Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi kúpia ukrajinské dlhopisy za dve miliardy dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ČEREPOVEC - Ruská federácia kúpi ukrajinské dlhopisy v hodnote 2 miliardy USD (1,46 miliardy eur) do konca tohto týždňa. Povedal to dnes ruský minister financií Anton Siluanov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nákup dlhopisov je súčasťou programu finančnej pomoci Moskvy Kyjevu, na ktorej sa dohodli v decembri minulého roka prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Viktor Janukovyč. Súčasťou vtedajšej dohody, ktorá nasledovala potom, ako ukrajinská vláda koncom novembra odložila podpis asociačnej dohody s Európskou úniou, bolo dočasné zníženie cien za dodávky plynu približne o tretinu a prísľub nákupu ukrajinských dlhopisov v celkovej hodnote 15 miliárd USD. Prvé 3 miliardy USD poskytlo Rusko ešte koncom decembra, s ďalšími financiami však vyčkávalo na vývoj udalostí na Ukrajine.

Najnovšie by mal Kyjev dostať ďalšie miliardy, a to už v najbližších dňoch. Na otázku novinárov, kedy Moskva plánuje poskytnúť druhú tranžu úveru, Siluanov odpovedal, že tento týždeň. Zároveň potvrdil, že Rusko v rámci pomoci kúpi ukrajinské dlhopisy za 2 miliardy USD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu