Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rusi si protirečia: Lavrov kritizoval EÚ, Putin je za zblíženie vzťahov

Vladimír Putin si podáva ruku so Sergejom Lavrovom
Vladimír Putin si podáva ruku so Sergejom Lavrovom (Zdroj: SITA)

MOSKVA / BERLÍN - Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov obvinil Európsku úniu, že sa snaží vytvoriť na Ukrajine svoju sféru vplyvu tým, že tlačí Kyjev do užších vzťahov s úniou na úkor Ruska. Súčasne varoval Západ, aby do krízy na Ukrajine nezasahoval.

Lavrov to dnes vyhlásil v Moskve po stretnutí so svojím nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom. Ten sa stretol aj s prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý sa podľa agentúry Reuters naopak vyslovil pre užšie ekonomické vzťahy medzi Európskou úniou a Ukrajinou.

"Putin uviedol, že kroky smerom k ekonomickému zbližovaniu medzi EÚ a Ukrajinou sú vítané," povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj z delegácie nemeckého ministra. Prezidentovo vyjadrenie tak bolo v priamom protiklade s predchádzajúcimi výrokmi ministra Lavrova, ktorý prístup EÚ k Ukrajine naopak kritizoval. 

"Plne súhlasím s Frankom-Walterom, že by nemali byť žiadne sféry vplyvu," vyhlásil Lavrov. "Vytváraním tlaku na Ukrajinu, aby sa rozhodla 'buď, alebo', teda ísť s EÚ, alebo s Ruskom, sa (EÚ) fakticky snaží takú sféru vplyvu vytvoriť," konštatoval šéf ruskej diplomacie.

"Sme presvedčení, že cestu z tejto politickej krízy si majú Ukrajinci nájsť sami. Očakávame, že ostatní partneri sa budú riadiť rovnakým princípom," odmietol Lavrov údajné zasahovanie Západu do diania v tejto postsovietskej republike, ktorú už takmer tri mesiace zmietajú protivládne protesty odporcov proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Ten odstúpil od asociačnej dohody s EÚ a dal prednosť ekonomickej pomoci Moskvy.

Západní politici podľa Lavrova prichádzajú do Kyjeva bez pozvania a prehovárajú ukrajinské vedenie, aby si zvolilo riešenie, ktoré presadzuje Brusel a Spojené štáty. "Vynútiť si sprostredkovanie, ako to zažívame zo strany našich partnerov na Ukrajine, ale nepovažujeme za skutočne slobodnú voľbu," ohradil sa Lavrov podľa agentúry DPA proti postupu Západu.

Steinmeier apeloval na všetky strany konfliktu na Ukrajine, aby nevyhrocovali vzájomný mocenský boj. "Nikto by nemal mať záujem na tom, zažať oheň na zápalnej šnúre k tomuto sudu s prachom," zdôraznil šéf nemeckej diplomacie. "Záleží teraz predovšetkým na stranách konfliktu v Kyjeve, aby našli cestu zo súčasnej krízy," dodal. 

Steinmeier tiež varoval pred snahou preťahovať sa o vplyv nad touto východoeurópskou krajinou. "Nepomohlo by to vývoju na Ukrajine, ani vzťahom medzi Ruskom a EÚ," poznamenal. Moskva aj Brusel sa podľa neho musia vzdať predstavy, že "Ukrajina je súčasťou geopolitickej šachovej hry".

Berlín do nej ale chce stále aktívne zasahovať, ako ukazujú kroky kancelárky Angely Merkelovej. Tá v minulých týždňoch niekoľkokrát dôrazne vyzvala Janukovyča, aby sa kyjevská vláda neuchýlila k násilnému riešeniu sporov s opozíciou a demonštrantmi. V pondelok sa Merkelová stretne v Berlíne s ukrajinskými opozičnými predákmi Vitalijom Kličkom a Arsenij Jaceňukom a bude s nimi hovoriť o situácii v ich krajine, oznámil dnes hovorca kancelárky. 

Okrem opozičných lídrov do Nemecka mieria aj protivládne aktivista Dmytro Bulatov, ktorý sa v Litve zotavoval z ťažkých zranení, ktoré utrpel pri únose na Ukrajine. Podľa agentúry AFP je dnes na ceste do Nemecka za otcom a v sobotu ráno by mal v Berlíne vystúpiť na tlačovej konferencii.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu