Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO urobilo z tínedžerky (18) boháčku: Pohotovo a zrozumiteľne vysvetlila teóriu relativity

Hillary Zobraziť galériu (3)
Hillary (Zdroj: Youtube/ Hillary Diane Andales)

FILIPÍNY - Osemnásťročná Filipínčanka získala cenu vo vedeckej súťaži Breakout Junior Challenge za rok 2017. A to za zaujímavé video, v ktorom pútavou, zábavnou a najmä zrozumiteľnou formou opisuje teóriu relativity. Vďaka nemu je teraz bohatšia o 250 000 dolárov.

Hillary Diane Andalesová sa teší z vedeckého ocenenia pre mladých. Ide o cenu, ktorá je považovaná za vedeckého Oscara a o jej získanie sa svojimi projektmi uchádzajú mladí vedci z celého sveta. V uplynulom roku ich bolo až 11-tisíc. Súťaž vznikla v roku 2012 a medzi zakladateľov a sponzorov patrili podnikatelia a fanúšikovia vedy. Pri jej zrode stál okrem iných aj zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. Celý projekt sa snaží podporovať mladých vedátorov, aby na základe vlastnej zvedavosti prenikli do zložitých vedeckých tém a vysvetlili, ako ich chápu a vnímajú. Takto potom vznikajú jednoduché odpovede na zložité vedecké otázky. 

VIDEO urobilo z tínedžerky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/ Hillary Diane Andales)

Učiteľ dal žiakom hádanku: ODPOVEĎ chlapca ho totálne odrovnala, ostal bez slov

Práve zrozumiteľnosť, skvelá animácia a jednoduchosť vysvetlení teórie relativity priviedla Hillary k tohtoročnému triumfu. Názornými príkladmi vo svojom pútavom videu šikovne vysvetľuje vnímanie reality v závislosti od toho, kde sa nachádza pozorovateľ. Začína so zvukovými vlnami, neskôr prechádza do problematiky vnímania svetla a času. Jej takmer trojminútové video laikom poskytuje jednoduché vysvetlenie teórie, ktorej autorom bol Albert Einstein. Mimochodom, ani na neho šikovná študentka nezabudla a vo videu sa objaví aj jeho podobizeň.

VIDEO urobilo z tínedžerky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/ Hillary Diane Andales)

Andalesová nie je v súťaži žiadnym nováčikom. Už v roku 2016 získala najviac hlasov verejnosti. Z úplného víťazstva sa však môže tešiť až teraz. Jej konto sa rozrástlo o zaujímavú sumu  250 000 dolárov (209-tisíc eur) a naprázdno neodišiel ani školiteľ, ktorý ju inšpiroval a podporoval. Ten získal 50 000 dolárov (42-tisíc eur). 

Viac o téme: EinsteinTeória relativityVedecká súťaž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu