Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Riešenie vyplácať dávky s asistenciou polície a armády je neľudské, tvrdí Ravasz

Ábel Ravasz Zobraziť galériu (3)
Ábel Ravasz (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA – Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz je nespokojný s tým, že ústredný krízový štáb v pondelok nepristúpil na riešenie vyplácania sociálnych dávok prostredníctvom mobilnej pošty, ktorú spolu s neziskovými organizáciami navrhoval ako spôsob obmedzenia šírenia nákazy novým koronavírusom.

"Riešenie, ktoré krízový štáb prijal, považujeme za neľudské a neviem sa s ním stotožniť," uviedol splnomocnenec na sociálnej sieti v súvislosti s tým, že na výplatu sociálnych dávok pre členov marginalizovaných rómskych komunít budú na poštách dohliadať bezpečnostné zložky, niekde i vojaci.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Naďalej rokujem so Slovenskou poštou a Políciou SR, aby sa na poštách distribuovali aspoň prostriedky na prekrytie úst a nosa a aby nedošlo k incidentom. Píšem tiež list starostom s usmerneniami v kľúčových oblastiach," informoval Ravasz.

Štát nie je pripravený na ochranu vylúčených komunít

Koronavírus ohrozuje aj rodiny na okraji spoločnosti a štát na ich ochranu nie je pripravený. Konštatuje to organizácia Človek v ohrození. Vzhľadom na pomalý postup štátu sa organizácia rozhodla vytvoriť takzvanú akčnú koordinačnú skupinu. Tá spojila organizácie aj jednotlivcov, ktorí pracujú s vylúčenými komunitami a spoločne bojujú za spomalenie šírenia sa nového koronavírusu. 

Organizácia zdôrazňuje, že v súvislosti so šírením koronavírusu sa v médiách často píše o najohrozenejších skupinách, ktorými sú seniori či ľudia s poruchami imunity. Na Slovensku sú však ohrozené aj rodiny, ktoré žijú v generačnej chudobe. „V mnohých komunitách nemajú prístup k tečúcej pitnej vode, nieto ešte k dezinfekčným či ochranným prostriedkom,“ vysvetľuje koordinátor z organizácie Človek v ohrození Peter Adam. Dodáva, že rodiny žijúce na okraji spoločnosti sa ťažšie dostávajú k potrebným informáciám, sú často fyzicky odrezané od dedín či miest a majú limitovaný prístup k internetu.

Riešenie vyplácať dávky s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anis Belghoul)

„Keďže štát doteraz nebol schopný poskytnúť ochranné prostriedky, terénni pracovníci zatiaľ musia používať doma vyrobené rúška a my už niekoľko dní zbierame textilné rúška od dobrovoľníkov, ktorí ich doma šijú,“ hovorí Adam. V akčnej koordinačnej skupine pomáhajú aj zástupcovia neziskových organizácií, asistentov zdravia a mnohých ďalších. V skupine si vymieňajú najnovšie informácie, nápady na pomoc a koordinujú svoje aktivity.

Človek v ohrození tiež zostavil dotazník, v ktorom zisťuje potreby jednotlivých lokalít. Okrem toho komunikuje aj s hlavnými aktérmi v problematike vylúčených komunít, akými sú Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Zdravé komunity a Európska komisia.

Človek v ohrození sa podieľa aj na informačnej kampani #KoronaTeMerel, ktorú realizuje organizácia Zdravé regióny, v spolupráci s občianskym združením Bystriny. Kampaň má pomôcť šíriť potrebné informácie o prevencii a koronavíruse medzi obyvateľmi z vylúčených komunít.

Krízový štáb

O opatreniach pri výplate sociálnych dávok pre členov marginalizovaných rómskych komunít od stredy 18. marca hovoril predseda vlády SR Peter Pellegrini na tlačovej konferencii po pondelkovom rokovaní ústredného krízového štábu. "Na priebeh a bezpečnosť budú dozerať jednak pracovníci súkromných bezpečnostných služieb, ktoré využíva pošta, takisto príslušníci mestskej i štátnej polície a na najexponovanejších miestach aj vojaci," spresnil Pellegrini.

Riešenie vyplácať dávky s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Budeme sa snažiť, aby u každého klienta bola vykonaná dezinfekcia rúk a takisto, aby mal na sebe hoci aj provizórnu ochranu úst a nosa," dodal premiér. Cieľom je podľa jeho slov zamedziť scenáru, že by si klienti idúci po dávky odovzdávali medzi sebou jedno ochranné rúško.

Ocenil, že polícia rozdala členom marginalizovaných komunít vyše 30.000 letákov, informujúcich o spôsoboch, ako sa chrániť pre nákazou a zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Viac o téme: Krízový štábPeter PellegriniKoronavírusÁbel Ravasz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu