Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Alarmujúce výsledky štúdie: Mikroplasty prenikajú do mozgu! Neochráni vás ani tento spôsob stravovania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOVÉ MEXIKO - Už v minulosti upozornili viaceré štúdie na prítomnosť mikropastov v ľudskom tele. Vedci z Univerzity v Novom Mexiku však zistili, že tieto mikročastice, ktoré prijímame z vody, zo stravy a vzduchu, prenikajú z tráviacej sústavy do aj do mozgu. Informovali o tom v časopise Environment Health Perspectives.

Vedci z Univerzity v Novom Mexiku vo svojej štúdii zistili, že mikroplasty, ktoré prijímame ako súčasť potravy alebo ich vdychujeme, sa okrem čriev dostávajú aj do ďalších častí tela, ako sú obličky, pečeň a mozog. „Za posledných niekoľko desaťročí bola prítomnosť týchto častíc zaznamenaná v oceáne, v živočíchoch a rastlinách, vo vode z vodovodu a vo fľašiach,“ uviedol Eliseo Castillo z Fakulty internej medicíny Univerzity v Novom Mexiku vo vyhlásení. „Zdá sa, že sú všade,“ dodal.

Odborník na slizničnú imunológiu a jeho kolegovia dávali štyri týždne myšiam vodu s množstvom mikroplastov, aké údajne prijíma človek v priebehu jedného týždňa. Ide približne o päť gramov týchto častíc, čo predstavuje hmotnosť kreditnej karty. Následne zistili, že mikroplasty sa skutočne dostávajú z čriev do ďalších tkanív v tele. „Myši boli vystavené pôsobeniu mikroplastov počas štyroch týždňov. A teraz sa zamyslite nad tým, čo to znamená pre nás, keď sme pod vplyvom týchto látok od narodenia až do staroby,“ upozornil Castillo.

Doplnil, že ak zdravé myši vystavené malým kúskom plastov už po niekoľkých týždňoch vykazujú známky fyzických zmien, u ľudí, ktorí ich prijímajú počas celého života, môže dôjsť k poškodeniu zdravia. „Teraz si predstavte, že niekto má základné ochorenie. A potom sa objavia tieto zmeny. Môže vystavenie sa mikroplastom zhoršiť toto ochorenie?“ pýta sa odborník. Ďalej uviedol, že mikroplasty menia imunitné bunky nazývané makrofágy, ktoré sú zodpovedné za ochranu tela pred cudzími časticami a majú vplyv na zápaly v tele.

Alarmujúce výsledky štúdie: Mikroplasty
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Castillova ďalšia štúdia bude skúmať, akú úlohu zohráva strava pri vstrebávaní mikroplastov do tela. „Strava každého človeka je iná,“ povedal. „Laboratórnym zvieratám budeme dávať potravu s vysokým obsahom cholesterolu a tuku alebo s vysokým obsahom vlákniny a buď budú vystavené mikroplastom, alebo nie. Cieľom je pochopiť, či má strava vplyv na príjem týchto látok do nášho tela,“ dodal. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Environmental Pollution však týmto časticiam neuniknete bez ohľadu na to, čo jete. Vedci zistili, že 90 percent bielkovín vrátane vegánskych alternatív obsahuje mikroplasty, ktoré sú spojené s negatívnymi zdravotnými následkami.

Viac o téme: MozogStravovanieMikroplasty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu