Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pápež reaguje na úmrtie kardinála Tomka: Bol to vzácny a múdry brat, ktorý slúžil cirkvi s pokorou

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

VATIKÁN - Pápež František opísal zosnulého kardinála Jozefa Tomka ako "vzácneho a múdreho brata, ktorý slúžil evanjeliu a cirkvi s pokorou a odriekaním". Uviedol to v sústrastnom telegrame, ktorý v pondelok adresoval košickému arcibiskupovi Bernardovi Boberovi. Vyplýva to z telegramu zverejneného na oficiálnej stránke Svätej stolice.

Pápež vyjadril sústrasť Tomkovej rodine, duchovným a všetkým veriacim na Slovensku. Uviedol, že tento "zármutok zasiahol celé cirkevné spoločenstvo i slovenský národ". "S vďačnosťou spomínam na jeho dlhú a plodnú prácu pri Svätej stolici, myslím aj na jeho ducha modlitby, ktorého som bol svedkom, keď sa už aj v pokročilom veku každodenne modlieval modlitbu svätého ruženca na Námestí svätého Petra, čím vydával pútnikom aj turistom krásne a verejné svedectvo o láske k Panne Márii," píše pápež v telegrame.

Hlava katolíckej cirkvi vyjadrila nádej, že "Pán privíta tohto verného služobníka v nebeskom Jeruzaleme", a udelil požehnanie Milosrdným sestrám svätého Vincenta de Paul (satmárky), ktoré sa o Tomka starali.

Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel v pondelok o 05.00 h vo svojom byte v Ríme. Posledná rozlúčka s kardinálom Tomkom bude vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vo štvrtok 11. augusta o 11.00 h. Následne jeho pozostatky prevezú do Košíc. Pohrebné obrady v košickej Katedrále sv. Alžbety sa uskutočnia v utorok 16. augusta.

Viac o téme: Pápež FrantišekKardinál Jozef Tomko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu