Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bankárova žena (55) viedla v Londýne super luxusný život: Utratila milióny, teraz za to pyká

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Prvou osobou vyšetrovanou v rámci nových britských zákonov proti praniu špinavých peňazí sa stala manželka väzneného azerbajdžanského bankára, ktorá v uplynulom desaťročí utratila v luxusnom londýnskom obchodnom dome Harrods vyše 16 miliónov libier (cca 18,3 milióna eur). Podľa britskej tlače to vyplýva z informácií Národného kriminálneho úradu (NCA), ktoré zazneli na vrchnom súde v Londýne. Žena využívala až 35 kreditiek.

Chudobná Anna šokovala celý svet: Vydávala sa za miliardársku dedičku, oklamala aj Warenna Buffeta

Zamiera Hadžijevová musí teraz na súde preukázať, že svoj majetok nadobudla legálne. V opačnom prípade hrozí, že príde o dom v hodnote 11,5 milióna libier (13,1 milióna eur) v exkluzívnej londýnskej štvrti Knightsbridge a o golfové ihrisko v grófstve Berkshire.

Hadžijevová, ktorá okrem iného minula ďalších 22 miliónov libier (25,1 milióna eur) za rôzne nehnuteľnosti, tvrdí, že ona ani jej muž sa ničoho nezákonného nedopustili.

Manžel Hadžijevovej Cahangir bol od roku 2001 až do svojej rezignácie v roku 2015 šéfom Medzinárodnej banky Azerbajdžanu (IBA). Potom ho odsúdili na 15 rokov väzenia za podvody a spreneveru.

Jeho žena podľa britskej tlače viedla v Spojenom kráľovstve luxusný životný štýl. Utrácala okrem iného za klenoty, prvotriedne víno a lietala súkromným tryskáčom.

Päťdesiatpäťročná Hadžijevová sa stala prvým terčom vyšetrovania v rámci protikorupčných zákonov namierených proti zahraničným činiteľom podozrivým z prania špinavých peňazí v Británii. Zákony boli zavedené minulý rok s cieľom obmedziť povesť krajiny - a predovšetkým jej metropoly - ako raja pre nelegálne získaný majetok. Norma úradom umožňuje zabaviť majetok osobám podozrivým z korupcie či napojenia na organizovaný zločin, pokiaľ nemôžu preukázať, že svoj majetok nadobudli zákonnou cestou.

Vyšetrovatelia NCA súdia, že do nehnuteľností v Británii boli investované miliardy libier pochádzajúce z trestnej činnosti.

Hadžijevová na súde usilovala o to, aby zostala v anonymite. Spor ale prehrala. Médiá počas pojednávania argumentovali tým, že verejnosť má právo poznať všetky fakty.

Viac o téme: NákupyBankárSúd Zamiera Hadžijevová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu