Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Turistku na dovolenke uhryzol netopier: Strašné, akým vírusom bol nakazený! Zachránila ju len dcérina duchaprítomnosť

(Zdroj: Getty Images)

CANBERRA – Sandi Galloway, pôvodom z mesta Geelong v Austrálii, bola uhryznutá netopierom na dovolenke v jej rodnej krajine. Netopier bol však infikovaný lyssavírusom, smrteľným ochorením, ktoré súvisí s besnotou a napáda nervový systém.

Podľa štatistík ide v tomto prípade o smrteľný vírus, ktorého úmrtnosť je presne 100%. Prvýkrát bol identifikovaný v roku 1996 a odvtedy boli potvrdené tri prípady, ktoré sa žiaľ skončili tragicky. Netopier, ktorý uhryzol 67-ročnú turistku, bol jeden z najväčších na svete a aj keď spočiatku incidentu neprikladala takú váhu, nakoniec sa ponáhľali navštíviť lekára.

Zonácia NP Veľká Fatra je dôležitá,povedal Chrenko (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Sandi Galloway trávila dovolenku v Cairns, v austrálskom meste neďaleko Queenslandu. Útok netopiera sa stal vo večerných hodinách, práve vo chvíli, keď sa Sandi vracala späť do hotela. Kvôli jej zdravotnému stavu, čiastočnej slepote, si spočiatku nevšimla divokého netopiera. „Cítila som ako mi niečo lieta nad hlavou,“ opísala incident. „Potom som sa pohla s rukou, aby som tú vec odstrčila, s domnienkou, že je to asi pavúk, namiesto toho ma tá vec pohrýzla do čela,“ dodala.

Spočiatku si Sandi myslela, že tento incident bude iba nepríjemnosťou na dovolenke, no dcéra ju presvedčila, aby ihneď navštívili lekára. V nemocnici zistila, že jej po uhryznutí hrozilo, že sa nakazí smrteľným lyssavírusom, ktoré tieto netopiere prenášajú. Úrady mesta Cairns už zvažujú vymedzenie oblastí, kde tieto nebezpečné tvory premiestnia. Útokov na obyvateľov totižto v poslednej dobe pribúda čoraz častejšie.

Viac o téme: NetopierUhryznutieAustráliaLyssavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu