Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Piataci dostali úlohu z matematiky: Ich rodičia boli v koncoch, toto myslia učitelia vážne?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SHUNQING - Zmätočné domáce úlohy denno-denne bombardujú sociálne siete a pletú užívateľov zložitosťou a nejasnou definíciou. Nie je to inak ani v prípade domácej úlohy určenej pre deti základnej školy v čínskom okrese Shunqing na severe krajiny. Vyhlásenie miestnych pedagogických úradníkov ohľadom sporného zadania matematického príkladu však šokuje verejnosť viac ako samotná úloha.

Matka je zúfalá z domácej úlohy jej dcéry (7): Dokážete vyriešiť tento nepochopiteľný rébus?

Piataci na základnej škole v čínskom Shunqingu sa poriadne vytrápili s domácou úlohou z matematiky, ktorá svojím zadaním pripomína psychologické vtipy plné zvratov a nejasných asociácií. V prípade úlohy pre jedenásťročné deti však šokuje aj postoj pedagogických pracovníkov, ktorí tvrdia, že podobnými úlohami chcú dosiahnuť, aby žiaci pri ich riešení zapojili nielen matematické myslenie a na celú vec nazerali aj z iného uhla pohľadu. A tak piatakov a ich rodičov zaskočila slovná úloha plná domácich zvierat, do ktorej sa nečakane zamotá vek kapitána.

„Ak by bolo na palube lode 26 oviec a 10 kôz, koľko rokov má kapitán lode?“ znelo zadanie domácej úlohy. Zmätení rodičia hľadajúci spojitosť medzi jednotlivým počtom kusov zvierat a vekom kapitána  si spočiatku mysleli, že ide o tlačovú chybu. Niektorí dokonca požiadali o pomoc pri riešení užívateľov sociálnej siete, ktorí boli zo všetkého rovnako dezorientovaní ako samotní rodičia. To však ešte netušili, že vysvetlenie kompetentných odborníkov ich zmätie ešte viac.

Piataci dostali úlohu z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: weibo)

„Zadanie nebolo chybné. Išlo o to, aby úloha nebola iba matematická,“ takto charakterizovali slovnú úlohu z matematiky pedagogickí pracovníci. Neúspešným a nedôvtipným riešiteľom zároveň odporučili, aby pri riešení podobných príkladov používali aj primeranú dávku tvorivosti a nepozerali sa na celú vec iba z pohľadu číslic. „Keďže na riadenie lode je potrebné dosiahnutie dospelosti, kapitán musel mať aspoň 18 rokov,“ znela správna odpoveď.

Vo svojom vyhlásení zašli ešte ďalej pracovníci okresného vzdelávacieho oddelenia v Shunqingu, ktorí podobné zadania domácich úloh odôvodnili potrebou podpory kreativity u detí. Podľa nich tradičné učenie ubíja v žiakoch tvorivosť a je čas, aby nové metódy pomohli deťom dostať sa z akejsi ulity tradícií a jednosmerného pohľadu na problém. Ich vyhlásenie napokon nakoplo kreatívnu diskusiu na sociálnej sieti.

„Ak už chceme byť presní a viesť deti k správnemu riešeniu, mali by sme si uvedomiť, že celková hmotnosť spomínaných oviec a kôz by mohla byť asi 7 700 kg,“ reagoval na vyhlásenie pedagogických pracovníkov jeden z užívateľov. „Ak chcete v Číne riadiť loď s nákladom väčším ako 5 000 kg, potrebujete po získaní povolenia päť rokov praxe. Keďže minimálny vek na jeho získanie je 23 rokov, kapitán lode musel mať aspoň 28 rokov.“

Viac o téme: Domáca úlohaHádankaMatematická úlohaRébus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu