Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najznámejší park v USA zasiahla katastrofa: Yellowstone museli okamžite evakuovať

Yellowstonský národný park zasiahli povodne Zobraziť galériu (5)
Yellowstonský národný park zasiahli povodne (Zdroj: SITA/Katherine Schoolitz via AP)

WASHINGTON - Severnú časť amerického Yellowstonského národného parku museli evakuovať po tom, čo ho v dôsledku silných dažďov postihli záplavy a zosuvy pôdy. Návštevníci majú nateraz vstup do parku zakázaný. V utorok o tom informoval správca parku Cam Sholly, uviedla televízia CNN.

"Našou hlavnou prioritou je evakuovať severnú časť parku, kde voda zničila viacero ciest a mostov," skonštatoval Sholly. Dodal, že v oblasti zaznamenali aj niekoľko zosunov pôdy.

Podobným problémom čelí aj niekoľko obcí v blízkosti parku. Miestne úrady informovali, že v dôsledku zničenej cestnej a mostnej infraštruktúry nie je možné obyvateľov niektorých z nich evakuovať. Neodporúčajú tiež piť vodu z vodovodu, keďže zosuvy poškodili potrubia a voda zaplavila studne.

Hladina rieky Yellowstone, ktorá cez rovnomenný národný park preteká, dosiahla výšku viac ako 4,2 metra, čím prekonala dovtedajší rekord z roku 1918, keď stúpla do výšky 3,5 metra. Podľa meteorológov za to okrem prívalových dažďov môže i topenie snehu.

Yellowstonský národný park zasiahli povodne
Zobraziť galériu (5)
Yellowstonský národný park zasiahli povodne  (Zdroj: SITA/Katherine Schoolitz via AP)

Záplavy v Yellowstonskom národnom parku sú súčasťou vlny extrémnych výkyvov počasia, ktoré Spojené štáty sužujú už niekoľko dní. Na stredozápade krajiny sa vyskytli silné búrky, v dôsledku ktorých zostali tisícky domácnosti bez elektriny. V Chicagu vydali výstrahy pred tornádami a horúčavy postihli oblasti, v ktorých žije dovedna viac než tretina obyvateľov USA.

Viac o téme: ZáplavyUSAYellowstonský národný park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu