Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pred vládou ďalší protest proti pezinskej skládke

Protesr proti pezinskej skládke
Protesr proti pezinskej skládke

BRATISLAVA - Odporcovia spornej skládky odpadu v Pezinku dnes opäť protestovali pred Úradom vlády. Na mítingu sa zišla asi stovka ľudí, rečníci kritizovali úrady, ktoré o skládke rozhodovali, výčitky adresovali aj premiérovi Robertovi Ficovi.

Aktivisti proti skládke zorganizovali počas predchádzajúcich rokov viacero protestných akcií, napriek tomu staviteľ medzičasom dielo dokončil a už sa naň aj naváža odpad. Prevádzke nezabránilo ani rozhodnutie Najvyššieho súdu z vlaňajšieho mája, ktorý zrušil povolenie na skládku. V októbri totiž nečakane Ústavný súd pozastavil účinnosť rozhodnutia Najvyššieho súdu. Ministerstvo výstavby navyše minulý týždeň oznámilo, že potvrdilo územné rozhodnutie pre skládku, čo bol jeden z kľúčových dokumentov na jej výstavbu.

Verdikt ministerstva výstavby bol predmetom kritiky aj na dnešnom proteste. "Nepreskúmalo územné rozhodnutie, ale namiesto toho územný plán, na čo je kompetentný súd," vyhlásila právnička iniciatívy proti skládke Zuzana Čaputová. Súčasný územný plán mesta so skládkou nepočíta.

Viaceré transparenty boli zase namierené proti rozhodnutiu Ústavného súdu. Na mítingu nechýbal ani muž s dýchacou maskou v ochrannom plášti s demižónom na víno. Pezinok je totiž známy ako vinárske mesto, v budúcnosti však bude možno známejšie ako skladisko odpadu, naznačovalo preoblečenie aktivistu.

Odporcovia skládky kritizovali taktiež Ficov kabinet. Nesplnil totiž podľa nich sľuby, že skládka v Pezinku nebude. Podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Smer-SD) vlani napríklad vyhlásil, že skládka bude zrušená.

Prevádzkovatelia skládky v minulosti výčitky aktivistov opakovane odmietali. Tvrdili, že nebude hrozbou pre zdravie ľudí. Počas protestu prešli okolo autá s pútačmi, podľa ktorých obce z regiónu prevádzku skládky podporujú. Podľa skorších informácií jej otvorenie v minulosti privítali okolité mestečko Svätý Jur a obce Viničné a Slovenský Grob.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu