Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najvyšší súd ukončil kauzu skládky v Pezinku: Skončila po neuveriteľných siedmich rokoch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: btnet.com.tr)

PEZINOK – Pezinčania dnes uspeli na Najvyššom súde SR v kauze Pezinská skládka. Súd zmenil predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave tak, že rozhodnutie inšpekcie životného prostredia, ktoré sa týkalo povolenia výstavby skládky, zrušil.

"Som veľmi spokojná, je to jednoznačne víťazstvo Pezinka a Pezinčanov alebo každého človeka na Slovensku, ktorý sa snaží dosiahnuť niečo a nemá pocit, že je platným účastníkom povoľovacích konaní, tak ako sme tento pocit a celkom oprávnene mali aj my v Pezinku," povedala po rozsudku právna zástupkyňa Pezinčanov Zuzana Čaputová.

"Nakoľko nebol dodržaný procesný postup, ktorý by účastníkom, to znamená dotknutej verejnosti vyvolal oprávnené a legitímne očakávanie, že je skutočne naplnená ich možnosť sa zapojiť do konania," zdôvodnil rozhodnutie predseda trojčlenného senátu Miroslav Gavalec. Problém bol v tom, že prvostupňový orgán, teda príslušný inšpektorát životného prostredia odmietol Pezinčanom sprístupniť rozhodnutie, z ktorého by sa dozvedeli o umiestnení a povolení stavby. Druhostupňový orgán, teda Slovenská inšpekcia životného prostredia uznala chybu a chcela ju odstrániť tak, že toto rozhodnutie dala uverejniť verejnou vyhláškou a 30 dní čakala na vyjadrenie účastníkov.

Tí sa neozvali a tak rozhodnutie o povolení skládky potvrdila. To však podľa dnešného rozhodnutia súdu nebolo správne a ak chcel inšpekcia urobiť nápravu, mala konať ako keby bola v pozícii prvostupňového orgánu. Účastníci podľa súdu mali mať možnosť vyjadriť svoje námietky a mali byť zhodnotené na ústnom pojednávaní.

Súd teda zrušil druhostupňové rozhodnutie a prvostupňové ponechal v platnosti. "Vec stojí tak, že sa budeme musieť rozhodnúť medzi dvoma alternatívami. Jedna je, že odstraňovať ten nedostatok, alebo prípadne sa rozhodnúť pre radikálnejší rest a to je jednoducho zrušiť aj to prvostupňové rozhodnutie," povedal právny zástupca inšpekcie Ľubomír Fogaš. "Skládka je postavená, nachádza sa tam odpad, takže jediné logické riešenie pre mňa je ďalej prevádzkovať skládku," vyhlásil po rozsudku jej prevádzkovateľ Ján Man mladší zo spoločnosti Ekologická skládka. Na otázku, či sa bude na skládku odvážať odpad aj pred definitívnym rozhodnutím v tomto prípade odpovedal, že počká na písomné vyhotovenie rozsudku a potom sa vyjadrí.

Pezinčania a mesto Pezinok zažalovali Slovenskú inšpekciu životného prostredia za jej postup pri povoľovacom konaní v prípade Pezinskej skládky. Prípad sa dostal aj na stôl Súdneho dvora Európskej únie, ktorý o veci rozhodoval po tom, ako sa v auguste 2010 tento prípad z Ústavného súdu SR vrátil najvyššiemu súdu na ďalšie konanie. NS vtedy rozhodol o prerušení konania a zároveň odložil vykonateľnosť povolenia na skládku. Podľa NS SR Ústavný súd vo svojom náleze neprihliadol na európske právo v oblasti ochrany životného prostredia.

Pezinská skládka vzbudila veľký odpor u miestnych obyvateľov. Tí sa preto okrem iného obrátili aj na Európsky parlament s petíciou, v ktorej upozorňujú na porušenie ich práv vyplývajúcich z Aarhuského dohovoru. Proti skládke aktivisti zorganizovali tiež niekoľko protestov v Pezinku, pred Úradom vlády SR či ministerstvom životného prostredia.

Chronológia kauzy pezinskej skládky odpadov

november 2006
Stavebný úrad v Pezinku vydal zamietavé územné rozhodnutie na budovanie skládky, ktorá sa nachádza 280 metrov od obydlí a 400 metrov od centra mesta, vzhľadom na to, že jej vybudovanie bolo v roku 2002 zakázané v Územnom pláne mesta Pezinok.

december 2006
Spoločnosť Ekologická skládka, a.s. sa odvolala na Krajský stavebný úrad (KSÚ) v Bratislave, na čele ktorého bol Ján Man ml., v tom čase tiež člen dozornej rady Ekologickej skládky, a.s., a tiež syn predsedu predstavenstva tejto spoločnosti, ktorý sa v marci 2007 stal vlastníkom 130 000 m2 pozemku pod navrhovanou skládkou.

marec 2007
Ján Man ml. sa stáva majiteľom pozemku, na ktorom sa má postaviť nová skládka. Plocha pozemku je 130 000 štvorcových metrov.

september 2007
Ekologická skládka, a.s., požiadala Inšpektorát životného prostredia (IŽP) v Bratislave o vydanie povolenia na skládku v novej jame. Spoločnosť však nepredložila povinnú prílohu – územné rozhodnutie.

26. novembra 2007
IŽP v Bratislave rozhodol o prerušení konania. Vyhovel tým argumentácii účastníkov o charaktere územného rozhodnutia ako povinného podkladu a uznal nezákonnosť použitia podľa stavebného zákona.

22. januára 2008
Bolo vydané Integrované povolenie napriek zákazu skládky v územnom pláne. Občania a mesto Pezinok sa odvolali. IŽP tiež vydal rozhodnutie o vylúčení odkladného účinku odvolania. Navrhovateľ tak mohol začať s okamžitou výstavbou pred nadobudnutím právomoci stavebného povolenia.

február 2008
Ján Man st. postúpil práva na výstavbu skládky spoločnosti Westminster Brothers, Inc., za ktorou stoja podľa medializovaných správ jemu blízki ľudia.

15. februára 2008
Prvá masová demonštrácia Pezinčanov proti skládke. Zúčastnilo sa na nej viac ako 5 000 ľudí, ktorí žiadali premiéra SR Roberta Fica, aby zakročil. Premiér najskôr nazval demonštráciu protivládnou, neskôr sa však s predstaviteľmi občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta stretol.

4. marca 2008
Ústredie Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) vyhovelo občianskej iniciatíve a zrušilo rozhodnutie, ktorým sa vylučoval odkladný účinok odvolania.

22. apríla 2008
Umelci a hudobníci podporili Pezinok, iniciatíva organizovala koncert proti výstavbe skládky.

2. mája 2008
Občianska iniciatíva a mesto Pezinok podali podnet na IŽP na vykonanie stavebného dohľadu, pretože sa 1. mája na základe fotografií Mestskej polície Pezinok dozvedeli o budovaní skládky.

9. mája 2008
Protestný pochod proti skládke, 2 000 ľudí sa zhromaždilo a pochodovalo k stavenisku pozrieť sa, ako pokračuje nelegálna výstavba.

20. júna 2008
Generálna prokuratúra SR uviedla, že budovanie skládky v Pezinku je v súlade so zákonom. Podľa generálneho prokurátora Dobroslava Trnku stavebný úrad nepochybil a jeho rozhodnutia sú zákonné.

25. júna 2008
Vzhľadom k tomu, že nelegálna výstavba skládky pokračovala, Pezinčania demonštrovali pred Úradom vlády SR. Pred demonštrantov predstúpil minister životného prostredia a verejne žiadal investora o zastavenie všetkých stavebných prác na skládke. Dav ho vypískal. Premiér prisľúbil vyriešenie danej situácie, od tohto dňa boli práce na stavenisku pozastavené.

9. júla 2008
Zástupca americkej firmy Westminster Brothers Marián Kočner uviedol, že do rozhodnutia Slovenskej inšpekcie životného prostredia nebude stavebník pokračovať v stavebných prácach na skládke odpadov v Pezinku. Kočner sa stal novým zástupcom firmy Westminster Brothers v júli 2008.

18. augusta 2008
SIŽP zamietla všetky odvolania mesta Pezinok a aktivistov a rozhodla, že skládka sa môže stavať.

2. septembra 2008
Občianska iniciatíva Skládka nepatrí do mesta podala na Krajský súd v Bratislave žalobu proti rozhodnutiu SIŽP, ktoré povolilo skládku v Pezinku. Podľa právničky iniciatívy Zuzany Čaputovej v žalobe žiadali aj o odklad vykonateľnosti rozhodnutia.

1. októbra 2008
Prednosta Krajského stavebného úradu v Bratislave Ján Man ml. skončil vo funkcii. Predseda vlády Robert Fico povedal, že Ján Man ml. požiadal o uvoľnenie z funkcie sám a nikto mu nebude v odchode brániť.

október 2008
Uskutočnili sa viaceré stretnutia OI Skládka nepatrí do mesta s vtedajším ministrom životného prostredia.

november 2008
Protestnú štafetu usporiadali Pezinčania pred MŽP SR. Trvala vyše troch týždňov. Výsledkom bola petícia proti skládke, ktorú odoslali do Európskeho parlamentu.

25. novembra 2008
Ministerstvo životného prostredia uložilo investorovi predbežné opatrenie, ktorým požiadalo bezodkladne zastaviť všetky práce na jej stavbe.

26. novembra 2008
Spoločnosť Westminster Brothers, Inc. a Ekologická skládka, a.s. oznámili súdu, že k prevodu práv, ktorý deklarovali vo februári 2008, nikdy nedošlo. Znamená to, že Westminster Brothers, Inc. nikdy nebol a nie je prevádzkovateľom a stavebníkom skládky.

28. novembra 2008
Občianska iniciatíva Skládka nepatrí do mesta posiela Európskemu parlamentu petíciu podpísanú viac ako 8 000 ľuďmi.

3. decembra 2008
Aktivisti informovali, že spol. Westminster Brothers nebola nikdy prevádzkovateľom a stavebníkom tejto skládky. Podľa hovorcu ministerstva životného prostredia však rezort disponoval dokumentmi, ktoré potvrdzovali, že účastníkmi konania sú Ekologická skládka aj Westminster Brothers.

4. decembra 2008
Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu občianskych aktivistov a mesta Pezinok zo septembra 2008 voči rozhodnutiu SIŽP, ktorá povolila budovanie kontroverznej skládky v meste.

22. januára 2009
MŽP ukončilo mimoodvolacie konanie, ktorého cieľom bolo určiť zákonnosť budovania skládky - kontroverzná skládka odpadov v Pezinku sa budovala zákonne. MŽP SR súčasne zrušilo predbežné opatrenie, ktoré vydalo 25. novembra 2008 spoločnosti Westminster Brothers.

27. januára 2009
Mesto Pezinok a občianski aktivisti žiadali Najvyšší súd SR, aby zmenil rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, zrušil integrované povolenie vydané SIŽP na výstavbu skládky a vrátil im vec na nové konanie.

2. februára 2009
Na stavbe došlo k masívnej erózii pôdy, ktorá zranila jedného robotníka.

25. februára 2009
Výstavba skládky sa skončila. Riaditeľ IŽP v Bratislave Miroslav Held po ústnom konaní spojenom s obhliadkou stavby v rámci kolaudácie skonštatoval, že pezinská skládka je budovaná v súlade s projektovými dokumentmi. Mesto Pezinok sa na ústnom kolaudačnom konaní spojenom s obhliadkou skládky nezúčastnilo, podľa prednostu Pezinka Miroslava Šebestu ich totiž na pozemok nevpustili.

17. apríla 2009
Najvyšší súd SR dočasne rozhodol, že na skládku v Pezinku zatiaľ nie je možné voziť žiaden odpad a to napriek tomu, že je už skolaudovaná. Podľa primátora mesta Pezinok Olivera Sologu boli obyvatelia mesta nadšení.

21. apríla 2009
Napriek rozhodnutiu súdu sa začalo navážanie odpadu na skládku.

29. apríla 2009
Pezinčania blokovali prístupovú cestu na skládku, 30. apríla sa odpad do Pezinka prestal dovážať.

28. mája 2009
Najvyšší súd (NS) SR zrušil povolenie skládky odpadov v Pezinku, prípad vrátil na nové konanie.

28. októbra 2009
Ústavný súd SR (ÚS SR) odložil vykonateľnosť rozsudku Najvyššieho súdu SR z 28. mája 2009, kým nerozhodne o sťažnosti Ekologickej skládky, a.s. Tá v sťažnosti namietala porušenie svojich ústavných práv. Rozhodnutie Ústavného súdu SR si Ekologická skládka, a.s. vysvetlila tak, že môže na skládku navážať odpad.

29. októbra 2009
Ekologická skládka, a.s. masívne navážala na skládku odpad.

2. novembra 2009
Pezinčania podali trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu poškodzovania cudzích práv. K nemu podľa nich došlo predstieraným prevodom práv zo spoločnosti Ekologická skládka, a.s. na Westminster Brothers, Inc.

12. novembra 2009
1 500 Pezinčanov demonštrovalo na námestí v Pezinku. Žiadali ÚS SR, aby im sprístupnil rozhodnutie, na základe ktorého Ekologická skládka, a.s. zaváža skládku odpadom.

4. decembra 2009
Ústavný súd nevyhovel žiadosti Pezinčanov. Podľa ÚS SR teda Pezinčania nemajú právo poznať rozhodnutie, ktoré má zásadný vplyv na kvalitu ich života a životného prostredia.

január 2010
Pezinčania sa odvolali voči nesprístupneniu informácie Ústavným súdom SR. Predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková zamietla odvolanie Pezinčanov a teda stále odmietla sprístupniť uznesenie, na základe ktorého sa do Pezinku vozili smeti. Pezinčania podali proti tomuto rozhodnutiu žalobu.

30. januára 2010
Pezinčania žiadali ÚS SR, aby ich akceptoval ako vedľajších účastníkov v konaní o ústavnej sťažnosti Ekologickej skládky, a.s.

január 2010
Pezinčania informovali Európsky parlament o aktuálnom dianí v kauze a žiadajú o urgentné vybavenie ich petície.

január 2010
Príslušník polície npor. Benkovič odmietol trestné oznámenie Pezinčanov podané v novembri 2009. Voči tomuto odmietnutiu podali Pezinčania sťažnosť, pretože podľa nich došlo k hrubému ignorovaniu faktov a svojvoľnému hodnoteniu dôkazov, odporujúcemu logickému úsudku. Pezinčania žiadali o riadne prešetrenie ich trestného oznámenia.

február 2010
Bratislavský samosprávny kraj vstúpil do konania o preskúmaní zákonnosti územného rozhodnutia, tzv. mimo odvolacie konanie.

13. apríla 2010
Pred ÚS SR v Košiciach sa uskutočnila protestná demonštrácia Pezinčanov. Demonštrácii predchádzala trojdňová cyklistická štafeta Pezinčanov z Pezinka do Košíc.

30. apríla 2010
Ministerstvo výstavby oznámilo, že preskúmalo územné rozhodnutie skládky a nenašlo dôvody jeho nezákonnosti. Z oznámenia však vyplynulo, že ministerstvo neskúmalo, čo malo, teda zákonnosť územného rozhodnutia, ale skúmalo zákonnosť územného plánu, čo môže iba súd. Preto nemohlo nájsť rozpor územného rozhodnutia s územným plánom

27. mája 2010
Ústavný súd rozhodol, že ústavné práva spoločnosti Ekologická skládka a.s. boli postupom a rozhodnutím Najvyššieho súdu SR porušené. Zároveň ústavný súd zrušil rozsudok NS SR z 28. mája 2009, ktorým boli zrušené povolenia na skládku a vrátil NS SR vec na ďalšie konanie. Kauza sa tak vrátila do stavu spred roka a NS SR má opätovne posúdiť zákonnosť skládky. ÚS SR zrušil spomínaný rozsudok najmä pre porušenie procesných práv Ekologickej skládky a.s.

17. augusta 2010
Potom, ako sa vec vrátila Najvyššiemu súdu SR na ďalšie konanie, súd rozhodoval o prerušení konania a odložil vykonateľnosť povolenia na skládku.

23. augusta 2010
Najvyšší súd rozhodol, že skládka v Pezinku sa nemôže zavážať odpadom, informovala Zuzana Čaputová z občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta. Najvyšší súd totiž odložil vykonateľnosť integrovaného povolenia na skládku.


23. augusta 2010
Pezinčania žiadali IŽP BA o potvrdenie informácie o tom, že došlo k zmene prevádzkovateľa skládky zo spoločnosti Ekologická skládka, a.s. na Bricorp Development, s.r.o. a zároveň žiadali kópie listín, na základe ktorých k tomuto prechodu práv došlo. IŽP BA potvrdila, že k prechodu práv došlo, avšak kópie listín neposkytla, lebo ich nemala k dispozícii.

3. septembra 2010
Ministerstvo vnútra SR, ktoré dočasne prebralo agendu ministerstva výstavby, v mimoodvolacom konaní zrušilo pre nezákonnosť územné rozhodnutie KSÚ BA. Voči tomuto rozhodnutiu sa niektorí účastníci odvolali (podali tzv. rozklad).

4. októbra 2010
ÚS SR po roku sprístupnilo Pezinčanom uznesenie, ktoré im doteraz utajoval. Toto uznesenie umožnilo Ekologickej skládke, a.s. pred rokom, na niekoľko mesiacov dočasne zavážať skládku odpadom.

13. decembra 2010
Pezinčania na žiadosť Súdneho dvoru EÚ zaslali návrh odpovedí na päť predbežných otázok Najvyššieho súdu SR.

11. marca 2011
Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, na ktoré prešla agenda bývalého ministerstva výstavby, zrušilo rozhodnutie Ministerstva vnútra SR z 3. septembra 2010 o zrušení územného rozhodnutia. Rozhodnutie je podpísané ministrom dopravy Jánom Figeľom.

20. mája 2011
Pezinčania podali na Krajský súd v BA žalobu na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia ministra Figeľa z 11. marca 2011.

august 2011
Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny preveril postup Generálnej prokuratúry SR (GP SR) v kauze pezinská skládka, najmä dve rozporuplné stanoviská z toho istého dátumu s rovnakým obsahom, no vymenenou zadnou stranou. Výbor uznesením konštatoval, že stanovisko GP SR považuje za neuspokojivé.

4. augusta 2011
Pezinčania na IŽP BA opätovne preverovali, kto je aktuálnym prevádzkovateľom skládky. IŽP BA informovala, že novým prevádzkovateľom skládky je Bricorp Development, s.r.o. a tvrdila, že si to overila nahliadnutím do zmluvy. Zároveň informovala, že doklady sú súčasťou spisu, ktorý sa nachádza na NS SR. Pezinčania však pri nahliadnutí do súdneho spisu zistili, že uvedené dokumenty sa tam nenachádzajú.

9. augusta 2011
Pezinčania informovali NS SR o zmene prevádzkovateľa skládky pre možné pribratie Bricorp Development, s.r.o. ako účastníka do súdneho konania. V prípade, ak by aktuálny prevádzkovateľ nebol účastníkom konania, mohlo by dôjsť k zmareniu niekoľkoročného súdneho konania.

25. augusta 2011
Najvyšší súd SR za účelom zistiť aktuálny okruh účastníkov konania o skládke požiadal IŽP BA o objasnenie toho, na základe akých skutočností došlo k zmene prevádzkovateľa.

september 2011
IŽP BA potvrdila, že došlo k zmene prevádzkovateľa na Bricorp Development, s.r.o.

október a november 2011
NS SR vyzval Ekologickú skládku, a.s. a Bricorp Development, s.r.o., aby sa vyjadrili k listu IŽP BA o prechode práv a k svojej účasti v súdnom konaní. Obe spoločnosti potvrdili, že došlo k zmene prevádzkovateľa skládky, zároveň však doplnili, že "predmetná zmluva je v súčasnosti neúčinná“.

január 2012
Veľká komora Súdneho dvora EÚ pojednávala 17. januára 2012 o kauze pezinskej skládky. Stranami sporu boli Pezinčania a mesto Pezinok ako žalobcovia, žalovanou stranou bola Slovenská inšpekcia životného prostredia. Vedľajším účastníkom konania bol prevádzkovateľ, spoločnosť Ekologická skládka, a.s. Na pojednávaní právni zástupcovia predniesli svoje stanoviská a zodpovedali otázky sudcov. Pezinčanov zastupovala Zuzana Čaputová, spolupracujúca advokátka VIA IURIS.

apríl 2012
Generálna advokátka Súdneho dvora EÚ vydala stanovisko, priaznivé pre Pezinčanov. Stanovisko generálnej advokátky, ktoré je návrhom jej odpovedí na päť predbežných otázok, predchádza rozhodnutiu samotného súdu, ktoré bude záväzné. Po jeho rozhodnutí sa vec vráti na Najvyšší súd SR, ktorý rozhodne o zákonnosti povolenia novej skládky v Pezinku. V stanovisku generálnej advokátky SD EÚ akceptovala podstatné argumenty Pezinčanov.

15. januára 2013
Veľká komora Súdneho dvora EÚ rozhodla, že Pezinčania mali mať od začiatku rozhodovania vo veci o pezinskej skládke prístup ku všetkým informáciám. Odmietnutie zverejnenia územného rozhodnutia podľa súdneho dvora nemožno odôvodniť potrebou ochrany dôvernosti obchodných alebo priemyselných informácií.

14. mája 2013
Odvolací senát Najvyššieho súdu znova zrušil starší rozsudok krajského súdu, ktorým bola v decembri 2008 pôvodne zamietnutá žaloba občianskych aktivistov a mesta Pezinok voči rozhodnutiu Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ktorá povolila budovanie kontroverznej skládky. Orgánom SIŽP sa prípad vráti na opätovné rozhodovanie, ktorého účastníkom budú musieť byť od začiatku aj Pezinčania. Senát NS SR vrátil kauzu druhostupňovému orgánu - ústrediu Slovenskej inšpekcie životného prostredia, aby rozhodla, čo ďalej. Pezinčania žalovali Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP) za povolenie skládky, ku ktorému sa podľa ich tvrdení nemohli vyjadriť a na začiatku k nemu nevideli dokumenty, konkrétne ide o rozhodnutie o umiestnení stavby. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu