Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bojovníčka proti pezinskej skládke a environmentálna právnička: Profil Zuzany Čaputovej

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (6)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Zapojenie žien do kandidatúry na prezidenta Slovenskej republiky nie je nič nezvyčajné. Kým v minulosti svoje ambície skúsila bývalá premiérka Iveta Radičová, dnes na zozname kandidátov nájdeme aj advokátku, političku a občiansku aktivistku Zuzanu Čaputovú. Toto je jej politický profil.

Zuzanu Čaputovú môže verejnosť poznať z medializovaného sporu ohľadom pezinskej skládky, ktorý sa tiahol dlhých 14 rokov. Známe je aj jej pôsobenie v prevažne mladej mimoparlamentnej strane Progresívne Slovensko. Čaputová sa v hnutí angažuje ako podpredsedníčka po boku predsedu Ivana Štefunka a kolegov, akými sú napríklad Martin Poliačik či Michal Truban.


Pred vládou ďalší protest proti pezinskej skládke


Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Environmentálna právnička a pôsobenie v Pezinku

Zuzana Čaputová sa narodila 21. júna 1973 v Pezinku, a teda v bývalom Československu. V hlavnom meste študovala na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. V roku 1996 štúdium úspešne ukončila. Už počas neho však pôsobila na v miestnej samospráve v Pezinku. Najskôr ako asistentka na právnom oddelení, neskôr ako zástupkyňa prednostu mestského úradu. 

Filozofiu svojho politického pôsobenia charakterizuje ako boj so zlom a nespravodlivosťou na Slovensku. Tieto aktivity pretavila v pôsobení v neziskovom sektore VIA IURIS od roku 2001 až do roku 2017. Okrem environmentálnych tém iniciovala aktivity v problematike verejnej správy a v kauzách týraných a zneužívaných detí. Je aj členkou svetovej siete environmentálnych právnikov Environmental Law Alliance Worldwide (ELAW).

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Pezinská skládka a skúsenosť s Kočnerom

Keďže Čaputovej pracovná náplň spočíva hlavne v kontrole efektívneho a transparentného výkonu samosprávy a tiež s nakladaním jej majetku, rozhodla sa realizovať ako právnička v občianskom združení Skládka nepatrí do mesta. Zámerom tohto združenia bolo úsilie uzavrieť skládky odpadov v meste Pezinok. Pezinčania voči zvážaniu odpadu do svojho mesta v roku 2009 bojovali a uskutočnili sa aj dlhodobé protesty spomínaného združenia.

Organizátori demonštrácie z Občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta a hostia, v novembri 2009.
Zobraziť galériu (6)
Organizátori demonštrácie z Občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta a hostia, v novembri 2009.  (Zdroj: SITA/Igor Svítok)

Čaputová bola jedným z mnohých, ktorí viedli kampaň proti skládke v Pezinku, pričom hovorí, že išlo o miliónový biznis. Krajský súd v decembri rozhodol 2009, že rozhodnutie povoliť výstavbu skládky bolo zákonné. Súd tak neuznal argumenty aktivistov, podľa ktorých je výstavba v rozpore s územným plánom. Postup inšpekcie posudzovalo aj ministerstvo životného prostredia, ktoré výstavbu skládky pozastavilo, neskôr však svoje rozhodnutie zrušilo.


Najvyšší súd ukončil kauzu skládky v Pezinku: Skončila po neuveriteľných siedmich rokoch!


​Prípad zašiel až tak ďaleko, že sa aktivisti museli obrátiť na súdny dvor EÚ v Luxemburgu. Celú kauzu napokon uzatvoril v roku 2013 najvyšší súd, ktorý na základe nedodržaného procesného postupu zrušil povolenie o výstavbe skládky. "Som veľmi spokojná, je to jednoznačne víťazstvo Pezinka a Pezinčanov alebo každého človeka na Slovensku, ktorý sa snaží dosiahnuť niečo a nemá pocit, že je platným účastníkom povoľovacích konaní, tak ako sme tento pocit a celkom oprávnene mali aj my v Pezinku," povedala vtedy po rozsudku Čaputová.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Podľa Čaputovej firma, ktorá vstúpila do práv ako nový žiadateľ o skládku v roku 2008 mala ako zástupcu Mariána Kočnera, ktorý je už v súčasnosti vo väzbe kvôli kauze falšovania miliónových zmeniek. "Všetko kryli štátne orgány, prevod práv nám nedovolili preveriť. A tak konanie prebiehalo so schránkovou firmou Westminster Brothers so sídlom v štáte Delaware. Kočner chodil na rokovania, prišiel na našu tlačovku, hoci ho nikto nepozval, hádal sa so mnou v živých diskusiách v médiách. A pýtal sa ma, či sa ho bojím. Povedala som mu, že nie," napísala na sociálnu sieť Čaputová.


Čaputová o skúsenosti s Kočnerom: Hádal sa so mnou a pýtal sa ma, či sa ho bojím


Uznanie a vstup do politiky

Zuzanu Čaputovú za iniciáciu a realizáciu vedeného sporu voči pezinskej skládke ocenili prestížnou Goldmanovou environmentálnou cenou. Celý proces trval dlhých 14 rokov. V roku 2017 oznámila odchod z tímu VIA IURIS a v rovnakom roku sa okrem pokračovania v advokátskej praxi rozhodla vstúpiť do politického hnutia Progresívne Slovensko.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

24. januára 2019 potvrdila svoju prezidentskú kandidatúru odovzdaním podpisov. Súčasne vyzvala kandidáta Roberta Mistríka, aby sa v televíznom dueli stretli pri debate, aby sa mohli občania lepšie rozhodnúť. "Som presvedčená, že ak na moje pozvanie do diskusie zareaguje súhlasne a nebude sa vyhýbať, nebude problém nájsť televíziu alebo médium, ktoré takúto diskusiu usporiada," dodala. Výzva prichádza po tom, ako sa kandidáti stretli spolu s členmi strany OĽaNO na obede, kde sa dohodli na vzájomnom vzdaní sa v prospech úspešnejšieho kandidáta podľa najbližšieho prieskumu.

Viac o téme: Prezidentské voľbyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu