Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kórejská kríza: Čína presúva armádu k hraniciam, USA poslali ďalšiu loď!

Čínske tanky
Čínske tanky (Zdroj: internet)

PEKING – V reakcii na rastúce napätie na Kórejskom poloostrove začala mobilizovať svoju armádu aj Čína. V utorok vyhlásila pohotovosť najvyššieho stupňa. Podľa amerických úradov už komunistický režim presúva vojsko k hraniciam so Severnou Kóreou.

Čínske jednotky, vrátane tankov a obrnených transportérov, pozorovali už pri meste Ji'an a okolí rieky Yalu, ktorá je prírodnou hranicou medzi Čínou a Severnou Kóreou. Radary zaznamenali aj niekoľko preletov čínskych stíhačiek v pohraničnom okolí.

Čína spustila aj námorné cvičenie v Žltom mori. Tento krok sa považuje za otvorenú podporu pre Severnú Kóreu, ktorá vyhlásila v sobotu vojnu svojmu južnému susedovi. Vojenské cvičenia, ktoré vykonáva USA v Južnej Kórei majú trvať až do mája.

USA po týchto správach nasadili v oblasti aj druhú bojovú loď. Po torpédoborci USS Fitzgerald sa pridal aj USS McCain, ktorý je vybavený obranou proti balistickým raketám.

Podľa zdroja z amerického ministerstva obrany presunul Washington bližšie k severokórejskému pobrežiu aj plošinu s radarom, aby tak mohol sledovať pohyby vojsk vrátane prípadného vystrelenia rakety.

Severná Kórea a Čína majú uzatvorenú medzinárodnú obrannú zmluvu, na základe ktorej sa Peking zaviazal prísť na pomoc Pchjongjangu v prípade vojenského útoku. Naposledy sa desaťtisíce čínskych dobrovoľníkov zapojili do kórejskej vojny.

Napriek priateľským vzťahom medzi Severnou Kóreou a Čínou sa však ozývajú aj hlasy o kritike Kim Čong-una. Vedenie komunistickej strany Číny mu vraj vyčíta agresívne vyhlásenia, ktoré zapríčinili posilnenie vojenskej prítomnosti USA v regióne. A to práve v čase, keď jeho krajina trpí hladomorom kvôli nedostatku potravín.

Podľa amerických činiteľov je hlavnou čínskou obavou kolaps severokórejského režimu, čo by viedlo k rozsiahlej emigrácii do Číny. Objavili sa však aj špekulácie, že hlavným zámerom USA je blokáda Číny a nie Severnej Kórey. Li Jie, expert z čínskeho námorného výskumného inštitútu, povedal agentúre Reuters, že "konečným strategickým cieľom je spomaliť ekonomický rozvoj Číny, ktorý vedie aj k jej väčšej vojenskej sile".

aktualizované:

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes uviedol, že kríza v súvislosti so Severnou Kóreou zašla priďaleko. Podľa vlastných slov sa obáva, že Pchjongjang smeruje k zrážke s inými krajinami, ktorá by mohla viesť k vojne. "Súčasná kríza už zašla priďaleko," povedal Pan v súvislosti s vystupňovaním napätia v dôsledku toho, že sa Severná Kórea takmer každodenne vyhráža vojnou Spojeným štátom a Južnej Kórei.

Šéf OSN na tlačovej konferencii v Andorre zdôraznil, že sú naliehavo potrebné medzinárodné rokovania, ktoré sú jedinou cestou, ako vyriešiť tento problém. Pchjongjangu odkázal, že je presvedčený, že nikto nemá v úmysle zaútočiť na KĽDR. Pan Ki-mun, bývalý juhokórejský minister zahraničných vecí, naopak vyjadril obavu, že izolovaná komunistická krajina sa podľa všetkého vydala na "kurz kolízie s medzinárodným spoločenstvom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu