Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Iniciatíva NBÚ s názvom Spoločne za lepší internet: Vyzýva na ochranu pred online hrozbami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Aktualizovať, zálohovať a nedôverovať. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zvýrazňuje tieto postupy používateľov internetu pri ochrane pred online hrozbami. Upozorňuje zároveň, že by nemali platiť len v druhý februárový utorok, ktorý je Medzinárodným dňom bezpečnejšieho internetu.

"S motívom 'Spoločne za lepší internet' je tento deň výzvou pre všetkých, aby bol internet bezpečnejším a lepším miestom najmä pre deti a mladých ľudí," informoval hovorca NBÚ Peter Habara. Úrad spolu s partnermi Kompetenčným a certifikačným centrom kybernetickej bezpečnosti, Úradom na ochranu osobných údajov SR a Asociáciou kybernetickej bezpečnosti pripravil v tejto súvislosti krátku informačnú kampaň. Zdôrazňuje v nej, že sú to práve používatelia, ktorí sú zodpovední za ochranu informačných aktív, ktoré vlastnia alebo používajú v práci

"Pandémia presunula ekonomiku, vzdelávanie aj spoločenský život do online prostredia. Dramaticky rýchlo sme nútení získavať nové zručnosti, ale zároveň rýchlo stúpa aj počet kybernetických bezpečnostných hrozieb," upozornil Tomáš Hettych z Kompetenčného a certifikačného centra kybernetickej bezpečnosti.

Informačná kampaň pripomína i to, že najohrozenejšou skupinou sú deti a mládež, ktoré nevedia včas reálne vyhodnotiť možné hrozby kyberšikany či zneužitie publikovania citlivých osobných údajov na internete. V kampani odborníci zdôrazňujú zásady bezpečného používania internetu, založeného na permanentnej aktualizácii systémov, inštalácii antivírusových aplikácií, zálohovaní dát, používaní tzv. silných hesiel, dvojstupňového prihlasovania a tiež vyvarovania sa pred nedôveryhodnými webmi.

Deň bezpečnejšieho internetu sa datuje od roku 2004 projektom EÚ SafeBorders, ktorý neskôr prevzala sieť Insafe. Iniciatíva prerástla geografické hranice a v súčasnosti sa podujatia konajú približne v 170 krajinách.

Viac o téme: IniciatívaInternet HrozbyNárodný bezpečnostný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu