Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čínski vedci objavili dva nové KORONAVÍRUSY: Dôkaz o tom, ako mala vzniknúť pandémia covidu?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínski virológovia financovaní štátom objavili dva nové koronavírusy číhajúce v netopieroch. Tvrdia preto, že vírus neunikol z laboratória. Nezávislí experti si však myslia, že ich závery sú chybné a opisujú len ďalší druh, ktorý patrí k stovke už známych koronavírusov.

Čínski vedci v novej štúdii tvrdia, že boli objavené nové vírusy CD35 a CD36, ktoré sa skrývajú v telách netopierov. Analyzovali vzorky zo 112 netopierov žijúcich v jaskyniach v okrese Baoting v provincii Hainan na juhu Číny od marca do apríla 2021. Oba patogény majú rovnakú mutáciu. Vzorky siedmich netopierov boli pozitívne testované. Výskumníci podporovaní Čínskym centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádzajú, že nový objav dvoch vírusov prehlbuje pochopenie koronavírusu. Namiesto toho správa znovu podnietila diskusiu o pôvode vírusu, ktorý spôsobil pandémiu covidu-19, či už ide o vírus prenesený zo zvieraťa na človeka alebo že unikol z laboratória.

Čínski vedci objavili dva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nezávislí odborníci však uviedli, že čínska štúdia nemôže vyvodiť takýto záver, píše Daily Mail. Vírusy CD35 a CD36 podľa nich nie sú príliš príbuzné so SARS-CoV-2 a v súčasnosti sa nepreukázalo, že by boli schopné infikovať ľudí. Vírusy sa len na 54 percent zhodujú s tým, ktorý vyvoláva covid. Podľa biológa Richarda Ebrighta z Rutgers University závery dokumentu nijako nepopierajú možnosť, že koronavírus unikol z výskumného zariadenia. "Vírusy uvedené v štúdii nie sú koronavírusy súvisiace so SARS-CoV-2." Nie sú to ani sarbekovírusy (podrod vírusov zahŕňajúci vírusy súvisiace so SARS-CoV-1 a SARS-CoV-2).

Profesor Francois Balloux, odborník na infekčné choroby pôsobiaci na University College London, zopakoval podobné pochybnosti. "Je to hiberovírus, ktorý vôbec nesúvisí so SARS-CoV-1/2. Táto štúdia nám nehovorí nič o pôvode covidu. Len pridáva ďalší druh koronavírusu k stovkám, ktoré boli doteraz opísané." 

Viac o téme: NetopierLaboratóriumKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu