Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Rusko nevidí žiadne vážne dôsledky sankcií: Naša dôveryhodnosť sa nezmenila

Ukrajinské protesty
Ukrajinské protesty (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Námestník ruského ministra financií Alexej Moisejev dnes vyhlásil, že neočakáva žiadne závažné okamžité účinky sankcií, ktoré oznámil Západ voči ruského finančnému sektoru za krízu okolo Krymu. Námestník tiež tvrdí, že úverová dôveryhodnosť Ruska sa nezhoršila.

"Momentálne nevidím na finančnom sektore žiadne vážne následky," povedal Moisejev novinárom na okraj podnikateľskej konferencie v Moskve. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Spojené štáty uvalili vo štvrtok druhú sériu sankcií na Moskvu a Európska únia podľa očakávania tiež oznámi sankčné opatrenia proti Rusku - za to, že podniká kroky na pripojenie ukrajinského polostrova Krym, ktorý Rusko minulý mesiac ovládlo.

Moisejev kritizoval aj zhoršenie výhľadu ratingu Ruska poprednými ratingovými agentúrami a vyhlásil, že na takýto krok nebol dôvod.

Vo štvrtok ratingové agentúry Standard & Poor's (S&P) a Fitch zmenili dlhodobý výhľad vývoja ruskej zadlženosti zo "stabilného" na "negatívny".

"Naša úverová dôveryhodnosť sa nezmenila, samozrejme. Tento rok budeme mať rozpočet, ktorý bude lepší, než sa očakávalo," uviedol námestník ruského ministra financií.

Lídri EÚ schválili rozšírenie sankcií za pripojenie Krymu k Rusku

Európska únia uvalí sankcie na ďalších 12 osôb zaangažovaných v pripojení ukrajinského Krymu k Rusku, čím sa ich celkový počet zvýši na 33. Prezidenti a premiéri dvadsaťosmičky o tom vo štvrtok rozhodli v rámci prvého dňa zasadnutia Európskej rady v Bruseli. Konkrétne mená ľudí, na ktorých sa bude vzťahovať zákaz cestovať do EÚ a zmrazenie majetku, zatiaľ neboli zverejnené, predpokladá sa však, že zámerom je postihovať "vnútorný kruh" ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy potvrdil, že na čiernu listinu zaradili aj "skutočne vysokopostavené" osoby, zatiaľ čo podľa francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda výber zodpovedá sankciám zo strany USA. 

Lídri EÚ tiež dali Európskej komisii za úlohu pripraviť súbor ekonomických opatrení proti Rusku, ak by sa kríza na Ukrajine ďalej stupňovala. Podľa Van Rompuya sa plán týka "všetkých ekonomických oblastí" a zrejme tak nie je vylúčené ani zbrojné embargo. Ďalšou reakciou na jednu z najhorších politických kríz v Európe od skončenia studenej vojny by malo byť zrušenie summitu EÚ-Rusko, ktorý plánovali uskutočniť v júni.

Očakáva sa, že okrem rozšírenia sankcií voči Rusku budú lídri EÚ na zasadnutí rokovať aj o zvýšení podpory Ukrajine. Účastníkom piatkovej časti summitu bude aj nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý prichádza do Bruselu podpísať politickú časť asociačnej dohody s EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu