Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poľský turista uviazol v Horných dierach: Pomohli mu horskí záchranári, v Slovenskom raji tiež potrebovali pomoc

HZS
HZS (Zdroj: hzs.sk)

TERCHOVÁ - Horskí záchranári vo štvrtok pomohli 26-ročnému poľskému turistovi, ktorý uviazol v malofatranských Horných dierach. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na sociálnej sieti.

Turista sa nachádzal na modrom turistickom chodníku, ale v exponovanom mieste nebol schopný bez pomoci pokračovať ďalej. "Horskí záchranári mu po príchode na miesto pomocou istenia lanovou technikou pomohli vystúpiť tiesňavou a následne s ním zišli do sedla Vrchpodžiar," priblížila zásah HZS. Terénnym vozidlom ho zviezli na parkovisko pri tamojšom hoteli, odkiaľ už pokračoval samostatne.

archívne video

Poľský turista uviazol pod Chlebom, ratovali ho záchranári zo Štefanovej (Zdroj: Horská záchranná služba)

V Slovenskom raji potrebovali pomoc súbežne dvaja turisti

Horskí záchranári pomáhali vo štvrtok v Slovenskom raji súbežne dvom turistom. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že najprv ich krátko popoludní požiadali o pomoc pre 59-ročného Poliaka, ktorý sa počas výstupu roklinou Suchá Belá zranil v oblasti predkolenia.

Záchranári HZS muža po príchode na miesto ošetrili a následne ho odprevadili k záchrannému vozidlu, ktorým ho zviezli na Podlesok. Odtiaľ už pokračoval vlastným dopravným prostriedkom. "Ešte počas prebiehajúcej záchrannej akcie v Suchej Belej prišla ďalšia žiadosť o pomoc z Prielomu Hornádu, 38-ročná česká turistka si v časti turistického chodníka nazývanej ´Tobogan´ spôsobila úraz kolena. O súčinnosť bola v tomto prípade požiadaná posádka leteckých záchranárov z Popradu a súčasne k nej smerovali aj záchranári HZS pozemne," uviedla HZS. Po poskytnutí zdravotnej starostlivosti ženu dostali na miesto, odkiaľ ju mohli evakuovať pomocou vrtuľníka. Zranenú ženu následne letecky transportovali do nemocnice na ďalšie ošetrenie.

Viac o téme: ZáchranáriTuristaPoľskoHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu