Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Už je to oficiálne: Putin podpisom pripojil Krym k Ruskej federácii

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes podpísal balík zákonov o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol do zväzku Ruska a o vytvorení dvoch nových subjektov Ruskej federácie.

Slávnostný akt sa uskutočnil v Katarínskej sále Kremľa v prítomnosti vedenia oboch komôr ruského parlamentu - Štátnej dumy a Rady federácie.

Počet subjektov Ruskej federácie sa tak zvýšil z 83 na 85. Až do 1. januára 2015 bude vo vzťahoch prechodné obdobie, počas ktorého sa budú riešiť záležitosti spojené s integráciou Krymskej republiky a Sevastopola do ekonomického, politického a finančného systému a do sústavy štátnych orgánov Ruskej federácie.

Štátnymi jazykmi Krymu sú ruština, ukrajinčina a krymská tatárčina, spresnila agentúra RIA Novosti.

Hranice nových subjektov Ruskej federácie zodpovedajú stavu k dňu prijatia nových subjektov. Hranica Krymu s Ukrajinou sa stáva štátnou hranicou.

Od 18. marca sa občania Ukrajiny a osoby bez občianstva trvalo žijúce na zemí Krymu považujú za občanov Ruskej federácie - s výnimkou ľudí, ktorí do mesiaca od tohto dátumu deklarujú, že si chcú ponechať svoje občianstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu