Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dievčatá, máte brata dvojičku? Podľa vedcov je pravdepodobné, že vám pokazí život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO/NEW YORK - Ak má dievča brata-dvojča, poškodzuje to nielen jej školské výsledky a budúcu pracovnú pozíciu, ale aj šancu na šťastný rodinný život. Tvrdí to nová štúdia, ktorá dvojice zmiešaných dvojčiat sledovala tridsať rokov, napísal denník The Daily Telegraph.

Štúdia, ktorú vypracovali vedci americkej Stredozápadnej univerzitnej školy vzdelávania& a sociológie spoločne s kolegami z Nórskej ekonomickej vysokej školy (NHH), sa zamerala na 728 842 ľudí vrátane 13 800 dvojčiat, ktorí sa narodili v Nórsku v rokoch 1967 až 1978, a na záznamy z nasledujúcich tridsiatich rokov o ich rodinách, vzdelaní a zamestnaní.

Dvadsať úžasných faktov o ľudskom tele, o ktorých ste pravdepodobne netušili

Zo skúmania vyplynulo, že dievčatá, ktoré zdieľali lono so svojím bratom, si počas ďalšieho života viedli podstatne horšie ako akademicky, tak sociálne, než dievčatá, ktorých dvojčaťom bolo tiež dievča. Vedci predpokladajú, že príčinou je vystavenie plodu pôsobeniu testosterónu. Podľa nazhromaždených výsledkov bolo u žien s bratom-dvojčaťom o 15,2 percenta menej pravdepodobné, že doštudujú strednú školu, a o 3,9 percenta menej časté vyštudovanie vysokej školy. Pravdepodobnosť, že sa vydajú, bola nižšia o 11,7 percenta a vykazovali o 5,8 percenta nižšiu plodnosť. Ich príjmy boli o 8,6 percenta nižšie. 

Dievčatá, máte brata dvojičku?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa vedcov sa tento rozdiel dá skôr vysvetliť biologickými faktormi než spoločenským dopadom vyrastania s mužským súrodencom-dvojčaťom, pretože výsledky analýzy sa týkali aj dievčat-dvojčiat, ktorých brat zomrel krátko po pôrode. "Nesnažíme sa dokázať, že ženy vystavené na predpôrodné testosterónu sú viac 'mužské'," povedal spoluautor štúdie David figlio, dekan Severozápadnej školy. "Ale naše zistenia zodpovedajú myšlienke, že pasívne vystavenie predpôrodnému testosterónu mení vzdelanie žien, ich úlohu na pracovnom trhu a plodnosť," dodal. Počas citlivého vývojového obdobia v maternici pomáhajú steroidy produkované vaječníkmi a semenníkmi - vrátane testosterónu - vytvárať biologické rozdiely medzi mužmi a ženami.

Viac o téme: VýskumDvojčatá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu