Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Severná Kórea schválila jadrový útok na USA: Vojna je otázkou času, tvrdí!

Chemický Prápor armády USA bude pomáhať Južnej Kórei s jadrovými, biologickými a chemickými detekciami Zobraziť galériu (5)
Chemický Prápor armády USA bude pomáhať Južnej Kórei s jadrovými, biologickými a chemickými detekciami

LONDÝN - Severná Kórea vo štvrtok ešte viac vystupňovala napätie na Kórejskom polostrove, keď naznačila, že jej útok je už len otázkou krátkeho času.

"Chvíľa explózie sa rýchlo blíži," znela najnovšia oficiálna správa severokórejskej armády, ktorú zverejnila oficiálna tlačová agentúra KCNA. "Nikto nemôže povedať, či v Kórei vypukne alebo nevypukne vojna, či vypukne dnes alebo zajtra," uviedol komunistický režim vo svojom vyhlásení.

Severná Kórea v stredu oficiálne oznámila Washingtonu, že "schválila" nemilosrdný útok proti Spojeným štátom, ktorého súčasťou môže byť prípadne aj "diverzifikovaný jadrový úder". Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Vojenské cvičenie juhokórejských vojakov
Zobraziť galériu (5)
Vojenské cvičenie juhokórejských vojakov  (Zdroj: SITA)

"Oficiálne informujeme Biely dom a Pentagón, že neustále sa stupňujúcu nepriateľskú politiku Spojených štátov voči KĽDR (Severnej Kórei) a ich nezodpovedné vyhrážanie sa jadrovou zbraňou zmetie silná vôľa jednotnej armády a ľudu. Rozdrvia ich aj novátorské menšie, slabšie údery severokórejských jadrových prostriedkov, ktoré budú namierené na viaceré miesta. Informujeme, že v tejto súvislosti sme zvážili a schválili nemilosrdnú operáciu revolučných ozbrojených síl," informoval o tom hovorca generálneho štábu severokórejskej ľudovej armády vo vyhlásení, ktoré zverejnila v angličtine štátna tlačová agentúra KCNA.

V posledných týždňoch narastá napätie medzi Severnou a Južnou Kóreou, ktorej spojencom sú USA. V stredu už skôr sa objavili informácie, že americký Pentagón rozmiestňuje obranný systém s balistickými strelami THAAD na tichomorskom ostrove Guam, aby tak posilnil ochranu regiónu proti prípadnému útoku zo strany Severnej Kórey.

Informácie nasledovali po tom, čo americký minister obrany Chuck Hagel označil najnovšiu bojovnú rétoriku Severnej Kórey za skutočné a jasné nebezpečenstvo a za hrozbu voči Spojenými štátom aj ich spojencom.

Úradníci austrálskeho Ministerstva obrany pracujú na plánoch evakuácie tisícok Austrálčanov  z Južnej Kórey.

Severná Kórea premiestnila na východné pobrežie raketu stredného doletu

Severná Kórea premiestnila raketu stredného doletu Musudan na svoje východné pobrežie. Uviedla to dnes juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, ktorá sa odvolávala na viaceré vládne zdroje oboznámené s tajnými informáciami amerických a juhokórejských služieb.

Nie je jasné, či má raketa pripevnenú bojovú hlavicu a či ju Severná Kórea plánuje vystreliť, alebo ju chce len vystaviť a demonštrovať tak svoju silu, povedal jeden juhokórejský vládny zdroj.

"Predstavitelia juhokórejskej a americkej tajnej služby získali informácie, že Sever premiestnil na východné pobrežie objekt, ktorý vyzerá ako raketa stredného doletu," vyhlásil zdroj.

Vojenské cvičenie juhokórejských vojakov
Zobraziť galériu (5)
Vojenské cvičenie juhokórejských vojakov  (Zdroj: SITA)

Raketa Musudan má údajne dolet 3000 kilometrov i viac, takže v jej dosahu je celá Južná Kórea a Japonsko a prípadne aj ostrov Guam, teda americké územie v Tichom oceáne. Podľa väčšiny nezávislých odborníkov Severná Kórea netestovala takéto rakety stredného doletu. Juhokórejské ministerstvo obrany sa odmietlo k záležitosti vyjadriť.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Severná Kórea sa vyhráža jadrovým úderom na Spojené štáty a raketovými útokmi na ich tichomorské základne vrátane Guamu. Tieto vyhrážky nasledovali po nových sankciách OSN uvalených na Severnú Kóreu po tom, čo vo februári uskutočnila tretiu skúšku jadrovej zbrane.

Raketa bola na pobrežie premiestnená vlakom. Severná Kórea má na severovýchodnom pobreží raketové odpaľovacie zariadenie, ktoré v minulosti využila pri neúspešnom skúšobnom vystrelení rakiet dlhého doletu.

Juhokórejská agentúra Jonhap neuviedla, či raketu premiestnili práve na miesto s odpaľovacím zariadením. Japonské noviny Asahi Šimbun dnes zverejnili podobnú správu, podľa ktorej Severná Kórea premiestnila na svoje východné pobrežie raketu dlhého doletu.

Američania posielajú pre kórejskú hrozbu na Guam protiraketový systém

Pentagon v stredu oznámil, že pošle na ostrov Guam v nadchádzajúcich týždňoch protiraketový obranný systém. Tento krok označil za preventívne opatrenie proti hrozbám útoku zo strany Severnej Kórey. "Spojené štáty ostávajú ostražité pred severokórejskými provokáciami a sú pripravené brániť územie USA, našich spojencov ako aj naše národné záujmy," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva obrany.

Severná Kórea minulý týždeň uviedla svoje strategické raketové jednotky a delostrelectvo do bojovej pohotovosti a zamierila ich na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na kontinentálnom území USA. Komunistická Kórea tak reagovala na prelety amerických vojenských lietadiel nad Kórejským polostrovom, čo považuje za hrozbu. Pentagon argumentuje, že dôvodom ich použitia v období napätých vzťahov v regióne je snaha odradiť režim v KĽDR od ďalších provokácií.

Sever po sprísnení sankcií zo strany OSN vypovedal zmluvu o prímerí, ktoré fakticky ukončilo Kórejskú vojnu v 50. rokoch minulého storočia, a opakovane hrozí útokmi na základne USA v Japonsku či na Guame.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu