Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Komunistický kandidát Ondriaš: Maximálny socializmus a vyhnanie "kolonizátorov" z Bratislavy

Karol Ondriaš z KSS. Kandidát na župana Bratislavského kraja.
Karol Ondriaš z KSS. Kandidát na župana Bratislavského kraja. (Zdroj: kss)

BRATISLAVA - Motiváciou ku kandidatúre na post predsedu BSK bolo pre neho úsilie upozorniť na to, že Komunistická strana Slovenska a jej členovia stále existujú. Karol Ondriaš, bývalý poslanec NR SR a súčasný kandidát KSS na šéfa bratislavského VÚC to priznal v rozhovore pre TASR, pričom dodal, že aj preto je jeho program komunistický a radikálne iný ako programy ostatných kandidátov. Rozhovor s Karolom Ondriašom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na post predsedu samosprávnych krajov.

V čom je teda váš program radikálne iný?

V tom, že chcem maximálne zaviesť socializmus v Bratislavskom kraji. V prípade zvolenia za predsedu BSK chcem vymyslieť program, aby sme vyhnali „kolonizátorov“ z Bratislavského kraja. To sú tí, ktorí vlastnia naše hotely, chodníky a námestia. Samozrejme nie tak, že ich fyzicky vyženieme, ale chcem, aby to nepatrilo súkromníkom, ale kraju. Mojou dlhodobejšou ambíciou je, aby som spolu s vládou a obcami prešetril všetky privatizácie, ktoré tu boli. Myslím, že aspoň 70 percent z nich by sa opätovne malo znárodniť.  Tak by sa našli zdroje, ktoré potrebuje BSK.

A na čo by ste ich použili napríklad v školstve?

Na zvýšenie platov učiteľov, ktorí by mali dostať trojnásobok priemerného platu. Rovnako by som si nechal urobiť plán, aké školy tu potrebujeme, akí odborníci či remeselníci tu najviac chýbajú. A tieto školy by kraj maximálne podporoval. Samozrejme cirkevné a súkromné školy by kraj nepodporoval vôbec.

To isté by ste urobili v oblasti sociálnej starostlivosti?

Áno, dal by som urobiť analýzu, koľko zariadení pre seniorov, domovov sociálnych služieb, potrebujeme. Keď to budeme vedieť, dáme to do plánu a vytvoríme ich. V prípade starostlivosti o seniorov opäť platí to, čo som už povedal. Štát by na to mal mať zdroje, ktoré mu zobrali v privatizácii a ktoré môže získať rovnako napríklad zdanením luxusných výrobkov alebo progresívnou daňou z majetku. Ako predseda BSK by som tlačil na toto, aby sa našli zdroje takýmto spôsobom.

Zrejme by ste ich chceli použiť aj v oblasti dopravnej infraštruktúry, ktorá je kľúčovým problémom Bratislavy a Bratislavského kraja.

Mojim úsilím ako predsedu BSK by bolo konečne vybudovať v Bratislave metro. Stačili by dve linky, ktoré sa plánovali ešte za socializmu. S tým, že pod zemou bude viesť metro iba v rámci Starého mesta, inak by to bola nadzemná železnica. A tiež by som pokračoval v budovaní cyklotrás.

Pozerajúc na Váš volebný program by sa dalo povedať, že ak by sa naplnila vaša ideálna predstava, Bratislava by mala metro a zároveň by bola bez reklamy. Tú chcete zakázať...

Áno, v kraji i na celom Slovensku. Pretože reklama je odrazom nášho úpadku, ktorý nastal po roku 1989. Reklama z nás robí stádo oviec, tí "reklamníci" nás presne takto ako stádo oviec chápu. Reklama sa dá veľmi ľahko nahradiť. Stačila by odborná a posudková komisia, ktorá by testovala výrobky a robila by zoznam s výsledkami testov. Život bez reklamy by bol šťastnejší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu