Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister Káčer verí v dosiahnutie dohody o výcvikovej misii pre ukrajinských vojakov

Rastislav Káčer Zobraziť galériu (2)
Rastislav Káčer (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Nosnými témami pondelňajších rokovaní šéfov európskych diplomacií sú pomoc Ukrajine a dohoda o výcvikovej misii pre ukrajinských vojakov. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.

Káčer pripomenul, že ide o jeho prvú účasť na oficiálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ a dodal, že hlavnými témami rokovaní bude eskalácia napätia zo strany Ruska po sérii ruských útokov na civilné ciele na Ukrajine.

"Teším sa na diskusie, ako môžeme podporiť našu politickú a praktickú pomoc pre Ukrajinu a na možnosť dohody o vytvorení výcvikovej misie pre ukrajinských vojakov," uviedol Káčer. Koncom minulého týždňa veľvyslanci pri EÚ v Bruseli jednomyseľne odsúhlasili vojenskú výcvikovú misiu pre približne 15.000 ukrajinských vojakov. Teraz sa očakáva, že dohodu politicky odobrí Rada ministrov. S návrhom na výcvik ukrajinských vojakov prišiel v auguste šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Minister Káčer verí v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Káčer očakáva aj diskusie o Európskom mierovom nástroji (EPF), ktorý má posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom, budovať mier a posilňovať medzinárodnú bezpečnosť. Môžu sa z neho financovať operačné činnosti v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky s vojenskými alebo obrannými dôsledkami. Ďalšou dôležitou témou diskusií šéfov diplomacií budú súčasné vzťahy medzi EÚ a Čínou.

Viac o téme: VojaciVýcvikMisiaRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu