Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Najstaršia matka na svete: Indka (74) porodila svojmu manželovi (82) dvojičky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

DILLÍ - Sedemdesiatštyriročná Indka, ktorá otehotnela po umelom oplodnení, minulý piatok v indickom štáte Ándhrapradéš porodila zdravé dvojčatá. Podľa denníka Hindustan Times sa tak zrejme stala najstaršou matkou na svete. Dievčatká sa narodili cisárskym rezom na klinike v Hyderabad, podľa lekárov sú deti aj matka v poriadku.

Podľa ošetrujúceho lekára Sanakajály Umašankara, ktorý pôrod detí viedol, je tehotná sedemdesiatnička vzácnym prípadom najmä preto, že tehotenstvo u nej prebehlo bez akýchkoľvek komplikácií. Žena netrpela žiadnymi zdravotnými problémami a otehotnieť sa jej podarilo na prvý pokus hneď počas prvého cyklu umelého oplodnenia, pri ktorom bolo použité vajíčko darkyne a spermie jej 82-ročného manžela. 

VIDEO Najstaršia matka na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Novopečená matka a jej manžel sú svoji od roku 1962, v snahe splodiť potomstvo však neboli úspešní. "Napriek snahe sa jej nepodarilo otehotnieť ani po tom, čo navštívila niekoľko nemocníc. Aj keď u nej pred 25 rokmi prebehla menopauza, silná túžba stať sa matkou jej zostala," povedal novinárom Umašankar. Vlani sa podľa neho rozhodla podstúpiť umelé oplodnenie po tom, čo sa vďaka tejto metóde narodil potomok jej 55-ročnej susedke. Žena po umelom oplodnení otehotnela tento rok v januári a odvtedy bola pod stálym dohľadom lekárov. 

VIDEO Najstaršia matka na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/VOA News)

India v minulosti držala hneď niekoľko rekordov najstarších matiek - napríklad v roku 2008 v indickom štáte Uttarpradéš 72-ročná žena porodila po umelom oplodnení dvojičky. V roku 2016 70-ročná Indka z Amritsar porodila syna. Médiá však upozorňujú na to, že udávaný vek indických matiek nemusí byť úplne správny, lebo mnohí Indovia sami presný rok narodenia nepoznajú.

Viac o téme: DvojčatáIndiaNajstaršia matka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu