Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

USA vyslali na Filipíny desiatku stíhačiek: Vojenské cvičenie!

Hornet F-18
Hornet F-18 (Zdroj: TASR)

MANILA - Spojené štáty vyšlú tento týždeň na Filipíny približne desiatku bojových stíhačiek F/A-18 Hornet, ktoré sa tam zúčastnia každoročného spoločného vojenského cvičenia. Filipíny sú blízkym bezpečnostným spojencom USA v ázijsko-tichomorskom regióne, ktorý v ostatnom čase čelí stúpajúcemu napätiu.

Prítomnosť amerických lietadiel však podľa hovorcu filipínskej armády nemá spojitosť s vyhrotenou vojensko-politickou situáciou na Kórejskom polostrove.

"Tieto cvičenia boli naplánované pred viac ako rokom, keď ešte nikto vedel, čo sa bude v oblasti neskôr diať," uviedol vo štvrtok hovorca major Emmanuel García.

USA však plánujú vyslať na ostrov Guam, ktorý je ich závislým územím, balistický obranný systém. Ten bude ostrov, kde majú USA rozsiahlu vojenskú základňu, chrániť pred možným útokom zo strany KĽDR, ktorým sa táto krajina vyhráža po tom, ako svetové spoločenstvo vyslovilo nesúhlas s jej jadrovým programom.

Spoločné vojenské aktivity USA a Filipín sa začínajú dnes s pechotným simulovaním bojov a nácvikom riešenia katastrofických situácií. Manévrov sa zúčastní dovedna 8000 vojakov. Taktické cvičenie má za úlohu otestovať obranné plány oboch krajín, ktoré zaväzuje vzájomná obranná dohoda, podpísaná v roku 1951.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu