Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SNS zverejnilo vyhlásenie k predvolebným plagátom: Takto vysvetľujú použitý ľudový motív

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnešným dňom 5. 11. 2019 začala politická kampaň. SNS mrzí, že niektoré médiá ako aj politickí súperi začali hneď prvý deň šíriť účelové klamstvá. Slovenská národná strana sa dôrazne ohradzuje najmä proti lživej propagande ohľadom nášho rustikálneho, ľudového motívu na našich predvolebných plagátoch používaných najmä v minulosti v okolí Piešťan.

SNS si uvedomuje napätie v spoločnosti, preto zvolila pozitívnu kampaň v predvolebnom boji. Tvrdenie médií, že ide v našich vizuáloch o rýdzo moravský vzor je účelové zavádzanie. Jedná sa o slovanský vzor rozšírený na väčšine územia západného Slovenska vrátane Slovenska moravského, kde dodnes žijú Slováci ako samostatná etnografická skupina Moravanov, resp. moravskej vetvy českého národa. V minulosti moravských Slovákov považovali za súčasť slovenského etnika mnohí jazykovedci, štatistici i politici. Veľkým stúpencom tejto teórie bol aj E. Beneš, ktorý pred spojencami aj týmto obhajoval potrebu obnovenia „Československa“.

To však nie je podstatné. Podstatné je, že ide o prastarý slovenský vzor, v minulosti rovnako rozšírený na území východnej Moravy (dnes nazývanej Slovácko) i západného Slovenska. Tento vzor z oblasti Piešťan opísal nemecký archeológ (objaviteľ moravianskej Venuše) L. Zotz. Napriek uvedenému veríme, že verejnosť ocení motív našej kampane ako nekonfliktný a vyzývame na väčšiu férovosť našich politických súperov ako aj niektoré médiá.

Viac o téme: VyhlásenieSNSPolitická kampaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu