Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pápež odcestoval do Kanady: Chce sa ospravedlniť Indiánom za zneužívanie v školách

Pápež František odcestoval do Kanady Zobraziť galériu (3)
Pápež František odcestoval do Kanady (Zdroj: SITA/AP Photo/Riccardo de Luca)

RÍM - Pápež František odcestoval v nedeľu z Ríma do Kanady. V rámci svojej návštevy sa chce osobne ospravedlniť domorodým obyvateľom, ktorí sa stali obeťami zneužívania páchaného celé desiatky rokov v internátnych školách prevádzkovaných katolíckou cirkvou. Informuje o tom agentúra AFP.

Lietadlo z pápežom na palube vzlietlo z rímskeho letiska krátko po 09.00 h SELČ. Osemdesiatpäťročný pápež trpí bolesťou kolien, sedel preto v invalidnom vozíku a do lietadla sa dostal pomocu zdvižnej plošiny.

Pápež odcestoval do Kanady:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Riccardo de Luca)

František bude v Kanade do budúcej soboty. V rámci návštevy zavíta do miest Edmonton, Quebec a Iqaluit. Pápežova apoštolská cesta je dôležitým krokom v jeho snahe reagovať na škandál týkajúci sa sexuálneho zneužívania indiánskych detí duchovnými a desaťročí utajovania týchto skutkov. Očakáva sa, že pápež zopakuje ospravedlnenie, ktoré v apríli vo Vatikáne predniesol kanadským delegáciám, domnieva sa AFP.

Pápež odcestoval do Kanady:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Riccardo de Luca)

Tisíce detí zomreli

V rámci vládnej politiky násilnej asimilácie v Kanade od konca 19. storočia do 90. rokov 20. storočia umiestnili do 139 internátnych škôl 150.000 indiánskych detí. Mesiace alebo roky tak strávili v odlúčení od svojich rodín, jazyka a kultúry, pričom mnohé z nich fyzicky alebo pohlavne zneužívali zamestnanci týchto inštitúcií.

Predpokladá sa, že tisíce detí zomreli v týchto internátnych školách na choroby, podvýživu alebo zanedbanie starostlivosti. Od mája 2021 na pozemkoch pri týchto školách objavili úrady vyše 1300 neoznačených hrobov.

Viac o téme: PápežKanadaIndiáni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu