Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNE Matovič prežil deň D! Bolo to tesné: Kompletné výsledky, takto hlasovali poslanci

Matoviča sa v parlamente pokúsia odvolať. Zobraziť galériu (6)
Matoviča sa v parlamente pokúsia odvolať. (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už niekoľko dní sme svedkami schôdze, na ktorej sa poslanci v parlamente pokúšajú z funkcie odvolať ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Jeho zotrvanie či prípadné nezotrvanie vo funkcii má hneď niekoľko dôležitých momentov. Okrem toho, že líder OĽaNO už vyhlásil, že má v prípade opozičného úspechu za seba náhradu, zrejme by sa aj SaS po jeho odvolaní pokúsila rokovať s koalíciou o návrate späť do exekutívy. Do posledného momentu sú však počty veľmi neisté, a tak aj ďalšie pôsobenie prvého muža OĽaNO vo vláde.

VIDEO Hlasovanie o Igorovi Matovičovi v parlamente:

Parlament sa uzniesol, že Matovič zostáva vo funkcii ministra financií! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


  • poslancom sa dnes v parlamente nepodarilo odvolať ministra financií Igora Matoviča
  • do poslednej sekundy neboli isté parlamentné počty a matematika, ktorá nahrávala skôr tomu, že Matoviča tesne neodvolajú
  • poslanci mali hlasovať už vo štvrtok minulý týždeň, no schôdzu nečakane prerušil zdravotný stav poslanca OĽaNO Jána Kerekrétiho, ktorý uprostred rokovania skolaboval

Aktualizované 14:00

OĽaNO reaguje na situáciu po odvolávaní Igora Matoviča. Hnutie tvrdí, že ochrániť Slovensko pred následkami energetickej krízy je najvyššia priorita a že po tomto odvolávaní idú "konečne pracovať.

Obyčajní ľudia reagujú na neúspešnú snahu opozície odvolať Igora Matoviča z funkcie ministra (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 13:45

"Každý, kto dnes nehlasoval za odvolanie Igora Matoviča, hlasoval za podržanie tejto vlády a podržanie okyptenej koalície pri moci. Deklarovali im, že majú stále v kľúčových otázkach ako takú väčšinu," povedal na utorkovej tlačovej konferencii líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Podľa Pellegriniho stálo odvolávanie Matoviča na Tarabovi a Kuffovcoch (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 13:30

Strana SaS berie na vedomie, že Matovič nebol odvolaný z funkcie. SaS sa tak stáva tvrdou opozičnou stranou a jej snaha o návrat do vlády je uzavretá. Po hlasovaní v Národnej rade (NR) SR to v utorok povedal predseda SaS Richard Sulík. Strana je podľa neho pripravená rokovať o predčasných voľbách. "Naši bývalí koaliční partneri plus niektorí fašisti sa rozhodli držať Igora Matoviča vo funkcii," povedal Sulík. "Pre stranu SaS sú snahy vrátiť sa do tejto vlády uzavreté. Nebudeme sa o to viac pokúšať," dodal. Liberáli tak v budúcnosti podľa Sulíka v parlamente podporia iba návrhy, s ktorými sa stotožnia.

SaS chce po hlasovaní o Igorovi Matovičovi rokovať o predčasných voľbách (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:06

Sú známe definitíven počty aj mená poslancov, ktorí hlasovali za odchod Igora Matoviča a ktorí hlasovali proti návrhu. Z hlasovania je evidentné, že časť tarabovcov sa zdržala aj s poslancami kuffovcov. Poslanci Za ľudí Miriam Šuteková, Juraj Šeliga a Jana Žitňanská sa rovnako zdržali. 

MIMORIADNE Matovič prežil deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: nrsr.sk)

Aktualizované 12:04

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini komentuje výsledky hlasovania.

 

Dresy sú oblečené. Tarabovci sú koaliční poslanci, vláda má väčšinu a Igor Matovič ostáva ministrom proti vôli ľudí.

Posted by Peter Pellegrini on Tuesday, October 4, 2022

Aktualizované 11:58

Matovič svoje neodvolanie už komentuje aj statusom na Facebooku zo zahraničia. "Spiknúť sa s mafiou zo Smeru, HlasoSmeru a fašistom Mazurekom, je zase meganázorným ukazovákom, že Richard Sulík je schopný spiknúť sa po voľbách aj s diablom či povaliť aj štvrtú protikorupčnú vládu, ak by, božechráň, bol jej súčasťou," napísal minister.

 

Ročník ‘73 mám rád,) … v momente odvolávania na Slovensku získať na rokovaní všetkých ministrov financií v Luxemburgu...

Posted by Igor Matovic on Tuesday, October 4, 2022

Aktualizované 11:37

Poslanci pristupujú k hlasovaniu. Za odvolanie bolo 73 poslancov, čo nie je dostatočný počet na odvolanie ministra Igora Matoviča. V parlamente znie potlesk poslancov. Líder OĽaNO teda zostáva vo funkcii ministra.

MIMORIADNE Matovič prežil deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NRSR)

Aktualizované 11:24

Kým sa parlament dostane k hlasovaniu o Matovičovi, musia potrebné poslanecké sľuby zložiť ešte noví poslanci, ktorí nahradili tých predošlých po odchode SaS z vlády a tiež po tom, ako sa poslanec Andrej Stančík stal štátnym tajomníkom na ministerstve zahraničných vecí pri Rastislavovi Káčerovi. Nasleduje prestávka, počas ktorej nových poslancov musia začleniť do parlamentnej databázy.

Aktualizované 11:00

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga neverí, že počas dneška sa Matoviča podarí odvolať. "Postaviť sa do jedného radu s Robertom Ficom, Mazurekom a spol., a tak prispieť k pádu vlády neviem. Táto vláda má pre mňa väčšiu hodnotu ako osoba ministra financií. Ak niekto tvrdí, že odvolanie predsedu najsilnejšej politickej strany koaličnými poslancami posilní stabilitu vlády a poslaneckého klubu Oľano, tak opak je pravdou," píše Šeliga. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) náhle zvoláva dvojminutové poslanecké grémium.

 

Postaviť sa do jedného radu s Robertom Ficom, Mazurekom a spol., a tak prispieť k pádu vlády neviem. Táto vláda má pre...

Posted by Juraj Šeliga on Tuesday, October 4, 2022

Aktualizované 10:58

V parlamente začne hlasovanie o viacerých bodoch o 11:05.

Aktualizované 9:00

Hlasovanie ohľadom odvolania ministra Matoviča sa s každou hodinou približuje. Ak nezostane v exekutíve, zrejme sa začnú rokovania s odídenou SaS ohľadom jej možného návratu do vlády. Toto už vopred avizovali viacerí predstavitelia či už zo strany OĽaNO alebo SaS.

Matovič je dnes doobeda v Luxemburgu aj s delegáciou Dôvodom je zasadnutie Rady ministrov financií EÚ. Hlavným a kľúčovým bodom je legislatíva k nástroju RepowerEU. Ministri tam budú diskutovať o vysokých cenách energií či hospodárskych a finančných dopadoch ruskej agresie na Ukrajine.

Ak opozícia uspeje, Matovič má už za seba zálohu

Matovič dnes ráno zverejnil status, v ktorom odľahčuje svoj dnešný program a priznáva aj istú zálohu v prípade, ak ho poslanci vo funkcii nepodržia. Matovič nepriamo spomína aj čoskoro nového ministra školstva Jána Horeckého. "Zatiaľ doma bude dnes uvedený do úradu štvrtý fachman miesto SaS-károv - parádny minister školstva … a ak mafoši dnes vyhrajú, tak čoskoro aj nový určite super minister financií," skonštatoval Matovič.

 

Ranný pohľad za Slovenskom. Dnes za chvíľku začínam pracovnými raňajkami financmajstrov EPP, Európskej ľudovej strany …...

Posted by Igor Matovic on Monday, October 3, 2022

Igor Matovič rečnil v parlamente pri jeho odvolávaní dve a pol hodiny: Sulíka prirovnal k Putinovi (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Parlamentná matematika nevychádza 

Aj keď sa najskôr zdalo, že Matovič môže v dôsledku parlamentnej matematiky a oslabenej, menšinovej vlády o funkciu prísť. Dnes už to také jasné nie je. Najskôr sa totiž počítalo s tým, že k SaS, ktorá má 21 hlasov a ktorá celé odvolanie iniciuje sa pripoji celá opozícia. No neskôr sa ukázalo, že k iniciatíve sa odmietajú pripojiť napríklad poslanci Tomáša Tarabu a jeho kolegov zo strany Život-NS Štefan a Filip Kuffovci.

MIMORIADNE Matovič prežil deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Rozhodnúť o budúcnosti Matoviča však môžu aj iné hlasy, napríklad náhradníčka Mariana Kotlebu Slavěna Vorobelová či Katarína Hatráková, ktorá už pár mesiacov v klube OĽaNO nie je a angažuje sa ako nezaradená poslankyňa. 

Podporu k návrhu SaS však avizujú opoziční poslanci z ĽSNS, Republiky, Smeru-SD a Hlasu-SD, a to aj napriek tomu, že sa hovorilo o možnom návrate SaS do vlády v prípade, ak Matovič vo exekutíve skončí. Zatiaľ to vychádza tak, že za Matovičov koniec by bolo vrátane nezaradených poslancov Tomáša Valáška (PS) a Miroslava Kollára (Spolu) asi 73 poslancov, čo však neznamená Matovičov koniec a sú potrební ešte aspoň traja poslanci. Ak totiž by mali Matoviča z funkcie odvolať, je potrebných aspoň 76 hlasov, čo je nadpolovičná väčšina celého pléna bez ohľadu na účasť na schôdzi. Na tej dnešnej bude zatiaľ podľa ospravedlnenie chýbať len Ján Blcháč zo Smeru-SD.

Podporu však Matovičovi zrejme nevyjadrí ani deväť poslancov OĽaNO z tzv. Občianskej a demokratickej platformy vo vnútri hnutia, na čele ktorej stojí poslanec Kristián Čekovský.

MIMORIADNE Matovič prežil deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Program parlamentu

Poslanci dnes teda opäť zasadnú do lavíc a čaká ich ešte viacero neprerokovaných bodov z programu 72. schôdze. Okrem toho by mali o 11.00 h rozhodnúť o všetkých doteraz prerokovaných návrhoch, medzi nimi o návrhu na skrátené legislatívne konanie pri opätovnom vyplatení 13. dôchodkov.

MIMORIADNE Matovič prežil deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rozhodnúť by dnes mali aj o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Matovičovi. Jeho odvolávanie iniciovala opozičná SaS, pod návrh sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho, tiež Miroslav Kollár a Tomáš Valášek. Za odvolanie ministra chce hlasovať aj Smer-SD a poslanci z mimoparlamentnej Republiky.

Viac o téme: OdvolávanieIgor MatovičParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu