Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci majú obavy z nekontrolovaného počasia a varujú: Klíma by mohla zrodiť Godzillu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MELBOURNE - Experti varujú pre ďalšou meteorologickou drámou. Zem sa môže dostať do špirály javov, ktoré jej veštia monštruóznu budúcnosť. Ak sa misky váh ešte viac naklonia, klimatické zmeny povedú ku katastrofe.

 Hoci sú El Niño a La Niña prírodnými javmi, odborníkov znepokojujú stále sa zvyšujúce emisie skleníkových plynov, ktoré majú zásadný vplyv na cyklické výkyvy počasia. Podľa novej štúdie publikovanej v časopise Nature sa klíma zmenila natoľko, že v dôsledku globálneho otepľovania by sme mali očakávať oveľa extrémnejšie oceánske prúdy El Niño a La Niña. Vedci totiž odhalili nové väzby medzi meteorologickými javmi a tichomorskou oblasťou.

Slovenskí vedci prehovorili: Máme v rukách najstrašnejšiu zbraň hromadného ničenia!

Diagnóza odborníkov znie jasne – ak neznížime objem skleníkových plynov, budeme svedkami katastrofických klimatických javov, ktoré povedú k intenzívnejším záplavám a dlhším, silnejším suchám. Profesor David Karoly z Melbournskej univerzity pre News.com.au uviedol, že budeme zrejme čeliť silnejšiemu El Niño a La Niña. Odborníci sa teraz obávajú, že by sme už čoskoro mohli čeliť aj tzv. Godzilla El Niño, pretože El Niño ešte nedosiahol vrchol svojho pôsobenia. Zatiaľ je však veľmi pravdepodobné, že El Niño bude len stredne silný.

Škody by mohli byť enormné

Posledný monštruózny El Niño vyčíňal v rokoch 1997 až 1998 a priniesol extrémne počasie. Južná Kalifornia vtedy zažila jedny z doposiaľ najhorších zaznamenaných zrážok, ktoré v oblasti spôsobili ničivé záplavy. Zahynulo pri nich 17 ľudí a škody boli vyčíslené na pol miliardy dolárov.

Ďalší El Niño spred piatich rokov vyvolal monzúny v juhovýchodnej Ázii, sucho na Filipínach a v Ekvádore, fujavice v USA, vlny horúčav v Brazílii a vražedné záplavy v Mexiku. Aktuálne modely ukazujú, že El Niño vyvoláva sucho napríklad na Filipínach, v Indonézii a v Austrálii. Ak sa pozrieme na prognózy analytikov, je pravdepodobné, že sprievodné javy morského pacifického prúdenia budú ešte intenzívnejšie. Momentálne však nedokážu presnejšie predvídať ich priebeh. „Je to trochu ako predpovedanie počasia na dnes alebo na zajtra. Snažíme sa tieto udalosti spojené s El Niño, ktoré majú vplyv na tropické oceány a atmosféru, predvídať a porovnávame, ako sa líšia z roka na rok,“ doplnil Karoly.

Kým El Niño spôsobuje otepľovanie vo východnej a strednej časti Tichého oceánu, narúša počasie v Pacifiku a môže v západnej tichomorskej oblasti spôsobiť ochladenie oceánu, La Niña je opačný oceánsky prúd, ktorý prináša daždivé počasie. El Niño, ktorý pôsobí na klímu aktuálne, má na svedomí niektoré extrémne prejavy počasia na celom svete a odborníci už viackrát vyslovili predtuchu, že by mohol trvať celú zimu až do jari. 

Vedci majú obavy z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Viac o téme: Klimatické zmenyEl Niño
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu