Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozreli sme sa na kandidátky jednotlivých strán: Možní poslanci pochádzajú hlavne z týchto miest

Najviac poslancov pochádza z Bratislavy, Košíc či Banskej Bystrice Zobraziť galériu (7)
Najviac poslancov pochádza z Bratislavy, Košíc či Banskej Bystrice (Zdroj: TASR - Dušan Hein, Jaroslav Novák, František Iván, Henrich Mišovič, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Po zverejnení kandidátnych listín do parlamentných volieb v roku 2020 ministerstvom vnútra sa v tomto kontexte ponúka viacero možností. My sme sa napríklad pozreli aj na to, aké bydlisko v kandidátnych listinách najviac rezonuje, ale aj na to, ktoré z prvých štyroch najpopulárnejších bydlísk sa v jednotlivých stranách nachádza najčastejšie.

Parlamentné voľby sa nezadržateľne blížia a stranám k prvému decembru 2019 vypršala možnosť odovzdať kandidátne listiny za daný subjekt. Strany svoje kandidátky postupne aj predstavovali na tlačových konferenciách. Dokumenty sme podrobili hlbšej analýze z pohľadu trvalých bydlísk kandidátov.

K predmetnej problematike sme spracovali tabuľku, kde môžete vidieť počet kandidátov s príslušným mestom, ktoré kandidát uvádza na kandidátnej listine.

Prvé miesta nie sú prekvapením

Azda nie je žiadnym prekvapením, že na prvom mieste sa umiestnilo hlavné mesto Slovenska - Bratislava (434 kandidátov). Predpoklad prvého miesta je aj ten, že viacerí už pôsobiaci poslanci Národnej rady SR sa v Bratislave aj trvalo zdržiavajú.

Na druhom mieste sa ocitla metropola východu - Košice (122 kandidátov). "Bronzovú medailu" si z tabuľky odnáša stredné Slovensko v podobe Banskej Bystrice (68 kandidátov). Štvrté miesto obsadila Nitra (51 kandidátov).

Tabuľka s počtom poslancov z konkrétnych miest
Zobraziť galériu (7)
Tabuľka s počtom poslancov z konkrétnych miest  (Zdroj: topky)

Zvyšné mestá

Mestá s počtom kandidátov nad 40 sú Prešov a Trenčín. Mestá, ktoré majú viac ako 30 kandidátov, sú Spišská Nová Ves, Trnava, Žilina, Nové Zámky, Martin a Zvolen. Mestá s viac ako 20 kandidátmi: Dunajská Streda, Poprad, Michalovce, Piešťany, Lučenec, Šamorín, Bardejov a Považská Bystrica.

Kto ovládol popredné mestá?

V rámci analýzy sme sa pozreli aj na to, ktorá strana má najviac poslancov z Bratislavy, Košíc, Banskej Bystrice a z Nitry (líderských miest z prvej tabuľky). 

Tabuľka s počtom poslancov v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Nitre
Zobraziť galériu (7)
Tabuľka s počtom poslancov v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Nitre  (Zdroj: topky)

Bratislavu ovládlo PS/Spolu

Pozreli sme sa na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Z pohľadu počtu kandidátov z Bratislavy sa na prvom mieste umiestnila koalícia PS/Spolu so svojimi 50 kandidátmi pochádzajúcich z Bratislavy. Za ňou sa so 40 kandidátmi nachádza Sloboda a Solidarita. Na treťom mieste je Demokratická strana35 kandidátmi z Bratislavy.

Košice sú prekvapením

Pozreli sme sa na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V oblasti východnej metropoly, ktorou sú Košice, sa na prvé miesto prekvapivo zaradila strana Vlasť Štefana Harabin s 13 kandidátmi. Nasledovaná je Demokratickou stranou s 11 kandidátmi. Tretie miesto obsadila Dobrá Voľba Tomáša Druckera s 10 kandidátmi.

Banskú Bystricu majú v hrsti hlinkovci

Jozef Sásik
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR / Dušan Hein)

V počte kandidátov z Banskej Bystrice jednoznačne vedie Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku s počtom 13. Druhé miesto si opäť vyslúžila Demokratická strana s 10 kandidátmi na listine. Tretie miesto má Smer-SD so svojimi 7 kandidátmi, vrátane premiéra Petra Pellegriniho.

Kiskovci víťazia počtom kandidátov v Nitre

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V Nitre je situácia zaujímavejšia, pretože len jedna zo strán je jednoznačným lídrom v počte tamojších kandidátov. Tou je strana Za ľudí9 kandidátmi. Druhé miesto si však už s 5 kandidátmi delia Smer-SD Socialisti.sk. O niečo viac "deliaca" situácia je na treťom mieste. Keďže 4 kandidátov má až päť subjektov, miesto si rozdelia Sme rodina, Slovenská národná strana, Demokratická strana, Vlasť a Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko.

Viac o téme: VoľbyMestáAnalýza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu