Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podpredseda progresívcov predáva firmu: VIDEO Som pripravený naplno sa venovať politike

Michal Truban Zobraziť galériu (3)
Michal Truban (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

BRATISLAVA - Podpredseda Progresívneho Slovenska sa vzdal svojho biznisu a predal firmu Websupport, ktorú zakladal. Po 15-ich rokoch sa rozhodol prenechať firmu dánskej spoločnosti. Jeho dôvod je jasný. Svoj podnikateľský sen si splnil a teraz sa bude naplno venovať politike, aby dokázal, že tak čestne a transparentne sa dá riadiť aj štát.

Michal Truban ako 18-ročný mladík založil a neskôr vybudoval najväčšiu firmu na Slovensku v oblasti webhostingu. Vďaka inovatívnemu prístupu z firmy vybudoval za 15 rokov spoločnosť, ktorá zaujala zahraničných investorov z Dánska. Tí chcú jej úspech preniesť na celoeurópsku úroveň

Idem naplno do politiky

„Svoj podnikateľský sen som si už splnil. Dokázal som, že úspešná slovenská firma sa dá vybudovať čestne a čisto. Teraz idem naplno do politiky, aby som ukázal, že tak čestne a transparentne sa dá riadiť aj štát. Potrebujeme tam dostať ľudí, ktorí v živote niečo dokázali,“ povedal podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Truban. „Vďaka peniazom, ktoré som zarobil, môžem byť v politike naozaj slobodný. Nebudú za mnou ani za Progresívnym Slovenskom stáť žiadni oligarchovia alebo mecenáši v pozadí, ktorí by si od nás potom nárokovali nejaké kšefty so štátom,“ pokračoval.

Michal Truban predal svoju firmu Websupport. Chce sa naplno venovať politike.

Okrem víťaznej ponuky z Dánska prišla ponuka aj od „slovenského finančného žraloka“, uviedol Truban. Túto ponuku však odmietol aj napriek tomu, že bola vyššia. „Chcel som, aby firma skončila v slušných rukách,“ dodal.

Skúsenosti z vybudovania úspešnej Slovenskej IT firmy chce Truban využiť v prospech Slovenska. „Chcem odstrániť papierovačky a prebujnelú byrokraciu tým, že radikálne zdigitalizujeme štát. Dnes nám technické možnosti dovoľujú, aby občania dokázali všetko, čo potrebujú riešiť so štátom a úradmi, pohodlne z domu cez mobil,“ povedal.

Podpredseda progresívcov predáva firmu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/Michal Truban)

Michal Truban ako riaditeľ Websupportu roky upozorňuje na korupciu v štátnom IT sektore. Založil neziskovú organizáciu na odhaľovanie korupcie Slovensko.Digital. Neskôr spoluzaložil politické hnutie Progresívne Slovensko, ktorého cieľom je posunúť Slovensko dopredu. Na jeseň predstavil svoj plán „Radikálnej digitalizácie“ krajiny. Nedávno oznámili strany Progresívne Slovensko a SPOLU, že spoločne pôjdu do eurovolieb a takisto nevylúčili ani ďalšiu politickú spoluprácu v budúcnosti.

Trubanova firma prejde do rúk dánskej spoločnosti

Najväčší slovenský poskytovateľ internetového priestoru Websupport prešiel do rúk dánskej investičnej spoločnosti Axcel. Firma s tromi desiatkami zamestnancov a obratom takmer štyri milióny eur sa stala spolu s jednotkou švédskeho trhu Loopia a trojkou na českom trhu Active 24 členom Loopia Group. Informáciu o predaji firmy potvrdil sám Michal Truban, ktorý spoločnosť zakladal ako 18-ročný.


Rodí sa nová predvolebná koalícia: Progresívci a Spolu majú vyššie ambície, ako sú eurovoľby


„Dostali sme ponuku od viacerých firiem, ale predali sme ho dánskej nadnárodnej spoločnosti, ktorá chce využiť potenciál Websupportu, oprieť sa o jeho skúsenosti a jeho manažment,“ povedal Truban. K transakcii prichádza v čase výrazného rastu spoločnosti, keď Websupport v roku 2017 medziročne zvýšil zisk o 19 % na 354.285 eur a tržby spoločnosti vzrástli o 11 % na 3,974 milióna eur. Firma prenajíma internetový priestor 142-tisíc zákazníkom na 763 serveroch, kde sídli takmer 173-tisíc internetových domén. 

Dánsky Axcel je investičná spoločnosť so sídlom v Kodani, ktorá spravuje kapitál súkromných investorov a investuje predovšetkým do stredne veľkých podnikov v rôznych odvetviach. V súčasnosti disponuje piatimi fondmi s celkovým kapitálom v hodnote viac ako 1,9 miliardy eur. 

Viac o téme: Michal TrubanProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu