Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

K tomuto sa nechce NIKTO vrátiť, hrozí nová vlna koronavírusu: Eris nahrádza nový variant, opäť prídu rúška?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Počty nákaz koronavírusom sa v Spojenom kráľovstve zvyšujú. Odborníci preto radia opäť nosiť rúška na verejnosti.

Počas pandémie boli rúška súčasťou každodenného života. Teraz ich už nosí málokto. Hrozí však, že rúška sa opäť stanú horúcou témou. Vo Veľkej Británii už viacerí odborníci odporúčajú ich používanie. Je to preto, aby sa zabránilo ďalším novým infekciám.

archívne video

Povinnosť nosenia respirátorov sa od zajtra ruší, detaily budú známe po skončení rokovania vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Správy o zvyšujúcom sa počte prípadov nákazy na ostrovoch sa hromadia už niekoľko dní. Podľa britského ministerstva zdravotníctva je v súčasnosti denný počet nových infekcií 518. Dôvodom nárastu je variant Eris, ktorý sa zvyčajne, našťastie, spája s miernym priebehom.

Sme v novej vlne koronavírusu

Odborníci predpokladajú, že Eris by mohol byť čoskoro nahradený novým omikron subvariantom BA.6. Informuje o tom britský Mirror. Variant sa doteraz vyskytol u pacientov v Dánsku a Izraeli. Ako rýchlo sa šíri a aký vážny je priebeh, zatiaľ nie je jasné. Napriek tomu britskí vedci volajú po návrate k maskám, aby sa obmedzilo šírenie BA.6.

Oxfordská profesorka Trisha Greenhalghová (64) na Twitteri uviedla: „Moje vedecké skupiny na WhatsApp sú veľmi zaneprázdnené. Nerozumiem mnohým detailom, ale zdá sa, že je čas nasadiť si späť masku.“ Výskumníčka Christina Pagelová (48), profesorka na University College London, nedávno v článku napísala: "Sme v novej vlne koronavírusu."

Viac o téme: RúškaKoronavírusOmikronNová vlnaEris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu