Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Opozícia neuspela, o eurovale sa bude hlasovať už v júni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Už vo štvrtok 21. júna bude slovenský parlament rokovať o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu, teda o takzvanom trvalom eurovale. Podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH) dnes na úvod tretej schôdze parlamentu neuspel s návrhom na vyradenie tohto bodu z programu. Proti vyradeniu bol vládny Smer-SD, ktorý sám disponuje parlamentnou väčšinou, nepodporili ho ani poslanci za SDKÚ-DS.

Naopak, predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) na začiatku schôdze presadil, že do programu sa doplní návrh na odvolanie generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej. O odvolávaní by sa tak malo rokovať v stredu 20. júna popoludní.

Predseda klubu OĽaNO Jozef Viskupič žiadal, aby Zemková dostala priestor vystúpiť pred snemovňou, tento návrh plénum podporilo. Uspel aj Viskupičov kolega z klubu Alojz Hlina so žiadosťou, aby minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) predstúpil pred parlament so správou o aktuálnom stave vyšetrovania kauzy Gorila.

Jozefovi Mikloškovi (KDH) sa nepodarilo presadiť, aby parlament prijal uznesenie, ktorým vyjadrí znepokojenie nad situáciou ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej a požiada ministra zahraničných vecí o diplomatický dialóg v prospech jej ľudských práv.

Vzhľadom na nedávne úmrtie bývalého poslanca za SDKÚ-DS Milana Gaľu si ho plénum uctilo minútou ticha. Ešte predtým, než sa poslanci dostanú k rokovaniu o legislatívnych návrhoch, predstúpi pred poslancov podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu