Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Čína s ráznym rozhodnutím: Zablokovala novú populárnu sociálnu sieť Clubhouse

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čínske úrady zablokovali prístup k aplikácii sociálnej siete Clubhouse, ktorá užívateľom v Číne umožňovala diskutovať o citlivých témach s ľuďmi v zahraničí vrátane Taiwanu. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na organizáciu zaoberajúcu sa sledovaním cenzúry na internete.

Podľa americkej neziskovej organizácie GreatFire.org, ktorá sa zameriava na Čínu, sa blokovanie začalo v pondelok približne o 19.00 h pekinského času. Sociálna sieť Clubhouse dočasne poskytla čínskym používateľom fórum, kde mohli bez cenzúry diskutovať o politicky citlivých otázkach.

Na rozdiel od mnohých iných aplikácií Clubhouse umožňoval používateľom v Číne hovoriť priamo s ľuďmi v iných krajinách vrátane Taiwanu, samosprávneho ostrova, ktorý si Čína nárokuje ako súčasť svojho územia.

Jednou z tém nedávnych diskusií bol aj región Sin-ťiang na západe Číny, kde je umiestnených viac ako milión Ujgurov či príslušníkov iných prevažne moslimských menšín. Čínsky orgán pre internetovú cenzúru blokuje na území krajiny početné zahraničné stránky vrátane sociálnych sietí Facebook či Twitter, pripomenula AP.

Viac o téme: AplikáciaZablokovanieČínaClubhouse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu