Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sedíte v práci osem hodín? Musíte mať potom toľkoto pohybu, aby ste si nezničili život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Hodina pohybu kompenzuje osem hodín sedenia. Články z rokov 2012 a 2016 potvrdzujúce toto pravidlo zverejnil odborný časopis Lancet symbolicky pri príležitosti konania letných olympijských hier v Riu de Janeiro.

Aj vy máte tento nočný problém? Vedci zistili, čo robiť, aby ste si ho ešte viac nezhoršili!

Nedostatok pohybu je ročne príčinou 5,3 milióna úmrtí na svete. Tretina dospelých a 80 percent dospievajúcich nedosahuje odporúčanú fyzickú aktivitu. Dospelí by sa mali denne hýbať aspoň 30 minút, adolescenti 60 minút. Pohybom si človek znižuje riziko demencie, infarktu, mŕtvice a ďalších civilizačných chorôb.

V štúdiách, o ktorých články sú, sa sledoval vyše milión ľudí počas dvoch až 18 rokov. V danom období zomrelo 84.609 ľudí, teda 8,4 percenta. Ľudia boli rozdelení do štyroch skupín podľa rozsahu fyzickej aktivity. Dve skupiny s najnižšou fyzickou aktivitou mali až o 59 percent vyššie riziko úmrtia v porovnaní so skupinou s najvyššou fyzickou aktivitou.

Aj cyklistika patrí medzi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Potvrdilo sa, že osoby, ktoré sedia denne viac ako osem hodín, môžu nedostatok pohybu kompenzovať fyzickou aktivitou o strednej intenzite v rozsahu 60 až 75 minút denne. Výsledkom tak bolo zistenie, že sedavé zamestnanie vyvážené zodpovedajúcim pohybom nezvýši riziko predčasného úmrtia.

Experti tiež spočítali, že fyzická nečinnosť zvyšuje náklady zdravotných systémov. Svetová zdravotnícka organizácia si stanovila ako jeden z cieľov pokles fyzickej nečinnosti o desať percent do roku 2025.

Pravidelný pohyb je jedným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"S pohybom je to podobné ako s výživou. Má veľký vplyv na naše zdravie aj na to, ako sa cítime. Preto by sme naň nemali zabúdať," zdôraznil garant iniciatívy Viem, čo jem a pijem a špecialista na zdravý životný štýl Petr Havlíček. Odporučil ľuďom, ktorí dlho sedia, aby často menili polohy, občas sa prešli, pretiahli a nastavili si pracovné prostredie tak, aby si nepreťažovali niektoré svalové skupiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu