Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko neplánuje vojenský zásah proti Ukrajine, tvrdí minister obrany

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON — Ruský minister obrany Sergej Šojgu uistil svojho amerického kolegu Chucka Hagela, že ich sily rozmiestnené pozdĺž východnej ukrajinskej hranice nemajú v úmysle prejsť na územie Ukrajiny. Informoval o tom vo štvrtok hovorca Pentagonu John Kirby. Podľa jeho slov sa v hodinovom telefonickom rozhovore Hagel pýtal na to, aké má Rusko plány s tisíckami vojakov pri ukrajinských hraniciach.

Šojgu mu povedal, že nasadenie tamojších jednotiek má jediný cieľ: uskutočniť vojenské cvičenie. Hagela tiež ubezpečil, že vojaci neprejdú do Ukrajiny. Americký šéf obrany ruskému kolegovi povedal, že keďže majú ruské sily kontrolu nad Krymom, nesú aj zodpovednosť za to, čo sa v regióne stane.

Ruská armáda uskutočňuje vojenské cvičenia v Rostovskej, Belgorodskej, Tambovskej a Kurskej oblasti, ktoré susedia s Ukrajinou. Manévre majú trvať do konca marca. Cieľom cvičení je podľa ministerstva obrany otestovať koordináciu bojových jednotiek nasadených v neznámom prostredí.

Zúčastňuje sa na ňom pechota, delostrelectvo a tankové útvary, ktoré sa cvičia v presunoch na neznáme miesta a v rôznych typoch boja. Ukrajina už skôr uviedla, že sa tam zhromaždilo asi 80 000 ruských vojakov, 270 tankov, 180 obrnených vozidiel, 380 delostreleckých systémov, 18 zariadení na odpaľovanie rakiet, 140 bojových lietadiel a 90 bojových helikoptér. 

Situácia je podľa ukrajinských predstaviteľov preto kritická nielen na Kryme, ale pozdĺž celých severných a východných hraníc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu