Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tieto voľby do NR SR budú najdôležitejšie v histórii Slovenska, myslí si Nicholsonová

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA – Budúcoročné voľby do Národnej rady SR budú najdôležitejšie v histórii Slovenska. Myslí si to europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), ktorá je aktuálne v europarlamente šéfkou výboru pre zamestnanosť a sociálne veci. Vo voľbách podľa nej hrozí vzostup extrémistických strán, za najväčšiu výzvu považuje pokúsiť sa získať nerozhodnutých voličov. Dodala tiež, že ak získa viac preferenčných hlasov ako vo voľbách do NR SR v roku 2016, vráti sa do slovenského parlamentu. Potvrdila, že SaS je ochotná pridať sa k dohode o neútočení, ktorú zatiaľ podpísali mimoparlamentné strany KDH a koalícia PS/Spolu.

Podľa Ďuriš Nicholsonovej vyrastá na Slovensku hrozba v podobe extrémistických strán, s ktorými je ťažké bojovať. „Zatiaľ sa zdá, že extrémne strany vyhrávajú, pretože Smer neklesá, ale dá sa povedať, že stagnuje. ĽSNS a to, čo sa začína formovať okolo Harabina, to sú stále strany, ktoré majú podľa mňa potenciál. Je veľmi ťažké sa k tomu postaviť zodpovedne tak, aby sa ten potenciál nerozvinul,“ povedala v Bruseli slovenským novinárom.

Europoslankyňa si myslí, že možnosť vytvorenia koalície opozičných strán na podobný spôsob ako v roku 1998 dnes už nebude možná. Opozícia sa nevie podľa nej tak naširoko „rozkročiť“, voliči sú nároční a spojenie do koalície by ich skôr odrádzalo. Na druhej strane vníma riziko, že ak strany pôjdu do volieb samostatne, hrozí, že sa niektoré z nich do NR SR nedostanú. Strany, ktoré sa radia do demokratickej opozície, podľa Ďuriš Nicholsonovej bojujú o rovnakého voliča. Tvrdí, že je potrebné pozrieť sa skôr na voličov, ktorí sú dlhodobo nerozhodnutí a zabojovať o nich. Je ich podľa nej zhruba 40 percent.

Ďuriš Nicholsonová zároveň potvrdila, že SaS sa pridá k dohode o neútočení. „Pre nás je to otázka, ktorá je na stole. Ak príde k tomu, že by sme mali byť prizvaní k podpisu paktu o neútočení, sme pripravení sa k tomu pripojiť,“ doplnila. Predseda SaS Richard Sulík tento týždeň uviedol, že jeho strana má záujem pristúpiť k dohode, ak v nej bude zmienka o tom, že zúčastnené strany nepôjdu po voľbách do koalície so stranou Smer-SD. K dohode sa má pridať aj neparlamentná strana Za ľudí, ktorej lídrom je exprezident Andrej Kiska.

Viac o téme: VoľbySaSLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu