi. Prvých 100 kusov už bolo mestskej časti odovzdaných v pondelok (16. 3.). Samospráva o tom informuje na webovej stránke.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

15:01 Ružomberská nemocnica má druhý potvrdený prípad nákazy

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP v Ružomberku má druhý potvrdený prípad nákazy koronavírusom. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Petra Dišková. "Testy potvrdili nákazu u 58-ročnej ženy. Ružomberčanka sa 14. marca vrátila z Rakúska, kde pracovala ako chyžná. Po návrate na Slovensko prišla priamo na kliniku infektológie, kde je aj momentálne hospitalizovaná," uviedla Dišková s tým, že celkovo je vo vojenskej nemocnici hospitalizovaných šesť pacientov, z toho k dnešnému dňu sú dvaja s pozitívnym výsledkom. Od 13. marca prešla ÚVN SNP do núdzového režimu, na základe nariadenia orgánov štátnej správy nemocnica pristúpila k reprofilizácii oddelení.

15:00 Väčšina zamestnancov TUKE pracuje z domu, na internátoch udelili výnimky

Všetci pedagogickí a vedeckovýskumní zamestnanci Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) majú pracovať z domu. Uviedol to prorektor pre vzdelávanie univerzity Ervin Lumnitzer s tým, že v študentských domovoch TUKE povolili 35 slovenským študentom výnimky, časť zahraničných študentov napriek výzve zostať odišla.

 Technická univerzita v
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

14:54 Dôvodom kolón kamiónov na hranici s Maďarskom je meranie teploty vodičom, tvrdí NDS

Dôvodom vytvárania kolón kamiónov na hraničných priechodoch Slovenska s Maďarskom v bratislavskom Čunove na diaľnici D2 a pri Milhosti neďaleko Košíc na rýchlostnej ceste R4 je meranie teploty vodičom nákladných vozidiel. Ako v utorok informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) Michaela Michalová, na úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest v jej správe vo vnútrozemí je aktuálne situácia bez problémov.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

"Kontrola vozidiel, ich prejazd aj riešenie cestnej premávky na hraniciach je plne v kompetencii polície. Prípadnú tvorbu kolón od hranice usmerňuje polícia, v prípade potreby aj v súčinnosti s príslušným strediskom NDS," uviedla Michalová. "Prejazd cez tunel je riadený v zmysle bezpečnostných schém, pri kolóne sa podľa potreby uzatvára," dodala hovorkyňa.

14:46 V súčasnej situácii sa ukazuje sila občianskej spoločnosti, myslí si Giertl

V súčasnej situácii sa ukazuje sila občianskej spoločnosti a nezastupiteľná úloha mimovládnych neziskových organizácii. Uviedol to splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Martin Giertl v súvislosti s mimoriadnou situáciou vo veci nového koronavírusu. "Občianska spoločnosť funguje a rozvíja sa v čase, keď sú podmienky bežné a štandardné. Svoje postavenie a svoju silu však ukazuje aj v mimoriadnej situácii," povedal Giertl.

Splnomocnenec pripomína, že to, ako bude vyzerať celá spoločnosť o pár dní, týždňov a mesiacov, bude závisieť od správania občanov v týchto dňoch. Zároveň Giertl vyzýva všetkých, ktorí sú v tejto mimoriadnej situácii aktívni a nápomocní, aby dodržiavali príslušné pokyny a nariadenia. "Ako budeme zodpovední a spolupatriční, tak sa bude formovať aj celá naša spoločnosť. Som presvedčený, že spoločnými silami to zvládneme," poznamenal Giertl.

Muž bez rúška v bratislavskej MHD
Zobraziť galériu (61)
Muž bez rúška v bratislavskej MHD  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:43 V súčasnosti sú otvorené tri hraničné priechody s Rakúskou republikou, tri s Maďarskom, dva s Poľskou republikou a 14 s Českou republikou

Informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová. Takisto pripomenula, že Slováci, ktorí sa vrátili zo zahraničia individuálne, sa musia podrobiť 14-dňovej domácej karanténe. Tých Slovákov, ktorí požiadali o pomoc ambasády SR a s ich pomocou ich dopravia na Slovensko, odvezú automaticky do ubytovacích zariadení Ministerstva vnútra SR na povinnú karanténu.

S Rakúskou republikou sú otvorené hraničné priechody Bratislava – Petržalka – Berg, Bratislava – Jarovce – Kittsee (cesta) a Bratislava – Jarovce – Kittsee (diaľnica). Do alebo z Maďarska sa možno dostať cez hraničné priechody Milhosť – Tornyosnémeti, Medveďov – Vámosszabadi a Čunovo – Rajka (diaľnica). S Poľskou republikou sú otvorené hraničné priechody Vyšný Komárnik – Barwinek a Trstená – Chyžné.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

Keď ide o Českú republiku, dostať sa možno cez priechody Svrčinovec - Mosty u Jablunkova, Makov - Bílá-Bumbálka, Lysá pod Makytou - Střelná, Horné Srnie - Brumov- Bylnice, Drietoma - Starý Hrozenkov, Nová Bošáca - Březová, Moravské Lieskové - Strání, Vrbovce - Velká nad Veličkou, Skalica - Sudoměřice (nová cesta), Holíč - Hodonín, Brodské - Lanžhot a Brodské Břeclav (diaľnica).

14:38 Brezňanom, najmä seniorom, od utorka magistrát rozdáva rúška. Primátor Tomáš Abel sa dohodol na výrobe niekoľko tisíc rúšok s miestnymi krajčírkami a firmami. Informoval o tom na sociálnej sieti.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: FB/Tomáš Abel)

14:37 Mesto Svidník začalo v rámci opatrení v súvislosti so šírením koronavírusu s distribúciou rúšok svojim zamestnancom, ale aj najohrozenejšej skupine - seniorom. Rúška pre nich zabezpečuje zadarmo. Radnica zároveň začala s vyplácaním sociálnych dávok priamo v teréne. Základné školy zase zabezpečujú domácu výučbu svojich žiakov prostredníctvom internetu.

14:35 V logistických a distribučných skladoch na Slovensku je dostatočné množstvo tovaru

Tvaru je dokonca viac ako zvyčajne a v požadovanej sortimentovej skladbe. Po utorkovej návšteve distribučného centra jedného s obchodných reťazcov v Beckove to povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS). Celú správu si prečítate TU >>

Gabriela Matečná a Richard Raši počas návštevy distribučného centra obchodného reťazca Tesco v obci Beckov
Zobraziť galériu (61)
Gabriela Matečná a Richard Raši počas návštevy distribučného centra obchodného reťazca Tesco v obci Beckov  (Zdroj: TASR – Martin Palkovič)

14:33 V logistických a distribučných skladoch na Slovensku je dostatočné množstvo tovaru, je ho dokonca viac ako zvyčajne a v požadovanej sortimentovej skladbe. Po utorkovej návšteve distribučného centra jedného s obchodných reťazcov v Beckove to povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS).

14:28 Činnosť Ústavného súdu je obmedzená

Situácia s výskytom nového koronavírusu v krajine má vplyv aj na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorého činnosť je obmedzená od pondelka 16. marca do 27. marca. Zasadnutia senátov a pléna ÚS sa dočasne nekonajú. Sudcovia ÚS v rámci opatrení pracujú mimo košického sídla súdu. V utorok to potvrdila hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Ústavný súd rozhoduje, či
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: vac)

14:20 Úrady súdnych exekútorov sú pre verejnosť na Slovensku od pondelka 16. marca zatvorené na 14 dní 

Dočasné zrušenie stránkových hodín pre verejnosť  žiadnym spôsobom neovplyvňuje prebiehajúce exekučné konania a nijako nemení zákonné práva a povinnosti dlžníkov ani veriteľov. „Stránkové hodiny exekútorských úradov aj centrály Slovenskej komory exekútorov v Bratislave sú na najbližšie dva týždne zrušené. Občania však môžu naďalej komunikovať so súdnymi exekútormi telefonicky či elektronickou poštou. Súdni exekútori a ich zamestnanci na úradoch si naďalej plnia všetky svoje povinnosti, v súlade s nariadeniami ústredného krízového štábu a pri prísnom dodržiavaní všetkých hygienických predpisov,“ uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller. Pri plnení si finančných povinností odporúča komora dlžníkom využiť bezhotovostný platobný styk. 

14:17 Výdavky nemocenského fondu Sociálnej poisťovne tento rok stúpnu vzhľadom na opatrenia v súvislosti s hrozbou šírenia koronavírusu. Ako na utorkovej tlačovej konferencii povedal generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny, počíta sa so sumou zhruba od 300 do 400 mil. eur. 

Ján Richter a Ľubomír Vážny
Zobraziť galériu (61)
Ján Richter a Ľubomír Vážny  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

14:15 Sociálna poisťovňa zatiaľ stíha vyplácať všetky sociálne dávky. Jej šéf Ľubomír Vážny (Smer-SD) však apeluje na občanov, aby s poisťovňou komunikovali prevažne elektronicky, ak je to možné. Vážny zároveň avizoval, že výdavky SP budú vyššie z dôvodu čerpania ošetrovného a nemocenského.

14:06 V súčasnosti je najväčším problémom , ktorú požadujú zamestnávatelia od zamestnancov a to "vybavte si PN-ku," uviedol Ján Richter na tlačovej konferencii, ktorý mal značné problémy rozprávať v ochrannom rúšku.

Ján Richter
Zobraziť galériu (61)
Ján Richter  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

13:58 Pohrebné služby môžu fungovať, doriešiť však treba viacero vecí

Pohrebné služby na Slovensku môžu byť otvorené a fungovať naďalej, pre tieto prevádzky neplatí nariadenie o zatvorení pre výskyt nového koronavírusu. Vyplýva to z výsledku rokovaní s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Na utorkovom brífingu to uviedol Ladislav Stríž, predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS). Dodržiavať sa však musia bezpečnostné odporúčania týkajúce sa rúšok, ochranných a dezinfekčných prostriedkov. V tejto súvislosti ale zdôraznil, že mnohé pohrebné služby hlásia nedostatok ochranných rúšok, materiálu na dezinfekciu, rukavíc či ochranných oblekov. 

13:51 Mesto Bratislava a Bratislavské dobrovoľnícke centrum (BDC) hľadá dobrovoľníkov, ktorí môžu pomôcť s výrobou ochranných rúšok pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu. BDC o tom informuje na sociálnej sieti. 

13:46 Pred vstupom do Trebišovskej nemocnice zdravotníci merajú pacientom teplotu

Trebišovská nemocnica aktuálne poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť a zdravotnú starostlivosť pre onkologických pacientov. "Kontrolné vyšetrenia v jednotlivých ambulanciách sú momentálne tiež pozastavené. Akútne stavy budú ošetrené na urgentnom príjme." informovala o tom Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia v súvislosti s hrozbou nákazy novým koronavírusom. Verejnosť môže do budovy trebišovskej nemocnice vstupovať len s rúškom či inou ochranou častí tváre, napríklad šatkou, ktorá zakrýva ústa a nos. Sprístupnený je momentálne len jeden vstup do nemocnice, a to vchod pri nákupnej pasáži. Hlavný vchod je uzatvorený.

Trebišovská nemocnica
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

"Pri tomto vchode zdravotníci pacientom bezkontaktne merajú teplotu a vyhodnocujú ďalšie príznaky, napríklad kašeľ, cestovateľskú anamnézu a kontakt s infikovanou osobou, na základe čoho pacientovi povolia alebo nepovolia vstup do nemocnice," uviedla Fedáková. Pre pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 trebišovská nemocnica zriadila samostatný vyhradený priestor. Ten sa nachádza na prízemí v samostatnom onkologicko-pľúcnom pavilóne (pavilón E). Pracovisko je vizuálne označené a pacientov naň z monobloku nasmerujú aj zdravotnícki pracovníci. Onkologické oddelenie je dočasne presunuté na šieste poschodie v monobloku nemocnice.

13:41 Obchodné reťazce na Slovensku vnímajú každým dňom čoraz väčší záujem zákazníkov o trvanlivé výrobky. Dôvodom je šírenie nákazy spôsobenej novým koronavírusom. Tauris a RYBA Košice prijali niekoľko opatrení, vďaka ktorým zákazníci nakúpia s istotou a väčším pocitom bezpečia. Celý článok si prečítate TU >>

13:35 Podrobnosti o dnešných prípadoch

Štyri osoby sú z Bratislavy, štyri z okresu Žilina, traja ľudia sú z okresu Dunajská Streda, jeden pozitívny prípad je z okresu Revúca. Spresnila to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová s tým, že celkovo 1631 vzoriek bolo negatívnych.

13:27 V prešovskej nemocnici zaznamenali prvý pozitívny test, ďalšie dva prípady odhalila mobilná jednotka

Krajské mesto Prešov má k utorkovému poludniu potvrdené tri prípady nákazy koronavírusom, pričom priamo z mesta pochádza jedno infikované dieťa. Ďalší dvaja pozitívne testovaní nie sú Prešovčania. Ako informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove Renáta Cenková, v prešovskej nemocnici zaznamenali prvý pozitívny test na prítomnosť koronavírusu. „Ide o 54-ročnú pacientku, ktorá je hospitalizovaná v našom zdravotníckom zariadení. Pracuje ako opatrovateľka v Rakúsku a pochádza zo Spišského Podhradia,“ spresnila Cenková.

Fakultná nemocnica s poliklinikou
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Ako hovorkyňa nemocnice dodala, v Prešove a v okolí boli v pondelok potvrdené ďalšie dva pozitívne prípady ochorenia COVID – 19, ktoré spôsobuje koronavírus. „Ide o pacientov, ktorým boli vzorky odobraté mimo nášho zdravotníckeho zariadenia prostredníctvom mobilnej jednotky Krajského operačného strediska. Ochorenie sa potvrdilo u jedného dieťaťa, ktoré je priamo z Prešova, a spolu s celou rodinou je v prísnej domácej karanténe. Dieťa je v dobrom klinickom stave, stabilizované. Druhý pacient pochádza z okolia Prešova,“ skonštatovala Cenková. Zdravotnícky personál nemocnice do pondelka 16. marca odobral 63 vzoriek u pacientov s podozrením na ochorenie COVID - 19. K utorkovému poludniu je negatívnych 49 vzoriek. Jedna spomínaná vzorka je pozitívna. „Na výsledky ostatných u nás odobratých vzoriek čakáme,“ dodala hovorkyňa.

13:26 Riadne zasadnutie zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja, ktoré bolo naplánované na stredu 18. marca, sa neuskutoční. Ospravedlnilo sa viacero poslancov.

13:20 "Pripravujeme sa na všetky možné scenáre," dodal Strýček.

13:17 "Slovenské elekrárne od 23. februára fungujú v krízovom režime," informoval o tom Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární. "Pripravujeme sa aj na odstávky jadrových elektrární, najskôr v Mochovciach, potom v Jaslovských Bohuniciach," dodal.

Branislav Strýček
Zobraziť galériu (61)
Branislav Strýček  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

13:14 Na Slovensko prúdi podľa Žigu po rozhovore so Slovnaftom a Transpetrolom dostatok ropy. V prípade, keby sa dnes náhodou zastavila dodávka,100 dní vie krajina bez problémov vydržať, skonštatoval minister hospodárstva.

13:12 "Máme dostatočne naplnené zásobníky plynu," uviedol Žiga s tým, že Slovensko bolo pripravené aj na plynovú krízu. „Tok plynu z Ruskej federácie je plynulý, to znamená že plyn prichádza na Slovensko úplne štandardne,“ povedal Žiga.

Peter Žiga
Zobraziť galériu (61)
Peter Žiga  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

13:11 "Spoločnosti sú na krízové situácie veľmi dobre pripravené," dodal minister hospodárstva s tým, že dodávky energií sú zabezpečené.

13:08 Dodávka energie, plynu a pohonné hmoty sú mimoriadne potrebné pre fungovanie ekonomiky. Uviedol to minister hospodárstva Peter Žiga po rokovaní s energetických spoločností, ktoré sú základným pilierom, aby krajina normálne fungovala. Ako ďalej dodal, ich dodávka zatiaľ nie je ohrozená.

Peter Žiga
Zobraziť galériu (61)
Peter Žiga  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

13:05 Krízový štáb Liptovského Mikuláša prijal viaceré opatrenia

Opatrenia krízového štábu mesta Liptovský Mikuláš proti šíreniu nového koronavírusu sa týkajú aj obradov, mestskej autobusovej dopravy (MAD) či odpadového hospodárstva. Od utorka až do odvolania platí zákaz vstupu do prostriedkov MAD bez rúška alebo inej ochrany úst a nosa. Uviedla to hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková s tým, že krízový štáb odporúča cestujúcej verejnosti, aby okrem ochrany úst a nosa používala aj jednorazové rukavice.

13:02 Ak sa bude pokračovať v opatreniach, môže sa nakaziť 10 percent obyvateľstva

Ak sa zachovajú opatrenia nastavené od 15. marca, tak sa môže o 110 dní nakaziť novým koronavírusom desať percent obyvateľstva SR. Myslia si to analytici z Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) na základe svojho matematického modelu. Súčasné opatrenia hodnotia pozitívne. Celú správu si prečítate TU >>

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

13:00 Žena s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19 je v domácej liečbe

Pacientom z okresu Sobrance, o ktorého pozitívnych výsledkoch na ochorenie COVID-19 informoval v pondelok (16. 3.) premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), je žena. Ako potvrdila riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach Janka Stašková, pacientka sa nachádza v domácej izolácii. V zmysle usmernenia hlavného hygienika SR tiež uviedla, že ide o dospelú osobu z okresu Sobrance s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Opatrenia, ktoré sú v tejto súvislosti vykonávané, sú realizované "v zmysle usmernenia hlavného hygienika SR," uzavrela Stašková.

12:55 Nie je pravda, že bola uzatvorená Bratislava, informuje bratislavská polícia

Bratislavská polícia opakovane upozorňuje občanov, že v Bratislave a okolí sa momentálne nachádzajú stovky kamiónov. Situácia vznikla preto, lebo maďarská strana nechala pre kamiónovú dopravu otvorené iba dva hraničné priechody, čím sa doprava značne zhusťuje. Nie je pravda, že bola uzatvorená Bratislava, ako sa možno začínajú šíriť niektoré dezinformácie. Prezident PZ Milan Lučanský rokuje s prezidentom PZ Maďarska o tom, aby sa otvoril aspoň ešte jeden hraničný priechod - Šahy.

12:52 "Kontrakt so Zornicou je podpísaný na 650-tisíc rúšok, od stredy sa k nej pripája aj susediaci závod, kde je ďalších 500 ľudí pripravených šiť rúška, čím sa kapacita výrazne zvyšuje. Rúška sú antibakteriálne a použiteľné viackrát," doplnil Pellegrini. Riaditeľ Zornice Igor Maukš odhadol, že ich neskôr môže byť až 80-tisíc denne.

12:49  Dodávka prvých 20-tisíc antibakteriálnych ochranných rúšok pre Štátne hmotné rezervy odchádza dnes z bánoveckej textilnej fabriky Zornica, vyhlásil Pellegrini. Generálny riaditeľ firmy Igor Maukš potvrdil, že už čoskoro sa k výrobe pripojí aj susedný závod Eterna, čím by denná výroba ochranných rúšok mohla dosiahnuť minimálne 40-tisíc kusov.

Premiér Peter Pellegrini počas
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

12:47 Štát začal v utorok s distribúciou prvej várky ochranného a zdravotníckeho materiálu cez vyššie územné celky pre ambulantných lekárov. Ide o takmer 70-tisíc kusov materiálu, uviedol Pellegerini.

12:45 Peter Pellegrini oznámil, že pribudlo ďalších 12 nových prípadov.

Oznámil to na tlačovej konferencii po návšteve textilného závodu Zornica v Bánovciach nad Bebravou. Celkový počet nakazených na Slovensku je teda 84. "Z toho 22 ľudí leží v slovenských nemocniciach, dvaja z nich sú momentálne na jednotke intenzívnej starostlivosti bez potreby umelej pľúcnej ventilácie. Zvyšok je v domácej karanténe s ľahším priebehom ochorenia," uviedol Pellegrini.

12:42 Niektoré univerzity uvažujú o predĺžení semestra, v Prešove tak už urobili

Niektoré univerzity na Slovensku uvažujú, že letný semester akademického roka 2019/2020 predĺžia. Prešovská univerzita v Prešove tak už urobila. Dôvodom týchto opatrení je prerušenie prezenčnej výučby na univerzitách, ktorá bude trvať minimálne do piatka 27. marca.  

12:35 V súvislosti s koronavírusom sú zatvorené aj prevádzky verejného stravovanie a reštaurácie. Môžu fungovať len na princípe provizórneho výdaja balenej stravy.

Galéria: Provizórny výdaj jedla v Trebišove

12:30 Učitelia a žiaci majú k dispozícii viacero portálov. Niektoré podporujú aj jazyky národnostných menšín

Slovenskí učitelia a žiaci majú na výber z viacerých portálov, ktoré podporujú dištančné formy vzdelávania a aj jazyky národnostných menšín. Ako informoval tlačový odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, prerušenie vyučovania v školách v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu si vyžiadalo využívanie práve tejto formy v oveľa vyššej miere ako doposiaľ.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

12:27 Niektoré nemocnice Agel pracujú v mimoriadnom režime

Dvanásť zdravotníckych zariadení siete Agel na Slovensku pracuje v mimoriadnom režime. Dôvodom je situácia okolo nového koronavírusu. Obmedzenia sa týkajú nemocníc tejto siete v Komárne, Leviciach, Zvolene, Krupine, Zlatých Moravciach, Handlovej, Bánovciach, Kežmarku, Levoči, Krompachoch, Košiciach-Šaci a Agel Clinic v Bratislave. Skupina Agel o tom informuje na svojom webe. Čo to znamená? 

12:25 Na Slovensku vznikla platforma hackvirus.sk, chce dať dohromady nápady a technologické riešenia v boji proti COVID-19

Na Slovensku vznikla občianska iniciatíva hackvirus.sk, ktorej ambíciou je dať dohromady všetky dobré nápady ako aj technologické riešenia na pomoc v boji proti ochoreniu COVID-19. Jej iniciátori chcú na základe získaných podnetov a nápadov zorganizovať online hackaton, výsledkom ktorého by malo byť technologické riešenie pre ľudí. „Už pri zakladaní tejto platformy sme registrovali, že viaceré firmy či jednotlivci sa snažia vyvíjať riešenia, ktoré by ľuďom pomáhali zvládnuť epidémiu alebo bojovať s ňou. Sme presvedčení, že všetky dobré nápady je potrebné dať pod jednu strechu, aby vznikli skutočne účinné technologické riešenia,“ uviedol jeden z iniciátorov hackvirus.sk. Andrej Krúpa.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Iniciátori platformy v spolupráci s odborníkmi vytipovali päť hlavných oblastí, na ktoré by sa mali technologické riešenia zamerať. Jednou z nich je aj včasná eliminácia hoaxov, v snahe čo najviac znížiť paniku obyvateľstva. Veľmi dôležité je pomôcť seniorom, minimalizovať pohyb ľudí, zabezpečiť informovanosť o naskladnení potravín, liekov a hovoriť o miestach ich dostupnosti. Zamerať sa je potrebné aj na uľahčenie organizácie transferu ľudí na testovanie. Tieto návrhy sa podľa iniciátorov budú finalizovať aj na základe konkrétnych podnetov či návrhov, ktoré dostanú od ľudí či odborníkov v tejto oblasti. Finálne témy potom budú východiskom pre technológov, ktorí sa zapoja do online hackatonu. Predbežne by sa mal konať 21. a 22. marca.

12:19 Termín na predloženie preukázania plnenia povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím sa predĺžil

Termín na predloženie preukázania plnenia povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím sa predĺžil. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v utorok oznámilo zamestnávateľom, že v súvislosti so súčasnou mimoriadnou situáciou na Slovensku predlžuje termín na predloženie preukázania plnenia povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím na celkovom počte svojich zamestnancov za predchádzajúci kalendárny rok (2019) z dátumu 31. 3. 2020 najneskôr do 31. 5. 2020. Informovala o tom Mária Hrehová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ján Richter
Zobraziť galériu (61)
Ján Richter  (Zdroj: Topky/Maarty)

12:15 V celom Dolnom Kubíne dočasne zrušili platené parkovanie

Parkovanie v Dolnom Kubíne je od tohto týždňa bezplatné. Preventívne opatrenie proti šíreniu nového koronavírusu zaviedol krízový štáb mesta, platiť bude až do odvolania. Podľa dolnokubínskeho primátora Jána Prílepka opatrenie zaviedli z dôvodu, aby zamedzili kontaktu vodičov s parkovacími automatmi, manipulácii s hotovosťou, ale aj celkovo zjednodušili pohyb šoférov v centre mesta.

12:07 Firmy volajú po opatreniach pre nový koronavírus

Opatrenia v súvislosti so šíriacou sa nákazou koronavírusu budú mať značné ekonomické vplyvy. V súčasnosti sú podnikatelia obmedzení vo svojej činnosti a rovnako sú obmedzené aj osobné kontakty medzi podnikateľmi a úradmi. Slovenská komora daňových poradcov (SKDP) rovnako aj Slovenská asociácia malých a stredných podnikov (SAMP) navrhujú niekoľko opatrení, ktoré by mali uľahčiť život firmám v súčasnej situácii. Celý článok nájdete TU >>

12:02 Povinnú karanténu si nemôžeme mýliť s trojhviezdičkovým hotelom, uviedol Lučanský

Povinnú karanténu si nemôžeme mýliť s trojhviezdičkovým hotelom. Povedal to policajný prezident SR Milan Lučanský po tom, čo v utorok navštívil karanténne centrum v Gabčíkove. Umiestnení sú tu Slováci, ktorí povinnú 14-dňovú karanténu po návrate zo zahraničia nemôžu absolvovať v domácom prostredí. Policajný šéf zisťoval ich problémy a podnety, zároveň ich požiadal o trpezlivosť.

Milan Lučanský
Zobraziť galériu (61)
Milan Lučanský  (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

11:55 Učiteľka z Materskej školy Velehradská v Bratislave má negatívne výsledky

Informoval o tom starosta Ružinova Martin Chren na sociálnej sieti.

11:45 Sabinov vyzýva spoločenstvá vlastníkov bytov k dezinfekcii

Mesto Sabinov vyzýva spoločenstvá vlastníkov bytov, bytové družstvá a ďalších správcov bytov na území mesta, aby zabezpečili každodennú dezinfekciu kľučiek, zábradlí, výťahov a ďalších spoločných priestorov, v ktorých dochádza k častému pohybu občanov. Cieľom je zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Radnica o tom informuje na svojej webstránke. Zároveň obchodným prevádzkam, vrátane bytov odporúča, aby nepoužívali klimatizáciu alebo vzduchotechniku.

11:34 Ľudia v Nových Zámkoch počas víkendu opekali, hrali futbal aj basketbal, cvičili

Mestská polícia v Nových Zámkoch od piatka (13. 3.) v denných aj nočných hodinách kontroluje dodržiavanie preventívnych opatrení nariadených Úradom verejného zdravotníctva SR, ako aj Ústredným krízovým štábom SR v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Zatiaľ čo kaviarne či pohostinstvá zostali počas uplynulého víkendu väčšinou zatvorené, niektorí ľudia v skupinkách opekali alebo športovali.

11:30 Mestské lesy v Bratislave žiadajú návštevníkov bratislavského lesoparku, aby dodržiavali dostatočný odstup aspoň dva metre od ostatných ľudí, chodievali sami či v prípade rodín v malých skupinách. Celý článok si prečítate TU >>

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Maarty)

11:28 Komárňanská radnica sa chce počas mimoriadneho stavu postarať o osamelých a nevládnych ľudí. Mesto im chce pomôcť predovšetkým s nákupom základných potrieb. Ľudia, ktorí sú odkázaní na pomoc, sa môžu sami telefonicky nahlásiť na mestskom úrade.

11:26 Nemocnica Zlaté Moravce prijala opatrenia týkajúce sa chodu zariadenia

Nemocnica Zlaté Moravce v súvislosti s výskytom nového koronavírusu prijala mimoriadne opatrenia, ktoré sa týkajú organizácie a jej chodu. Od utorka (17. 3.) je pri hlavnom vstupe umiestnená informačná tabuľa, ktorá zakazuje vstup do nemocnice nepovoleným osobám počas trvania chrípkovej epidémie, ako aj informácia o kontaktnom mieste, ktoré je zriadené na druhom poschodí v budove Laboratórnej medicíny. „Pri vstupe do areálu je pacientom kontrolovaná telesná teplota, zároveň sú povinní vyplniť dotazník, prostredníctvom ktorého sa zisťuje cestovateľská anamnéza pacienta. Vzhľadom na závažnosť situácie a ochrany nášho zdravotníckeho personálu nebude možné pacienta ošetriť bez vyplnenia dotazníka a odmeranej teploty,“ informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel, ktorej súčasťou je zlatomoravecká nemocnica.

11:23 Polícia opäť dementuje informáciu, ktorá sa objavila na sociálnych sieťach, o uzatváraní Bratislavy v súvislosti s koronavírusom. Ako na sociálnej sieti uviedla bratislavská krajská polícia, rozsiahle kolóny nákladných vozidiel, ktoré sa tvoria na bratislavskom obchvate v smere do mesta, súvisia s uzatvorením štátnych hraníc Maďarska so Slovenskou republikou pre všetkých cudzincov a s tým spojených kontrol na maďarskej strane hraničného priechodu Čunovo – Rajka.

11:21 V Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovica sa aj napriek zákazu v súvislosti s pandémiou slúžila v nedeľu 15. marca omša v kostole. Prípad preverovali aj policajti. Ako informovala banskobystrická krajská polícia, hliadka zistila, že na mieste sa uskutočnila takzvaná súkromná kňazská omša. 

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

11:18 Aktuálne zasadá krízový štáb Ministerstva zdravotníctva SR.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

11:15 Zriadilo sa ľahko zapamätateľné telefónne číslo

Zriadilo sa ľahko zapamätateľné, bezplatné telefónne číslo *0123ktoré smeruje hovory na infolinku 0800 221 234 Národného centra zdravotníckych informácií pre koronavírusové ochorenie. Okrem toho je bezplatná aj Star Phone aplikácia, ktorá uľahčuje prístup k všeobecným informáciám a dôležitým číslam a je dostupná v Apple Store (pre iOS) a Google Play (pre Android).

11:13 Prijímanie žiadostí o licenciu na prevádzkovanie bezpečnostnej služby je pozastavené

Prijímanie žiadostí o udelenie licencie na prevádzkovanie bezpečnostnej služby, vlastnej ochrany a žiadostí o udelenie akreditácie je pozastavené. Platí taktiež pozastavenie vykonávania a určovania skúšok odbornej spôsobilosti a kvalifikačných skúšok. Vyplýva to z opatrení, ktoré aktuálne platia v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie na území SR aj na úseku súkromných bezpečnostných služieb. Ako informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová, opatrenia platia do odvolania.

11:11 Zásobovanie má v prípade uzavretých hraníc výnimku

Zásobovanie tovarom má v prípade hraníc uzavretých pre hrozbu koronavírusu výnimku. Opakovane to zdôrazňuje ministerstvo vnútra aj policajný zbor. Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) ešte vo štvrtok 12. marca po zasadnutí ústredného krízového štábu zdôraznil, že vláda urobí všetko pre to, aby fabriky na Slovensku mohli fungovať a aby mohli byť zásobované.„Najhoršie, čo by bolo možné urobiť, je ešte ohroziť aj ako tak fungujúcu ekonomiku," povedal Pellegrini. Nákladná doprava je preto povolená na vnútroštátnych i medzinárodných trasách, dočasne boli dokonca zrušené nočné a nedeľné obmedzenia pre jazdu kamiónov. „Vodiči kamiónov však musia byť vybavení ochrannými pomôckami," zdôrazňuje rezort vnútra.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (61)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Maarty)

11:10 V uliciach Šale už začali dobrovoľníci z radov mestských poslancov rozdávať prvé ochranné rúška. Radnica ich začala distribuovať obyvateľom mesta, ktorí si ich doteraz nemali možnosť zaobstarať.

11:08 Výstavba diaľničných úsekov zatiaľ pre koronavírus nemusela byť prerušená

Na žiadnom diaľničnom úseku vo výstavbe zatiaľ pre situáciu okolo šírenia nového koronavírusu nemusela byť prerušená činnosť a práce ďalej pokračujú. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zároveň vydala usmernenie pre jednotlivé stavby k preventívnym opatreniam na zamedzenie šírenia nákazy. Informujú o tom diaľničiari na sociálnej sieti.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: FB/Národná diaľničná spoločnosť)

11:05 Na základe posledných opatrení vlády SR o zákaze prevádzkovania taxislužieb na prevoz ľudí, služba Bolt pozastavila prevádzku na celom Slovensku. Informoval o tom regionálny manažér spoločnosti Bolt pre strednú Európu Roman Sysel v utorok (17. 3.). Taxíky spoločnosti nepremávajú od pondelka 16. marca.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Getty Images)

11:02 Mesto Bratislava zrušilo pre riziko šírenia nového koronavírusu marcové zasadnutie mestského zastupiteľstva. To bolo plánované na 26. marca. Ďalší postup bude podľa magistrátu závisieť od vývoja situácie. Potvrdil to hovorca Bratislavy Peter Bubla.

11:00 Internáty UKF aj naďalej poskytujú zahraničným študentom ubytovanie

Všetci sa však musia zaregistrovať na vrátnici príslušného študentského domova a majú zákaz návštev až do odvolania. Tí študenti, ktorí boli v zahraničí, sú povinní podrobiť sa povinnej 14-dňovej karanténe a nahlásiť túto skutočnosť riaditeľovi internátu. 

10:58 Na bratislavskom obchvate sa tvoria kolóny z dôvodu uzavretia hraníc

Na bratislavskom obchvate v smere do mesta sa tvoria rozsiahle kolóny nákladných vozidiel z dôvodu uzavretia štátnych hraníc Maďarska so SR. Hranice sú uzavreté pre všetkých cudzincov a na maďarskej strane hraničného priechodu Čunovo – Rajka sa vykonávajú kontroly. Na sociálnej sieti o tom informovala Polícia SR.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Vlado Benko Jr.)

"Aby nedošlo k úplnému upchatiu obchvatu Bratislavy, nákladné vozidlá sú odstavované na diaľnici D1 v smere od Trnavy približne na úrovni Zlatých pieskov a takisto na diaľnici D2 v smere od Malaciek, približne na úrovni Lamača," uviedla polícia. Dodala, že nákladná doprava bude púšťaná postupne s ohľadom na aktuálnu situáciu v cestnej premávke. Polícia SR v tejto súvislosti žiada najmä vodičov kamiónov, aby pri prejazde uvedeným úsekom zvýšili svoju pozornosť a rešpektovali pokyny policajtov, prípadne na prejazd využili podľa možnosti iné trasy.

10:54 Zabezpečenie šitia a distribúcie ochranných rúšok je jedným z opatrení, ktoré s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu prijal krízový štáb mesta Lučenec. Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej rúška od začiatku týždňa šijú miestne krajčírky.

10:52 Špecializovaný trestný súd zrušil všetky marcové pojednávania

Špecializovaný trestný súd zrušil pre momentálnu situáciu v súvislosti s koronavírusom všetky termíny hlavných pojednávaní a verejných zasadnutí, ktoré boli vytýčené do 31.marca. Ako ďalej informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková, všetkým zamestnancom súdu bola umožnená práca z domu do 31. marca takým spôsobom, aby nedošlo k ohrozeniu prevádzky Špecializovaného trestného súdu. „Vo väzobných trestných veciach a v úkonoch prípravného konania súd plní svoje úlohy v nezmenenom režime. Doba podateľne súdu bola upravená pre verejnosť od 09:00 do 12:00,“ dodala.

10:45 Vo zvolenskom Continentali výroba zatiaľ pokračuje, krízový štáb zasadá denne

V spoločnosti Continental Automotive Systems Slovakia s.r.o. (CASS) vo Zvolene v súvislosti s aktuálnou pandémiou denne zasadá krízový štáb, ktorý zavádza opatrenia a vyhodnocuje ich účinnosť. Ako informovala personálna riaditeľka spoločnosti Kristína Kavická, vedenie spoločnosti si uvedomuje zodpovednosť, ktorú má voči zamestnancom v zabezpečení životnosti závodu aj v budúcnosti. „Zároveň máme záväzky aj voči našim zákazníkom. Preto, kým to bude možné, nebudeme prerušovať výrobu,“ uviedla riaditeľka s tým, že situácia sa neustále dramaticky mení a musia sa pripraviť na všetky scenáre.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

10:40 U jednej rodiny dieťaťa zo škôlky v bratislavskom Ružinove sa potvrdila nákaza koronavírusom

Na sociálnej sieti o tom informoval starosta mestskej časti Martin Chren. "Bohužiaľ som sa dozvedel o prvej rodine dieťaťa z MŠ Palkovičova, ktorá bola celá (otec, mama, dieťa) pozitívne testovaná na koronavírus. Majú sa našťastie dobre, je to však prvý náznak toho, že sa choroba mohla rozšíriť aj mimo okruh našich zamestnancov," uviedol starosta Ružinova a zároveň informoval o niekoľkých negatívnych testoch na koronavírus u detí z MŠ Palkovičova.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: FB/Martin Chren - starosta Ružinova)

10:29 Trojica Prievidžaniek spustila aktivitu pod názvom Uši rúško susedovi

Ochranné pomôcky v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu šije jedna z nich, ďalšie dve riešia logistiku. Rúška šijú i ďalšie tri dobrovoľníčky. Distribuovať ich budú najskôr najzraniteľnejším a aj tým, ktorí sa vo svojej práci stretávajú s väčším počtom ľudí.

10:24 Ľudia voľno nemajú využívať na návštevy úradov, upozorňuje polícia

Policajti neustále upozorňujú ľudí, aby v súvislosti s pandémiou rešpektovali mimoriadnu situáciu a nechodili na úrady. Ako uviedla polícia na sociálnej sieti, ľudia sú však nepoučiteľní a postupne sa zhromažďovali napríklad aj pred púchovským oddelením dokladov.

10:15 Trojica Prievidžaniek spustila aktivitu pod názvom Uši rúško susedovi. Ochranné pomôcky v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu šije jedna z nich, ďalšie dve riešia logistiku. Rúška šijú i ďalšie tri dobrovoľníčky. Distribuovať ich budú najskôr najzraniteľnejším a aj tým, ktorí sa vo svojej práci stretávajú s väčším počtom ľudí.

9:50 Slováci sa riadia odporúčaniami a vítajú preventívne opatrenia. Starší ľudia nevedia posúdiť stupeň ohrozenia, ukázal prieskum >>

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

9:47 Banskobystrický kraj poskytne internáty pre zriadenie karanténnych centier

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) poskytne štyri internáty v rôznych oblastiach kraja pre potreby ľudí, ktorí sa vracajú zo zahraničia a musia zostať v povinnej karanténe pre hrozbu šírenia koronavírusu. Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková, prioritne sem budú umiestňovať rodinných príslušníkov zamestnancov zariadení sociálnych služieb, aby títo neboli v ohrození a bola zabezpečená bezproblémová prevádzka jednotlivých zariadení. Pri dostatočných kapacitách budú karanténne zóny dostupné aj pre širšiu verejnosť. V prípade potreby je kraj pripravený ich počet navýšiť.

Krajská samospráva bude popri naliehavých prípadoch žiadať aj prioritné testovanie ľudí v karanténnych centrách na prítomnosť nového koronavírusu. „Využívať tiež bude súkromné testovacie laboratóriá, aby v prípade negatívnych výsledkov mohli ľudia opustiť karanténne centrum aj skôr ako po 14 dňoch, ak to po konzultácii s odborníkmi bude možné,“ doplnila vedúca.

9:45 Individuálne sväté spovede na požiadanie nie sú zakázané, neodporúča sa však organizovať spoločné spovede. Spovedať sa má prednostne v spovedniciach, ktoré sú opatrené mriežkou, a na tú treba dať priesvitnú zábranu. V súvislosti so šírením nového koronavírusu to uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

9:40 Pri odbere vzoriek mobilným zariadením od pacienta podozrivého na ochorenie na koronavírus pomáhajú aj hasiči. Následne prebieha dezinfekcia.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

9:32 Slovenskí pekári a mlynári sú vyťažení

V dôsledku stúpajúceho počtu prípadov koronavírusu evidujú slovenskí pekári 40 - 50-percentný nárast dopytu po svojich výrobkoch. Zvýšený záujem pociťujú aj mlynári, ktorí už dnes hlásia, že majú málo ľudí na balenie múk. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov zároveň navrhuje vláde zavedenie cenového moratória na suroviny a obalový materiál, a to v celom distribučnom reťazci - u výrobcov, dodávateľov i obchodníkov.Nechceme, aby sa táto situácia zneužívala,” uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. 

9:23 Žilina vyzýva obyvateľov, aby prejavili spolupatričnosť so seniormi

Mesto Žilina vyzýva obyvateľov, aby prejavili spolupatričnosť so seniormi, ktorí patria v súvislosti s prenosným ochorením COVID-19 k najviac ohrozeným skupinám. "V meste aktuálne žije viac ako 20.000 seniorov nad 60 rokov a starších. Mnohým z nich pomáha najbližšia rodina, no iným takáto pomoc chýba. Možno potrebujú pomôcť s nákupom, s liekmi, vybaviť neodkladnú záležitosť na úrade, alebo sa len potrebujú pozhovárať a upokojiť. Chcem v tejto situácii apelovať na všetkých Žilinčanov, ak poznáte vo svojom okolí, v susedstve takýchto starých ľudí, pomôžme si navzájom. Naše každodenné prejavy ľudskosti sú to, čo je naozaj povzbudzujúce. Napriek tomu, že nás čakajú ťažké dni," povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne. Podotkol, že všeobecne sa odporúča pravidelná kontrola starých ľudí a susedov vo vyššom veku, najmä osamelo žijúcich.

9:20 Riešenie vyplácať dávky s asistenciou polície a armády je neľudské, tvrdí Ravasz

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) je nespokojný s tým, že ústredný krízový štáb v pondelok (16. 3.) nepristúpil na riešenie vyplácania sociálnych dávok prostredníctvom mobilnej pošty, ktorú spolu s neziskovými organizáciami navrhoval ako spôsob obmedzenia šírenia nákazy novým koronavírusom. "Riešenie, ktoré krízový štáb prijal, považujeme za neľudské a neviem sa s ním stotožniť," uviedol splnomocnenec na sociálnej sieti v súvislosti s tým, že na výplatu sociálnych dávok pre členov marginalizovaných rómskych komunít budú na poštách dohliadať bezpečnostné zložky, niekde i vojaci.

9:00 Pred Klinikou infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch v Bratislave postavili špeciálny stan, v ktorom sa robia testy na nový koronavírus,  Špeciálny stan má zabezpečiť, aby ľudia, ktorí by mohli byť podozriví na nový koronavírus, nevošli do nemocnice. Vypomáhajú aj vojaci.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

8:55 Ministerstvo vnútra nakúpilo rúška za 2,5 milióna eur

Ministerstvo vnútra (MV) zakúpilo milión kusov antibakteriálnych rúšok. Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej na Centrálnom registri zmlúv, celkové náklady na zabezpečenie rúšok vyčíslili na 2 520 000 eur aj s DPH. Rúška má do Ústredného skladu MV SR v Slovenskej Ľupči dodať spoločnosť Fintex s.r.o. zo Spišskej Novej Vsi. „Predávajúci sa zaväzuje dodať tovar kupujúcemu v čiastkových dodávkach do 30. júna 2020,“ uvádza sa v zmluve.

8:45 Vytvorenie "červenej zóny" v nemocnici v Považskej Bystrici je prakticky nemožné, tvrdí riaditeľ

Vytvorenie tzv. červenej zóny, ktorá by bola odčlenená od ostatných častí nemocnice, je v prípade Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici prakticky nemožné. Povedal to riaditeľ nemocnice Igor Steiner. „Predstava je taká, že časť zdravotníckeho zariadenia má byť upravená tak, že budú oddelení infekční pacienti od neinfekčných. U nás je to riešiť veľmi ťažko, lebo my sme nemocnica, ktorá nemá technické usporiadanie v zmysle jedného vchodu, máme niekoľko desiatok vchodov, takže hľadáme alternatívy. Vyriešime to tak, že sa nebude dať pohybovať z jedného vchodu do druhého, čiže ten, kto vojde do detskej polikliniky, sa nedostane ďalej, rovnako to bude v poliklinike dospelých či ostatných pavilónoch. Tým zamedzíme presúvaniu ľudí a pacientov po celej nemocnici,“ informoval Steiner.

8:40 Pred bojnickou NsP postavili stan, bude slúžiť ako filtračná zóna pre pacientov

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach zriadila spolu s dobrovoľníkmi z civilnej ochrany stan pri vrátnici svojho areálu. Ten bude slúžiť tamojším zdravotníkom ako filtračná zóna pre pacientov v nadväznosti na šírenie nového koronavírusu. "Od utorka bude zdravotnícky personál v stane merať teplotu prichádzajúcim pacientom, odoberať základnú cestovateľskú a epidemiologickú anamnézu a zbierať podpísané čestné vyhlásenie pacienta," informovala ďalej nemocnica na svojej stránke na sociálnej sieti.

Nemocnica s poliklinikou (NsP)
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Od stredy 18. marca budú v stane merať telesnú teplotu aj zamestnancom nemocnice. "Krízový štáb sa pre tento krok rozhodol preto, aby zabránil možnému hroziacemu riziku rozšírenia nového koronavírusu v priestoroch nemocnice," dodala bojnická nemocnica.

8:35 58 zamestnancov nemocnice v Prievidzi je v karanténe, 27 zdravotníkov na Kramároch

V preventívnej karanténe je od pondelka (16. 3.) 58 zamestnancov NsP Prievidza, z toho 22 lekárov, 30 sestier a šesť sanitárov. Nariadili im ju po tom, ako cez uplynulý víkend žena, ktorá bola v nemocnici od začiatku marca niekoľkokrát, priznala, že sa stretávala so svojou dcérou pracujúcou v Rakúsku. Žene odobrali vzorky na test prítomnosti nového koronavírusu, výsledky by mali byť známe v stredu.

Dvadsaťsedem zdravotníkov z Univerzitnej nemocnice na Kramároch je tiež v karanténe. Stalo sa tak po tom, ako lekár po návrate zo zahraničia, a predtým ako mal vyhodnotený pozitívny test, operoval pacienta. Informovala o tom Eva Kaliská, hovorkyňa nemocnice na Kramároch. Nemocnica hneď po tejto udalosti prijala bezpečnostné opatrenia vedúce k ochrane personálu a pacientov

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: NákazaNúdzový stavSlovenskoPeter PellegriniKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu