Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Korčok sa zamiešal do eurovolieb: Povedal, koho podporuje! Našej vláde adresoval výzvu

Ivan Korčok Zobraziť galériu (2)
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok oznámil, že vo voľbách do Európskeho parlamentu podporí strany Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita, KDH a Demokrati. vysvetlil to tým, že ide strany, ktoré mu aktívne pomáhali v jeho prezidentskej kandidatúre. Zároveň vyzval svojich podporovateľov, aby dali svoj hlas ženám.

“Rozhodol, že stranám, ktoré ma v prezidentskej kampani aktívne podporovali, vyslovím podporu aj ja. Ide o strany, ktoré bez ohľadu na rozdielne názory jasno v tom, kde Slovensko patrí a podľa toho komunikujú náš vzťah k EÚ. Rovnako chcem zvýrazniť môj postoj k ženám v politike v tomto politickom spektre. Cítim spoločenský dlh v tomto smere, ktorý sa ešte zvýšil tým,  že v prezidentských voľbách nekandidovala žiadna žena. Preto pri podpore strán som pripravený osobitne sa zasadiť za to, aby uspeli ženy na ich kandidátkach. Keďže v týchto voľbách môžeme odovzdať dva krúžky, primárne chcem osobne podporiť prvé dve ženy na kandidátkach týchto štyroch strán,” povedal Korčok.

archívne video

Ivan Korčok priznal prehru, Petrovi Pellegrinimu zagratuloval (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zdôraznil tiež význam volieb do Európskeho parlamentu. Podľa neho je to kľúčová inštitúcia Únie, kde sa spolu s členskými štátmi rodí legislatíva platná v celej EÚ. Preto nie je podľa neho jedno, kto bude zo Slovenska zvolený. Prízvukoval,  že je dôležité, či to budú ľudia, ktorým záleží na Slovensku, majú ambíciu zapájať sa do procesov a ovplyvňovať podobu európskej legislatívy.

 V EÚ sa podľa Korčoka darí zabezpečovať prosperitu a mier a brániť vojenskému riešeniu sporov medzi členskými krajinami. Pripomenul, že za 20 rokov nášho pobytu v EÚ ju zažívame vyše 15 rokov v krízovom režime. Ide o finančnú krízu, brexit, migračnú krízu, pandémiu či vojnu na Ukrajine. Únia podľa neho ani zďaleka nie je dokonale fungujúca inštitúcia. "Je namieste kriticky pomenovávať čokoľvek, s čím máme problém, treba to robiť na základe argumentov a nie ideologických hesiel," zdôraznil. Postoje súčasnej vládnej moci voči EÚ považuje Korčok za bizarné, nebezpečné a v rozpore s národno-štátnymi záujmami.

Korčok sa zamiešal do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Slovenskú vládu vyzval, aby zadefinovala okrem peňazí aspoň jeden dôvod, prečo je členstvo v EÚ pre SR životne dôležité. Vláda by tiež mala do zrozumiteľnej reči preložiť tézu o našej suverenite a jasne pomenovať, čo chce v EÚ zmeniť, a prečo a s ktorými spojencami to chce presadiť.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.

Viac o téme: PodporaEurovoľbyKDHSloboda a SolidaritaIvan KorčokDemokratiProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu