Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podľa OĽaNO Gál podporuje utajovanie informácií: Remišová prichádza s novelou infozákona

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) namiesto toho, aby zužoval priestor na korupciu, tak naopak podporuje utajovanie informácií a okliešťovanie základného práva občanov na informácie. Uviedla to na dnešnej tlačovej besede predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová s tým, že od októbra už presadil, že sa plošne nesprístupňujú rozhodnutia o sledovaní, odpočúvaní či zatýkaní a nedá sa proti tomu odvolať.

Podľa nej chce minister spravodlivosti presadiť plošné utajenie súdnych rozhodnutí v prebiehajúcich veciach. "V týchto dňoch vyšlo najavo, že ako vládny poslanec, predseda poslaneckého klubu a minister spravodlivosti obhajoval ľudí podozrivých z obrovských daňových podvodov. Vyzývame pána ministra Gála, aby prijal osobné rozhodnutie a vyvodil zodpovednosť," vyhlásila a dodala, že je neprijateľné, aby minister spravodlivosti, ktorý má obhajovať záujmy štátu, zároveň niekomu pomáhal na štáte parazitovať. Minister Gál je podľa Remišovej v obrovskom konflikte záujmov nielen so záujmami Slovenska, ale aj v konflikte so svojou funkciou ministra spravodlivosti.

"Prichádzame s novelou infozákona, bez dobrých a kvalitných informácií kontrola vlády a politikov nie je možná," uviedla. Hnutie OĽaNO prichádza s opatreniami, ktoré zvýšia otvorenosť samosprávy na Slovensku. Do parlamentu predložili poslanci OĽaNO návrh novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Poslanci sú presvedčení, že predpokladom úspešného otvoreného vládnutia sú aj ľahko dostupné a kvalitné informácie. Na Slovensku je podľa predkladateľov problémom, že súčasná miera otvorenosti samosprávy je nedostatočná. Cestou k zvýšeniu verejnej kontroly a k zvýšeniu miery vedomostí o samospráve je podľa OĽaNO zverejňovanie dát, najmä ekonomických a legislatívnych, s ktorými úrady pracujú.

V snahe pomôcť lepšej dostupnosti informácií a otvorenému vládnutiu by povinné malo byť aj zverejňovanie zmlúv uzatváraných v bežnom obchodnom styku. "Povinné zverejňovanie informácií o poskytnutom sponzorstve, dotácii, grante, finančnom príspevku alebo inej obdobnej finančnej alebo nefinančnej podpory zo strany povinných osôb, povinné zverejňovanie osobných údajov o osobách, ktoré sa uchádzajú o verejnú funkciu, povinné zverejňovanie informácií poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti o svojich zriaďovateľoch a zakladateľoch, ako aj povinné zverejňovanie tzv. čakacích listín a čakacích lehôt na poskytnutie inej ako neodkladnej zdravotnej starostlivosti vrátane zrušenia možnosti, aby mohol byť pacient uprednostnený mimo poradia na týchto čakacích listinách," uvádzajú predkladatelia navrhované povinnosti. Poslanci tiež navrhujú povinné zverejňovanie viacerých informácií samosprávou, napr. schválených rozpočtov aj za predchádzajúce roky.

Okrem toho navrhujú zavedenie ročných výkazov práce prokurátorov a ich povinné zverejňovanie, tiež navrhujú povinné zverejňovanie právoplatných uznesení spolu s odôvodnením o odmietnutí trestného oznámenia v prípade trestných činov korupcie.

Viac o téme: Gábor GálOĽaNOVeronika RemišováUtajovanie informácií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu