Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecká reprezentácia rozhorčila Židov: Osvienčim navštívili "až" 3 futbalisti!

Do Osvienčimu prišli iba traja nemeckí hráči
Do Osvienčimu prišli iba traja nemeckí hráči (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Prezident Ústrednej rady Židov v Nemecku Dieter Graumann ostro kritizoval Nemecký futbalový zväz a reprezentáciu za spôsob, akým si pred Eurom uctili pamiatku obetí nacistického koncentračného tábora v poľskom Osvienčime. Výpravu zloženú iba z troch hráčov označil za premárnenú šancu a diskusiu, ktorá jej predchádzala, nazval kolosálnym prejavom bezcitnosti a nevkusu.

"Keby prišlo celé národné mužstvo, oslovilo by to stovky tisíc mladých ľudí, viac ako tisícky spomienkových prejavov," vyhlásil Graumann na rokovaní ústrednej rady v Hamburgu. Za príklad dal nemeckej reprezentácii národný tím Anglicka, ktorý sa do Osvienčimu podľa neho chystá celý.

Na miesto, kde nacisti počas druhej svetovej vojny povraždili vyše milión ľudí, prevažne Židov, v piatok zavítal kapitán Philipp Lahm spolu s útočníkmi Miroslavom Kloseom a Lukasom Podolským, ktorí majú poľské korene. Sprevádzali ich funkcionári nemeckého zväzu, tréner Joachim Löw a manažér reprezentácie Oliver Bierhoff. Ten obmedzenú delegáciu zdôvodnil tým, že z tejto pietnej návštevy nechcú Nemci robiť "promoakciu".

Graumannova kritika čiastočne zatienila odchod nemeckej reprezentácie do dejiska šampionátu. Oficiálne ju nikto z predstaviteľov nemeckého zväzu ani národného tímu komentovať nechcel. Podľa serveru stern.de ale jeho slová vyvolali u futbalových činovníkov nechápavé krútenie hlavami. Graumanna vraj vopred informovali o podobe návštevy, ktorá inak mala v nemeckých médiách veľmi pozitívnu odozvu.

Bol to práve prezident židovskej rady, kto nemeckých futbalistov v marci vyzval, aby pri príležitosti majstrovstiev Európy v Poľsku a na Ukrajine návštevou osvienčimského vyhladzovacieho tábora "prejavili historickú zodpovednosť". Bierhoff vtedy reagoval vyhlásením, že reprezentácia sa témy obetí holokaustu s hráčmi nejako chopí, nebolo ale rozhodnuté ako. "Môže to byť rozhovor pri krbe alebo prednáška," povedal vtedy manažér nemeckého výberu.

Nemecký výraz pre rozprávanie pri krbe znie Kamingespräch, teda doslova rozhovor pri komíne. Použitie tohto termínu v súvislosti s Osvienčimom kritizoval Graumann ako "kolosálne bezcitné a nevkusné". "Veď v Osvienčime boli ľudia, napríklad moji starí rodičia, splyňovaní, spálení a prehnaní komínom," ohradil sa proti vyjadreniu Bierhoffa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu