Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Meteorológovia vydali prvé predpovede na zimu 2015/2016: Veľké snehové prekvapenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

WASHINGTON - Podľa najnovších klimatologických prognóz by tohtoročná zima mala byť ovládaná oceánskym prúdom El Niño. Z toho odborníci vyvodzujú približné scenáre, ktoré môžu čakať milovníci najstudenšieho ročného obdobia.

Už ste si zvykli na silné tropické búrky, výdatné zrážky a extrémne výkyvy počasia? Podľa správy amerického úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) bude s 90-percentnou pravdepodobnosťou ovládať klímu severnej pologule oceánsky prúd El Niño a pretrvá až do jari. „Takmer všetky modely ukazujú, že El Niño bude v roku 2015 prebiehať aj naďalej,“ komentovali vedci z NOAA.

Najhorší scenár klimatických zmien: Evolúcia nás vráti k prazákladu, opačné pohlavie vyhynie!

Búrky aj záplavy

Silné zrážky a najväčšie teplotné anomálie by sa, predpokladajú odborníci, mohli vyskytnúť až počas neskorej jesene a zimy. Každý z El Niño však môže mať iný priebeh a odborníci môžu zatiaľ len predvídať, ako sa situácia vyvinie. Medzi problémy, ktoré sa k silnému El Niño viažu, však môžu byť podľa portálu Weather.com napríklad výrazné búrky, výdatné zrážky a záplavy.

Meteorológovia vydali prvé predpovede
Zobraziť galériu (3)

Ľadová zima

Ako uvádza Daily Mail, v Európe by sa oceánsky prúd mohol vyzúriť v podobe  mohutných snehových búrok a treskúcich mrazov. El Niño, ktoré sa prejavuje zhruba každé tri až štyri roky, sa vyznačuje kumuláciou teplej vody vo východnom pacifickom pobreží pri Ekvádore a nezvykne mať priamy dopad na počasie v severnej Európe. Ak je však oceánsky prúd príliš výrazný, môže vyvolať reťazovú atmosférickú reakciu s ľadovými veternými prúdmi, ktoré prinášajú síce suchú zimu, ale s veľkým množstvom snehu. Je tu teda určité predbežné „riziko“, že by nás mohla čakať poriadne mrazivá sezóna s kopcovitými snehovými závejmi.

Meteorológovia vydali prvé predpovede
Zobraziť galériu (3)

Viac o téme: Klimatické zmenyPredpoveď na zimu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu