Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KĽDR opäť zablokovala vstup do priemyselnej zóny

Severná Kórea opäť zablokovala vstup do priemyselnej zóny Zobraziť galériu (2)
Severná Kórea opäť zablokovala vstup do priemyselnej zóny (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea dnes už druhý deň zakázala vstup do priemyselného komplexu Käsong, ktorý má spoločne s južným susedom a ktorý sa nachádza na severokórejskej strane. KĽDR zároveň požadovala od Soulu obsiahlu správu, kedy stovky juhokórejských zamestnancov plánujú odísť domov. Informovalo o tom ministerstvo zjednotenia v Soule.

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA zverejnila správu, podľa ktorej sa Severná Kórea znovu vyhráža úplným zatvorením priemyselnej zóny, ktorá je lukratívnou zlatou baňou pre túto chudobnú krajinu - a to v prípade, že Južná Kórea neprestane s urážkami proti severokórejskej vláde.

Nervózni riadiaci pracovníci prevažne malých juhokórejských firiem, ktoré sa v priemyselnom komplexe nachádzajú, si najprv vyhlásenia Severnej Kórey vysvetlili ako výzvu na odchod. To spôsobilo, že juhokórejské finančné trhy prudko klesli.

Severná Kórea opäť zablokovala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Juhokórejské ministerstvo zjednotenia, ktoré má na starosti vzťahy medzi oboma Kóreami, tieto mylné správy o výzve na odchod poprelo a uviedlo, že Sever chcel iba informácie o plánoch zamestnancov, ktorí chcú zónu na budúci týždeň opustiť.

V priemyselnom parku, ktorý sa nachádza na sever od najstráženejšej hranice na svete, je 123 juhokórejských firiem. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu